Dieta owocowo – warzywna: produkty dopuszczalne

0
868
warzywa na talerzu
Warzywa na talerzu

Dieta owocowo-warzywna: produkty dopuszczalne, z którymi musisz się zapoznać i zaprzyjaźnić, jeśli zamierzasz stosować dietę.

warzywa na kamiennej podstawce
To tylko mała część możliwości

Poniżej znajdziesz listę owoców, warzyw, soków i przypraw, w które powinnaś się zaopatrzyć, jeżeli chcesz zacząć stosować dietę warzywno – owocową.

Chociaż lista jest dość szeroka, zwróć uwagę, że nie możesz kupować wszystkiego „jak leci” – najlepiej wydrukuj ją sobie i zabierz ze sobą na zakupy.

Listę przygotowałam alfabetycznie, tak by łatwiej było Ci wyszukać odpowiednie produkty.

Warzywa:

  • Bakłażan, botwinka wraz z liśćmi, brokuły, brukselka, buraki, cebula, chrzan, cukinia, cukinia kiszona, cykoria, cytryny, czosnek, dynia, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta kiszona, kapusta pekińska, karczochy, kiełki warzyw dozwolonych w diecie (kiełki lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki), koper włoski, marchew, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryczki chili, papryka czerwona, papryka zielona, papryka żółta, pietruszka korzeń, pomidory, por, rzepa czarna, rzodkiew biała, rzodkiewka, sałata ( wszystkie rodzaje ), seler korzeń,seler naciowy.

Owoce: 

  • Cytryny – w dowolnej ilości.
  • Grejpfrut i jabłko – można kilka dziennie.
  • Maliny, kiwi, czarna porzeczka, kwaśne wiśnie – niewiele, jedynie dla urozmaicenia posiłków.

Zioła i przyprawy

  • Bazylia, cebula dymka, cynamon mielony, cynamon laska, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir suszony, imbir świeży, kardamon, kmin, kminek, kolendra ziarna, kolendra natka, kurkuma, liść laurowy, lawenda, lubczyk świeży lub suszony, magi włoskie, majeranek, mizuna japońska, oregano, papryka słodka i ostra, papryka wędzona, pieprz biały, pieprz cayenne (chili), pieprz czarny, pieprz ziołowy, rozmaryn, rzeżucha, sól – najlepiej z mikroelementami*, suszone pomidory, szczypiorek, szałwia, tymianek, zielona pietruszka, zielony koperek, zielony seler, zioła prowansalskie.
Wskazówki i porady:
  • Warto używać soli kłodnickiej albo himalajskiej – ale generalnie soli używaj jak najmniej.
  • Z dodatkiem soli bardzo ostrożnie – w minimalnej ilości, tym bardziej, jeśli jemy kiszonki i pijemy wodę z kiszonych ogórków i kapusty
  • Warzyw, owoców i ziół możemy używać w każdej postaci: świeże, mrożone, suszone. Najlepsze są oczywiście  świeże, ale wszystko zależy od pory roku, w której przeprowadzamy dietę.
  • Znakomitym pomysłem na przekąskę są suszone owoce ( jabłko ) i warzywa (marchew). Można zrobić samemu, ale są również dostępne w sprzedaży ( sprawdzić na opakowaniu, czy nie ma niedopuszczalnych dodatków).
  • Lista dopuszczalnych przypraw jest naprawdę spora – zioła doskonale urozmaicają posiłki.
  • W przyprawach wymieniłam paprykę wędzoną – doskonały dodatek do zup typu kapuśniak lub bigosu.

Pozostałe informacje, jadłospis na 14 dni i przepisy znajdziesz, gdy klikniesz:

Na czym polega dieta owocowo-warzywna?

Przeczytaj, zanim zaczniesz stosować dietę.

Bardzo pomocny jadłospis na 14 dni

Przepisy na dodatki i desery

Przepisy na sałatki i surówki

Przepisy na zupy

Przepisy na główne dania

Bardzo ważna uwaga: Dieta owocowo – warzywna nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na poważne schorzenia ( choroby serca, cukrzyca, nowotwory i. t.p.)  oraz kobiety w ciąży. Dla własnego bezpieczeństwa najlepiej przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem. Osoby, które zażywają leki, muszą mieć świadomość, ze dieta może dodatkowo zmienić działanie leków ( szczególnie ich skutki uboczne), więc także powinny skontaktować się z lekarzem.Powyższe wskazania  są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza!

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!