Dieta owocowo – warzywna: przepisy na sałatki i surówki
Dieta owocowo-warzywna: przepisy na sałatki i surówki będą znacznym ułatwieniem przy przyrządzaniu posiłków.
Dieta owocowo – warzywna : zasady działania
Jeśli nie znasz zasady działania diety owocowo – warzywnej znanej także jako dieta dr Dąbrowskiej – koniecznie zacznij od zapoznania się z artykułem Dieta Dąbrowskiej.
W przypadku, gdy wiesz na czym polega oczyszczanie organizmu metodą jedzenia warzyw i owoców, możesz przejść do kolejnego etapu zapoznania się z dietą.
Przepisy na sałatki i surówki
Dla ułatwienia poszukiwań ułożyłam je w porządku alfabetycznym, biorąc pod uwagę główny składnik. Poniższe przepisy są inspiracjami, ale na ich bazie łatwiej będzie komponować swoje ulubione smaki.
W przepisach, oprócz ziół, podaję jako dodatek sól. Starajmy się jednak używać jej jak najmniej.
Sałatka z grejpfruta, jabłek i jagód
- połówka grejpfruta
- jabłko
- kilka jagód – świeżych lub mrożonych
- Obrać grejpfrut, usunąć pestki.
- Jabłko umyć.
- Pokroić owoce w drobną kostkę, dodać jagody.
- Wymieszać.
Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem
- biała rzodkiew
- jabłko
- sól, pieprz
- Rzodkiew obrać, zetrzeć na drobnej tarce.
- Jabłko obrać lub zostawić w skórce (wg preferencji), zetrzeć na tarce o tej samej grubości lub grubszej. Połączyć składniki, doprawić solą i pieprzem.
Surówka z czarnej rzepy z jabłkiem i cytryną
- czarna rzepa
- jabłko – najlepiej ze skórką
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- Obrać czarną rzepę, zetrzeć na drobnej tarce.
- Dodać tarte jabłko, skropić sokiem z cytryny.
- Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Porada: dobrze jest przygotować sałatkę nieco wcześniej, żeby składniki lekko „przegryzły się”- będzie mniej ostra i smaczniejsza.
Sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i cebulą
- 2 ugotowane lub upieczone buraki
- jabłko
- mała cebula
- z sól, pieprz
- sok z cytryny – opcjonalnie
- Buraki obrać, zetrzeć na drobnej tarce.
- Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć.
- Cebulą pokroić na drobną kostkę.
- Połączyć składniki, popieprzyć, posolić.
- Jeśli jest potrzeba – dokwasić sokiem z cytryny
Surówka z kalafiora i ogórka kiszonego z koperkiem
- pół kalafiora surowego – tylko górne części
- ogórek kiszony
- koperek zielony
- sól, pieprz
- Kalafior umyć i osuszyć.
- Poszatkować.
- Ogórek kiszony pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Dodać do kalafiora ogórek i poszatkowany koperek.
- Doprawić.
Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem
- połowa czerwonej kapusty
- grejpfrut
- odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- Kapustę drobno poszatkować.
- Grejpfrut podzielić na 2 części: jedną po obraniu i usunięciu pestek pokroić w drobną kostkę, z drugiej wycisnąć sok. Dodać do kapusty. Posolić i popieprzyć. Jeśli jest zbyt mało kwaśna, można skropić sokiem z cytryny.
Surówka z kapusty (białej lub pekińskiej), selera naciowego, jabłka i ogórka kiszonego
- mały kawałek kapusty pekińskiej
- połówka selera naciowego
- połówka jabłka
- ogórek kiszony
- sól, pieprz, estragon
- Kapustę i seler poszatkować. Jabłko i ogórek zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Połączyć składniki, doprawić.
Surówka z kapusty kiszonej z marchwią i jabłkiem
- kiszona kapusta
- marchew
- jabłko
- zielona cebulka lub szczypiorek
- sól, pieprz
- Kapustę poszatkować.
- Jabłko i marchew obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
- Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
- Posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, ogórkiem kiszonym i pomidorem
- kawałek kapusty pekińskiej
- ogórek kiszony
- pomidor
- koperek zielony lub pietruszka
- sól, pieprz, odrobina cytryny
- Poszatkować kapustę, wymieszać z pokrojonym ogórkiem i pomidorem.
- Dodać koperek lub pietruszkę, przyprawić, wymieszać.
Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką
- kawałek kapusty pekińskiej
- 1 lub 2 marchewki
- jabłko
- cytryn
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
- Pokroić drobno kapustę, dodać starte na tarce marchewki i jabłko.
- Odrobinę posolić, dodać pieprz, skropić cytryną, posypać posiekaną zieloną pietruszka.
Surówka z kapusty włoskiej z ogórkiem zielonym,koperkiem i cebulą
- kawałek kapusty włoskiej
- ogórek zielony
- cebula
- koperek zielony
- sól, pieprz
- Kapustę włoską poszatkować, ogórek zielony i cebulę pokroić w kostkę.
- Połączyć składniki. Doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić.
- Posypać obficie zielonym koperkiem
Surówka z kapusty z jabłkiem, marchewką i zieloną pietruszką
- kawałek białej kapusty
- marchewka
- jabłko
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- kilka bardzo cienkich plastrów cytryny – opcjonalnie
- Poszatkować kapustę.
- Marchewkę i jabłko obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Dodać posiekaną zieloną pietruszkę, przyprawić. Wymieszać.
- Można obłożyć plastrami cytryny.
Surówka z białej kapusty, ogórka kiszonego i jabłka
- kawałek białej kapusty
- jabłko
- ogórek kiszony
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
- Poszatkować kapustę.
- Jabłko obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ogórek kiszony także zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Dodać posiekaną zieloną pietruszkę, przyprawić. Wymieszać.
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, marchewką i natką pietruszki
- kiszona kapusta
- jabłko
- marchew
- natka pietruszki
- pieprz
- Kapustę poszatkować.
- Jabłko i marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z kapustą.
- Dodać pokrojoną natkę, popieprzyć.
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulą
- kiszona kapusta
- marchew
- jabłko
- cebula
- zielona pietruszka
- pieprz
- Kiszona kapustę pokroić. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce. Cebule drobno pokroić.
- Połączyć wszystkie składniki, doprawić pieprzem, posypać zieloną pietruszką.
Surówka z marchwi tartej i chrzanu
- marchew
- chrzan
- Marchew obrać, zetrzeć „na puch” na drobnej tarce.
- Dodać chrzan – ilość wg smaku.
Surówka z marchwi z jabłkiem i cynamonem
- 2 marchwie
- jabłko (ze skórką lub obrane – jak wolimy)
- cynamon
- Potrzeć marchew i jabłko na drobnej tarce.
- Wymieszać i dodać trochę sypkiego cynamonu.
Surówka z ogórka zielonego z kolendrą
- ogórek zielony ze skórką
- kolendra ( zamiennie zielona pietruszka)
- sól, biały pieprz
- sok z cytryny
- Ogórek pokroić w plastry.
- Posypać poszatkowaną kolendrą.
- Posolić, popieprzyć i skropić cytryną tuż przed podaniem.
- Najlepiej smakuje, gdy ogórek zachowuje chrupkość.
Surówka z ogórka kiszonego, zielonego i cebuli
- ogórek kiszony
- ogórek zielony
- cebula
- pieprz
- zielona pietruszka, cebula lub inne zioła na przykład mieszanka prowansalskich
- Ogórki pokroić w kostkę.
- Cebulą poszatkować w drobną kostkę.
- Wymieszać składniki, doprawić pieprzem i solą.
- Dodatkowo można posypać pokrojoną zieloną cebulą.
Surówka z ogórka kiszonego i cebuli
- ogórek kiszony
- cebula
- pieprz
- zielona cebula – dobrze smakuje
- Ogórek kiszony pokroić w plastry.
- Cebulą poszatkować w drobną kostkę.
- Plastry ogórka posypać cebulą, popieprzyć.
- Dodatkowo można posypać pokrojoną zieloną cebulą.
Porada: jeśli smak świeżej cebuli jest zbyt intensywny, przed dodaniem do ogórka można sparzyć ją – położyć na sicie i przelać wrzącą wodą.
Surówka z papryki, jabłka i ogórka kiszonego
- papryka czerwona
- papryka żółta
- jabłko
- ogórek kiszony
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
- Wszystkie produkty pokroić w drobną kostkę, połączyć, wymieszać, doprawić.
Surówka z pomidorów, ogórka kiszonego, cebuli i lubczyku
- 2 pomidory
- 1 ogórek kiszony
- mała cebula
- lubczyk
- Pokroić pomidory i ogórek w grubą kostkę, cebulę drobno poszatkować.
- Wymieszać składniki, doprawić odrobiną soli i pieprzu, posypać pokrojonym lubczykiem.
Surówka z pomidorów, papryki, kiszonych ogórków, rzodkiewki i zielonej cebuli
- 2 pomidory
- kawałek czerwonej papryki
- kawałek żółtej papryki
- ogórek kiszony
- rzodkiewka – kilka sztuk
- zielona cebulka lub szczypior
- sól, pieprz
- Pomidory, ogórek kiszony, papryki, rzodkiewkę pokroić, doprawić solą i pieprzem obficie posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
Surówka z pomidorów z cebulą i zielonym szczypiorkiem
- 2 pomidory
- 1 ogórek kiszony
- mała cebula
- szczypior
- Kroimy pomidory i ogórek w grubą kostkę, cebulę szatkujemy drobno.
- Mieszamy składniki, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Surówka z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli
- 2 pomidory
- 1 ogórek kiszony
- mała cebula
- szczypior
- Pokroić pomidory i ogórek w grubą kostkę, cebulę drobno poszatkować.
- Wymieszać składniki, doprawić odrobiną soli i pieprzu, posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Surówka z pomidorów, kiszonych ogórków i zielonej cebuli
- 2 pomidory
- ogórek kiszony
- kilka rzodkiewek
- zielona cebulka lub szczypior
- sól, pieprz
- Pomidory, ogórek kiszony, rzodkiewkę pokroić, doprawić solą i pieprzem obficie posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
Surówka z pomidorów, bazylii i czosnku
- pomidor
- zielona bazylia
- czosnek
- sól, pieprz
- Pomidor pokroić w dosyć dużą kostkę.
- Bazylię poszatkować.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku lub b. drobno poszatkować.
- Składniki połączyć, doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.
Surówka z pomidorów, papryki i szczypiorku
- 2 pomidory
- kawałek czerwonej papryki
- kawałek żółtej papryki
- zielona cebulka lub szczypior
- sól, pieprz
- Pomidory i papryki, pokroić, doprawić solą i pieprzem obficie posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.
Surówka z pomidorów ze szczypiorkiem
- 2 pomidory
- zielony szczypiorek – sporo
- sól, pieprz
- Pomidory pokroić w plastry, posypać pokrojonym zielonym szczypiorkiem, popieprzyć i posolić.
Surówka z ogórka zielonego z czerwoną i żółtą papryką
- ogórek zielony – jeden długi lub 2 małe
- połowa czerwonej i żółtej papryki
- sól, pieprz, estragon, zielona pietruszka
- Ogórek dokładnie umyć i pokroić w kostkę, dodać pokrojone papryki .
- Doprawić solą, pieprzem, ziołami: estragonem i zieloną pietruszką.
- Jeśli nie lubimy ogórka ze skórką, możemy go obrać.
Surówka z ogórka zielonego, cebuli i kolendry
- ogórek zielony ze skórką
- cebula
- kolendra ( zamiennie zielona pietruszka)
- sól, biały pieprz
- sok z cytryny
- Ogórek pokroić w plastry.
- Cebulę drobno poszatkować, dla złagodzenia smaku można sparzyć.
- Posypać poszatkowaną kolendrą.
- Posolić, popieprzyć i skropić cytryną tuż przed podaniem.
- Najlepiej smakuje, gdy ogórek zachowuje chrupkość.
Surówka z pora z jabłkiem i ogórkiem kiszonym
- 1 por – biała część
- 2 jabłka
- 2 ogórki kiszone
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny.
- Pora oczyścić i pokroić na cienkie półplasterki.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ogórek również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Porada: por po pokrojeniu można sparzyć wrzątkiem – położyć na sicie i przelać go wrzącą wodą, a następnie dobrze osuszyć. Dzięki temu będzie mniej ostry.
Surówka z rzodkwi
- rzodkiew
- woda z odrobiną cytryny
- kilka plastrów cytryny
- Rzodkiew obrać ze skóry, pokroić w plastry.
- Przegotowaną i ostudzoną wodę ( lub mineralną) wlać do naczynia, dodać sok z cytryny i kilka plastrów cytryny. Włożyć rzodkiew. Zostawić na godzinę.
Porada: można jeść rzodkiew tylko pokrojoną, bez wkładania jej do cytrynowej zalewy- też dobrze smakuje. Jednak dzięki macerowaniu zyskujemy rzodkiew bardziej soczystą.
Surówka z selera z jabłkiem i grejpfruta
- mały seler (korzeń) lub połówka dużego
- 1 lub 2 jabłka
- połowa grejpfruta
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- Seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Jabłko zetrzeć na tarce o nieco grubszych oczkach.
- Grejpfruta obrać, usuną pestki, pokroić na drobną kostkę.
- Połączyć składniki, doprawić solą, pieprzem.
- Dla wzmocnienia smaku można dodać nieco soku z cytryny.
Porada: dobrze smakuje także seler naciowy przyrządzony w ten sposób.Używając selera naciowego, bardzo drobno szatkujemy go.
Surówka z selera z jabłkiem
- mały seler lub połówka dużego
- 1 lub 2 jabłka
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- Seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Jabłko zetrzeć na tarce o nieco grubszych oczkach.
- Połączyć składniki, doprawić solą, pieprzem.
- Dla wzmocnienia smaku można dodać nieco soku z cytryny.
Surówka z selera, marchwi i jabłka
- mały seler lub połówka dużego
- 1 lub 2 jabłka
- marchew
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- Seler i marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Jabłko zetrzeć na tarce o nieco grubszych oczkach.
- Połączyć składniki, doprawić solą, pieprzem.
- Dla wzmocnienia smaku można dodać nieco soku z cytryny
Surówka z sałaty i warzyw
- sałata lub mix sałat
- warzywa do wyboru: marchew, buraczki, ogórek zielony, rzodkiewka, rzodkiew, pomidor
- sól, pieprz
- zioła na przykład: mieszanka prowansalska, koperek zielony, pietruszka zielona, lubczyk zielony, estragon lub ich mieszanki
- Sałaty umyć, osuszyć.
- Wybrane warzywa pokroić na wąskie słupki, posypać nimi sałatę.
- Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą, posypać ziołami.
Surówka z sałaty zielonej z ogórkiem zielonym, rzodkiewką, zieloną cebulą lub szczypiorkiem
- zielona sałata
- zielony ogórek( obrany ze skórki lub nie – jak wolimy)
- rzodkiewka
- zielona cebula
- szczypior
- sól, pieprz, cytryna
- Warzywa dokładnie umyć i osuszyć .
- Sałatę poszarpać na kawałki, ogórek i rzodkiewką pokroić.
- Wymieszać składniki, posypać obficie cebulą lub szczypiorkiem.
- Doprawić solą i pieprzem. Można skropić cytryną.
Surówka z zielonej sałaty, ogórka zielonego i rzodkiewki
- zielona sałata (masłowa, lodowa lub inna ulubiona )
- ogórek zielony
- rzodkiewka
- sól, pieprz
- zioła np. bazylia, cząber, estragon, lawenda, pietruszka pojedyncze zioła lub zrobić ich mieszankę
- cząstka cytryny
- Sałatę umyć, osuszyć.
- Ogórek i rzodkiewkę pokroić w kostkę, dodać do sałaty.
- Zioła poszatkować i posypać nimi sałatę.
- Doprawić.
- Skropić cytryną (opcjonalnie).
Surówka z zielonej sałaty, ogórka zielonego i cebuli
- zielona sałata (masłowa, lodowa lub inna ulubiona)
- ogórek zielony
- cebula
- sól, pieprz
- zioła na przykład: bazylia, cząber, estragon, lawenda, pietruszka pojedynczo lub zrobić mieszankę
- cząstka cytryny
- Sałatę umyć, osuszyć.
- Ogórek pokroić w plastry, dodać do sałaty.
- Cebulę drobno poszatkować.
- Zioła poszatkować i posypać nimi sałatę.
- Doprawić.
- Skropić cytryną (opcjonalnie).
Surówka z zielonej sałaty, pomidorów i cebuli
- sałata zielona ( masłowa, lodowa lub inna ulubiona)
- pomidor
- cebula – zwykła, ale lepiej zielona
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- Sałatę umyć, osuszyć.
- Pomidor okroić w kostkę, dodać do sałaty.
- Cebulą pokroić w drobną kostkę, posypać sałatę.
- Doprawić.
- Skropić cytryną (opcjonalnie).
Więcej o diecie, jadłospis na 14 dni i przepisy na potrawy
Przeczytaj, zanim zaczniesz stosować dietę.
Wykaz warzyw, owoców i innych dopuszczalnych produktów
Bardzo pomocny jadłospis na 14 dni
Przepisy na dodatki, które ułatwią przygotowanie posiłków
Bardzo ważna uwaga: Dieta owocowo – warzywna nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na poważne schorzenia ( choroby serca, cukrzyca, nowotwory i. t.p.) oraz kobiety w ciąży. Dla własnego bezpieczeństwa najlepiej przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem. Osoby, które zażywają leki, muszą mieć świadomość, ze dieta może dodatkowo zmienić działanie leków ( szczególnie ich skutki uboczne), więc także powinny skontaktować się z lekarzem. Powyższe wskazania są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!