Dieta owocowo-warzywna: przepisy na zupy

0
1520
zupa pomidorowa na talerzu
Zupa pomidorow

Dieta owocowo-warzywna: przepisy na zupy, których jest całkiem spory wybór, mimo ograniczonej liczby używanych składników.

cztery zupy w miseczkach
Karuzela zup…

Ułożyłam je w porządku alfabetycznym, biorąc pod uwagę główny składnik zupy. W dodatkach podałam sól ( bo czasem trzeba zupę doprawić ), ale starajcie się używać jej jak najmniej, stosując jak najwięcej dopuszczonych do diety ziół. Jakie to zioła znajdziesz ⇒ Tutaj.

W większości zup podstawą jest wywar ugotowany z mieszanki warzywnej. Jednak znakomitym pomysłem i znacznym ułatwieniem będzie zrobienie Koncentratu bulionu warzywnego.

Przygotowanie zajmie trochę czasu, ale włożony do lodówki może być długo przechowywany. Posiadając taki beztłuszczowy koncentrat bulionu, zamiast warzyw do wywaru wrzucamy jedną lub 2 łyżki koncentratu, a resztę składników przygotowujemy według przepisu.

Cebula – zupa krem z cebuli

  • warzywa: seler, pietruszka, marchew, cebula, por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • 4 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • suszony imbir, gałka muszkatołowa, tymianek suszony, liść laurowy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  1. Z warzyw ugotować wywar, przecedzić.
  2. Czosnek obrać i pokroić w drobna kostkę. Cebule obrać, pokroić w pióra.
  3. Na patelni (ceramicznej grillowej) podsmażyć przez minutę pokrojony czosnek, następnie wrzucić cebule. Dodać sok z cytryny. Odrobinę posolić.
  4. Udusić do miękkości pod przykryciem przez około 8 minut, mieszając co jakiś czas.
  5. Połączyć podsmażone cebule z ugotowanym  wywarem.
  6. Dodać odrobinę startej gałki, tymianek, liście laurowe, gotować przez chwilę.
  7. Po ugotowaniu wyjąć listki laurowe, resztę zmiksować.
  8. Doprawić solą i pieprzem.

Brokuł – zupa krem z brokułów

  • seler, pietruszka, marchew, cebula, por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • 1 lub 2 brokuły
  • Sól, biały pieprz
  1. Ugotować wywar warzywny.Odcedzić.
  2. Następnie dodać brokuły, ugotować do miękkości.
  3. Oddzielić kilka górnych części różyczek brokułu, reszta zmiksować.
  4. Doprawić solą i pieprzem – najlepiej białym.
  5. Po wylaniu zupy na talerz, na górę wyłożyć cząstki brokułu.

Burak – zupa barszcz ukraiński

  • warzywa: seler, pietruszka, marchew, cebula, por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 2 kg buraków
  • 2 cebule
  • zakwas buraczany lub 2 cytryny
  • przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, kminek, majeranek, kilka ząbków czosnku
  • zielony koperek lub zielona pietruszka ( opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  1. Warzywa  poszatkować  w słupki lub pokroić  w dosyć grubą kostkę. Dodać zioła: ziele angielskie, listek laurowy, kminek, ząbek czosnku. Ugotować.
  2. Buraki podzielić na 2 części : jedną część poszatkować, druga można pokroić w plastry.
  3. Ugotować. Wygotowane plastry wyrzucić. Esencjonalny  wywar buraczany i pocięte  w słupki buraki połączyć z ugotowanymi warzywami.
  4. Na patelni ceramicznej lub teflonowej zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę i ząbek czosnku.
  5. Dodać do zupy cebulę, majeranek, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą.
  6. Przegotować.
  7. Zakwasić zakwasem buraczanym lub cytryną.
  8. Dodać przeciśnięty przez praskę (lub drobno poszatkowany) pozostały czosnek.
  9. Doprawić.
  10. Można posypać zielonym koperkiem lub zieloną pietruszką.

Burak – zupa krem z buraków

  • seler, pietruszka, marchew, cebula, por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • kilka buraków
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, biały pieprz
  • chrzan
  • koperek
  • zakwas buraczany lub sok z cytryny do zakwaszenia
  1. Ugotować wywar warzywny wraz z ząbkiem czosnkiem. Odcedzić.
  2. Następnie dodać pokrojone buraki, ugotować do miękkości.
  3. Zmiksować. Dodać zgnieciony drugi ząbek czosnku.
  4. Doprawić solą i pieprzem – najlepiej białym.
  5. Po ugotowaniu dodać chrzan i posypać koperkiem.
  6. Zakwasić.

Dynia – zupa z dyni z czosnkiem

  • kawałek dyni lub dynia mrożona
  • marchew, pietruszka, odrobina selera
  • por – biała część,
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek imbiru
  • sól
  1. Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Ugotować.
  2. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  3. Na rozgrzaną patelnie ( grillową lub ceramiczną) wrzucić paprykę, chwile podsmażyć i dodać dynię. Usmażyć – dynia powinna być półtwarda.
  4. Pozostałe warzywa ugotować, po ugotowaniu zmiksować.
  5. Do zmiksowanych warzyw dodać dynię z papryką i wyciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Pozostałe warzywa pokroić w słupki, usmażyć na patelni ( grillowej lub ceramicznej) na półtwardo.
  7. Warzywa i starty imbir dodać do przetartej dyni, zagotować. Posolić.

Dynia – zupa z dyni z imbirem

  • kawałek dyni lub dynia mrożona
  • marchew, pietruszka, kawałek selera korzeń
  • por – biała część,
  • czerwona papryka
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • kawałek imbiru
  • sól
  1. Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę, ugotować. Po ugotowaniu zmiksować.
  2. Pozostałe warzywa pokroić w słupki, usmażyć na patelni ( grillowej lub ceramicznej) na półtwardo.
  3. Warzywa i starty imbir dodać do przetartej dyni, zagotować. Posolić.

Jarzyny – zupa jarzynowa tradycyjna

  • seler, pietruszka, marchew, cebula, por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • pomidor świeży lub z puszki
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • papryka mielona słodka i ostra
  • zielona pietruszka lub koperek – dużo
  • lubczyk świeży
  • sól, pieprz
  1. Ugotować warzywa. Doprawić papryka słodką i ostrą. Posolić i popieprzyć.
  2. Obficie posypać pokrojoną pietruszką lub koperkiem.
  3. Dodać też odrobinę świeżego lubczyku –świetnie podkreśla smak zupy.

Porada: warzywa do tej zupy dajemy w takiej proporcji, jaki smak najbardziej lubimy.

Kalafior – zupa krem z kalafiora 

  • seler, pietruszka, marchew, cebula, por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • 1 kalafior
  • sól, biały pieprz
  • koperek
  • Ugotować wywar warzywny. Odcedzić.
  • Następnie dodać kalafior, ugotować do miękkości.
  • Oddzielić kilka górnych części różyczek kalafiora, reszta zmiksować.
  • Doprawić solą i pieprzem – najlepiej białym.
  • Po wylaniu zupy na talerz, na górę wyłożyć cząstki kalafiora.
  • Po ugotowaniu posypać koperkiem.

Kapusta kiszona – zupa kapuśniak z kiszonej kapusty

  • seler, pietruszka, marchew, cebula, por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • kiszona kapusta
  • cebula
  • kminek, listek laurowy, majeranek, pieprz, ziele angielskie
  • zielona pietruszka
  • wędzona słodka papryka – opcjonalnie
  1. Warzywa poszatkować  w słupki lub pokroić w dosyć grubą kostkę.
  2. Dodać zioła: ziele angielskie, listek laurowy, kminek. Ugotować.
  3. W osobnym garnku ugotować do miękkości kapustę kiszoną.
  4. Cebule obrać, pokroić w kostkę.
  5. Wrzucić na rozgrzaną patelnię – ceramiczną lub grillową i dosyć mocno zrumienić.
  6. Kapustę połączyć z warzywami, dodać przesmażoną cebulę, majeranek.
  7. Przegotować.
  8. Posypać zieloną pietruszką.

Marchew – zupa marchewkowa z imbirem

  • seler, pietruszka, marchew, cebula, por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • 0,5 kg marchwi
  • pół szklanki soku z grejfruta
  • cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 laska cynamonu
  1. Ugotować wywar warzywny.Odcedzić.
  2. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić ( na patelni ceramicznej lub grillowej).
  3. Marchewkę obrać, umyć i pokroić. Połączyć z cebula i czosnkiem, dodać imbir, zalać wrzącą wodą, zagotować. Gotować, aż marchewka będzie miękka.
  4. Dodać sok i zmiksować. Jeszcze raz przegotować.  

Ogórek kiszony – zupa ogórkowa z koperkiem 

  •  seler, pietruszka, marchew, cebula, por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • ogórki kiszone lub przecier ogórkowy
  • cebula
  • przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, kminek, majeranek, czosnek
  • zielony koperek
  1. Warzywa poszatkować w słupki lub pokroić w dosyć grubą kostkę. Dodać zioła: ziele angielskie, listek laurowy, kminek. Zagotować.
  2. Po ugotowaniu dodać  poszatkowane ogórki lub przecier.
  3. Na patelni ceramicznej lub teflonowej zrumienić  pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Dodać do zupy cebulę, majeranek, doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
  5. Przegotować.
  6. Dodać sporo koperku.

 Ogórek kiszony – zupa krem ogórkowa

  •  seler, pietruszka, marchew, cebula, por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • ogórki kiszone tarte lub przecier z ogórków kiszonych
  • kminek, listek laurowy, ziele angielskie
  • estragon lub majeranek
  • sól i pieprz
  1. Ugotować  wywar z warzyw i ziół, przecedzić.
  2. Część warzyw zostawić, dodać ogórki, ugotować. Wyjąć listki laurowe, zmiksować lub przetrzeć.
  3. Doprawić solą i pieprzem.

Pomidor – zupa krem z pomidorów 

  • warzywa: seler, pietruszka, marchew, cebula, por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • pomidory : świeże, mrożone lub w puszce z przecierze pomidorowym
  • łyżka lub 2 przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól i pieprz
  1. Ugotować  wywar z warzyw, przecedzić.
  2. Dodać pomidory, ugotować. Zmiksować lub przetrzeć.
  3. Doprawić papryką, solą i pieprzem.

Pomidor – zupa pomidorowa “śródziemnomorska”

  • seler, pietruszka, marchew, cebula, por, cukinia, bakłażan, papryka (czerwona, żółta),
  • pomidory świeże  lub w puszce
  • suszone pomidory – bez dodatku oliwy
  • przyprawy: zioła prowansalskie lub bazylia ( podzielić na 2 części)
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • przecier pomidorowy – opcjonalnie
  1. Suszone pomidory pokroić w kostkę, zalać letnią wodą, zostawić na godzinę.
  2. Warzywa  poszatkować  w słupki lub pokroić  w dosyć grubą kostkę.
  3. Wrzucić do wrzątku.
  4. Dodać zioła, namoczone pomidory, ugotować.
  5. Dołożyć pokrojone w kostkę pomidory i jeszcze chwilę pogotować.
  6. Doprawić solą i pieprzem.
  7. Ewentualnie dodać trochę przecieru pomidorowego.
  8. Posypać  pozostałą część ziół, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Porada : Można dodać gotową przyprawą ”Bazylia z suszonymi pomidorami i czosnkiem” – świetna.

  Pomidor – zupa pomidorowa tradycyjna

  • warzywa: seler, pietruszka, marchew, cebula, por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • pomidory świeże lub w puszce
  • cebula
  • zielony koperek lub zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  1. Warzywa poszatkować  w słupki lub pokroić w dosyć grubą kostkę. Dodać zioła: ziele angielskie, listek laurowy. Zagotować.
  2. Po ugotowaniu dodać pokrojone pomidory lub pomidory z puszki..
  3. Na patelni ceramicznej lub teflonowej zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Dodać do zupy cebulę, doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
  5. Przegotować.
  6. Dosypać sporo posiekanego koperku lub zielonej pietruszki.

Por – zupa krem z pora

  • seler, pietruszka, marchew, cebula, por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • 2 pory  (tylko białe części – inaczej nie uzyskamy ładnego koloru)
  • gałka muszkatołowa- jeśli lubimy
  • sól, pieprz – najlepiej biały
  1. Ugotować wywar warzywny, odcedzić.
  2. Do wywaru dodać pokrojony por, ugotować do miękkości.
  3. Zmiksować.
  4. Doprawić startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Warzywa – zupa krem warzywna

  • warzywa: seler, pietruszka, marchew, cebula, por lub mrożona włoszczyzna pokrojona w słupki
  • pomidor świeży lub z puszki
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • imbir, pieprz cayenne, kurkuma  lub
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól
  1. Ugotować warzywa. Po ugotowaniu zmiksować lub przetrzeć.
  2. Doprawić w zależności od upodobań: imbirem, cayenne i kurkumą lub papryką słodka i ostrą. Posolić.

Porada: warzywa do tej zupy dajemy w takiej proporcji, jaki smak najbardziej lubimy. Jeśli np. chcemy mieć smak cukiniowo – pomidorowy, nie miksujmy wszystkich warzyw podstawowych użytych do wywaru , a tylko część z nich.

Warzywa – zupa warzywna minestrone

  • seler, pietruszka, marchew, cebula, por, cukinia, bakłażan, papryka (czerwona, żółta), pomidor (świeży lub w puszce w przecierze pomidorowym)
  • suszone pomidory
  • przyprawy: zioła prowansalskie lub bazylia ( podzielić na 2 części)
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • przecier pomidorowy – opcjonalnie
  1. Suszone pomidory pokroić w kostkę , zalać letnią wodą, zostawić na godzinę.
  2. Warzywa  poszatkować w słupki lub pokroić  w dosyć grubą kostkę. Dodać zioła, namoczone pomidory, ugotować.
  3. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Ewentualnie dodać trochę przecieru pomidorowego.
  5. Posypać  pozostałą część ziół, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Porada: proporcje warzyw ustalamy dowolnie, ale zanim dojdziemy do ulubionego smaku, na początku najlepiej dać proporcjonalnie więcej cukinii, papryki czy pomidora niż warzyw typu: seler czy  pietruszka.Tak naprawdę ta zupa za każdym razem smakuje inaczej- wszystko zależy od rodzaju i proporcji dodanych warzyw. Ale zawsze jest znakomita.

Porada 2: Można dodać  gotową przyprawę :”Bazylia z suszonymi pomidorami i czosnkiem” – świetna.

Pozostałe informacje, jadłospis na 14 dni i przepisy znajdziesz, gdy klikniesz:

Na czym polega dieta owocowo-warzywna?

Przeczytaj, zanim zaczniesz stosować dietę.

Wykaz warzyw, owoców i innych dopuszczalnych produktów

Bardzo pomocny jadłospis na 14 dni

Przepisy na dodatki i desery

Przepisy na sałatki i surówki

Przepisy na główne dania

Bardzo ważna uwaga: Dieta owocowo – warzywna nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na poważne schorzenia ( choroby serca, cukrzyca, nowotwory i. t.p.)  oraz kobiety w ciąży. Dla własnego bezpieczeństwa najlepiej przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem. Osoby, które zażywają leki, muszą mieć świadomość, ze dieta może dodatkowo zmienić działanie leków ( szczególnie ich skutki uboczne), więc także powinny skontaktować się z lekarzem.Powyższe wskazania  są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza!

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!