Aperol

0
509

Aperol Spritz  o specyficznym smaku połączonych cytrusów, ziół, gorzkiej pomarańczy i rabarbaru. I lekkim, jasnoczerwonym kolorze.

A to za sprawą głównego składnika drinka o 11% zawartości alkoholu – aperitifu Aperol.

Aperol Spritz – znany także jako Veneziano – jest kultowym włoskim drinkiem. Podawany przed posiłkiem na zaostrzenie apetytu i dla umilenia czasu oczekiwania na posiłek. A w górach jako kultowy drink po nartach ( a dla niektórych w czasie).

Moim zdaniem najlepiej smakuje na włoskich wakacjach, ale czasem mam też ochotę przenieść się za jego sprawą w letnie/zimowe włoskie klimaty. Podaję go wtedy jako aperitif przed kolacją.

Wykonanie jest szybkie i dziecinnie proste. Natomiast główne składniki drinka: Aperol i Prosecco, dostępne są w wielu polskich sklepach.

Przepis na: Aperol Spritz

Składniki drinka: Aperol Spritz

  • 3 miarki wina musującego Prosecco
  • 2 miarki Aperolu
  • 1 miarka wody gazowanej
  • plaster pomarańczy
  • kilka kostek lodu

Przygotowanie drinka: Aperol Spritz

  1. Do kieliszka na wino wrzucić kilka kostek lodu.
  2. Do kieliszka z lodem dodać Prosecco, Aperol i wodę gazowaną.
  3. Składniki dokładnie wymieszać.
  4. Kieliszek udekorować plasterkiem pomarańczy.
Ciekawostki
  • Aperol – aperitif pochodzenia włoskiego o zawartości alkoholu 11%. Napój ma jasnoczerwony kolor. Jego podstawowymi składnikami są goryczka, gorzka pomarańcza, rabarbar i wyciąg z ziół. Alkohol sprzedawał w 1919 r. Giuseppe Barbieri. Obecnie trunek produkuje firma Campari Group.
  • Veneziano – pod taką nazwą “ukrywa” się Aperol Spritz na terenach północnych Włoch (Dolomity, regionie Bolzano).
  • Co to jest Prosecco? Białe wino musujące. Bąbelki w Prosecco są naturalne, to znaczy pochodzą z fermentacji samego wina. Ale w odróżnieniu od francuskiego Szampana czy hiszpańskiej Cavy, Prosecco nie przechodzi fermentacji w butelce, tylko w dużych, hermetycznie zamkniętych zbiornikach. Dzięki temu gaz powstający w czasie produkcji nie ulatnia się. Dopiero po zakończeniu procesu produkcji przelewane jest (pod ciśnieniem) do butelek. Jest to technika tańsza i dzięki temu Prosecco kosztuje o połowę mniej od wyżej wspomnianych “kuzynów”. Szczepy do jego produkcji uprawiane są w regionie Wenecja Euganejska (wł. Veneto) w północno – wschodnich Włoszech, na żyznych i zielonych wzgórzach przedgórza Alp.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!