Babka drożdżowa Wielkanocna z bakaliami

0
339
ciasto drożdzowe
ciasto drożdzowe

Babka drożdżowa Wielkanocna, to nic innego jak pyszne ciasto powstałe dzięki poświęceniu mu czasu i cierpliwości.

Jak każde ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła, aby drożdże mogły przerobić zwykłą mąkę na bazę do najbardziej typowego wielkanocnego ciasta.

Do mojego ciasta dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową i nieco migdałów – bo taki smak zapamiętałam z dzieciństwa.Można także dodać otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy –  ekologicznej, suszone morele lub żurawinę. Jeśli nie lubisz bakalii w cieście – a takich osób jest sporo – to nie rezygnuj z przygotowania babki, tylko nie dodawaj bakalii.

Babcia piekąc babkę babkę drożdżową zawsze odkładała odrobinkę ciasta do małej foremki, w których piekła babeczkę do koszyczka do poświęcenia. Proponuję, też tak zrób. Taką babeczkę wkładam wcześniej do piekarnika, przed “głównym” pieczeniem i piekę około 20 minut.

Chcąc zrobić dobrą “babę” potrzebujesz formy – takiej prawdziwej do babki, karbowanej i kilka godzin czasu. I cierpliwości. Bez zaglądania pod ściereczkę. Wyrobione ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce – bez przeciągów, więc nie wietrz mieszkania, gdy ciasto rośnie.  Nie lubi tego!

Z takiej ilości “wychodzi” babka w dużej formie lub w mniejszej (22 -24 cm średnica u góry) plus kilka babeczek do koszyczka.

Przepis na: Babka drożdżowa Wielkanocna

Składniki dania: Babka drożdżowa Wielkanocna

  • pół szklanki letniego mleka – nie gorącego, bo zabijemy drożdże
  • 2 szklanki mąki
  • 30 gram świeżych drożdży lub 16 gram suchych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 gram masła
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • Bakalie: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa – w sumie niecałe pół szklanki
  • kilka kropli aromatu migdałowego – opcjonalnie
  • do posypania formy: bułka tarta lub kasza manna
  • Na lukier: cukier puder 2 szklanki i około  1-1,5 łyżki soku z cytryny/wody lub samej  wody

Przygotowanie dania: Babka drożdżowa Wielkanocna

  1. Przygotować formę do pieczenia (karbowaną, specjalną do babki) – wysmarować dokładnie masłem i posypać mąką lub kaszą manną.
  2. Rodzynki sparzyć, zostawić na kilka minut we wrzątku, osuszyć.
  3. Jeśli używamy całych migdałów, należy je sparzyć, obrać ze skórki i pokroić.
  4. Bakalie obtoczyć w mące.
  5. Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru, 2 – 3 łyżki mąki. Powstały rozczyn powinien mieć taką konsystencję, jak gęsta śmietana. Przykryć ściereczką i zostawić  w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut.
  6. Masło rozpuścić i wystudzić – musi mieć lekko płynną konsystencję.
  7. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  8. Do naczynia wsypać mąkę, dodać rozpuszczone masło, resztę mleka, utarte żółtka, drożdże z mlekiem, cukier i sól.
  9. Bardzo dobrze wyrobić ciasto – musi być porządnie napowietrzone: ręcznie lub za pomocą robota do ciasta.Po koniec wyrabiania dodać bakalie.
  10. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  11. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy do pieczenia ( ciasta nałożyć do 1/3 wysokości foremki) ponownie zostawić – po przykryciem – do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
  12. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
  13. Babkę włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 170°C od 40 do 45 minut do “suchego patyczka”.
  14. Jeśli ciasto zbyt się zacznie rumienić od góry, wierzch przykryć folią aluminiową.
  15. Ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić do ostudzenia w formie, w której się piekło.
  16. Polukrować lub posypać cukrem pudrem – według upodobań.
  17. Jeśli chcemy polukrować babkę: cukier puder należy utrzeć z cytryną lub wodą i posmarować babkę.
Wskazówka:
  • Cukru używamy zwykłego lub trzcinowego. Cukier brzozowy nie nadaje się do ciast drożdżowych.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!