Buraczki na ostro

0
384
buraczki z chrzanem na talerzu
buraki z chrzanem

Ugotowane buraczki, pełne smaku i pysznego koloru są idealnym dodatkiem do mięsnych dań. Burak, przetwory z buraków – obok zielonych warzyw – są dobrym źródłem kwasu foliowego.

Kwas foliowy bierze udział w procesie podziału komórek (dlatego ważny jest dla kobiet planujących i będących w ciąży), pomaga w prawidłowej syntezie aminokwasów, produkcji krwi i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dlatego tak ważne jest zaprzyjaźnić się z burakiem i wprowadzić go na lata do swojej kuchni.

W mojej nieodmiennie buraki pojawiają się od lat  – szczególnie zimą  – i są doskonałym, ba wręcz obowiązkowym uzupełnieniem pieczonej gęsi lub kaczki. Dodatek – spory – kminku dodaje daniu niezwykłego smaku i przyczynia się do lepszego trawieniu tłustego mięsa.

W moim rodzinnym domu zawsze w ten sposób przygotowywano buraczki.

Przepis na danie: Buraczki na ostro

Składniki dania: Buraczki na ostro

  • buraki 0,5 kg
  • musztarda – najlepiej sarepska – 2 łyżki
  • chrzan – może być ze słoika – 1 łyżka
  • łyżeczka musztardy francuskiej – z całymi ziarnami gorczycy – opcjonalnie
  • 1 łyżeczka kminku całego
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru

Przygotowanie dania: Buraczki na ostro

  1. Buraki ugotować – najlepiej na parze.
  2. Lekko wystudzić i obrać ze skórki.
  3. Buraki po całkowitym wystudzeniu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  4. Dodać musztardę, chrzan, kminek, szczyptę cukru, posolić i popieprzyć.
  5. Porządnie wymieszać.
  6. Spróbować – w razie potrzeby doprawić.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!