Chłodnik z botwinki jest doskonałą propozycją na danie obiadowe lub kolacyjne w czasie gorących letnich dni. Cudowna zupa, w pięknym kolorze.
Mam dwie, ulubione letnie “schładzające ” zupy: wspomniany chłodnik oraz hiszpańskie gazpacho. Inne składniki i smaki, ale efekt ten sam: orzeźwiająca, pachnąca warzywami zupa.
Do chłodnika z botwinki używam zwykle zsiadłego mleka kupowanego w kartoniku, ale czasem zaprzyjaźniona z naszą rodziną Pani Beatka, która ma “dojścia do rolnika” przywozi mi mleko prosto od krowy. I takie mleko po ukiszeniu daje niesamowity smaczek.
Ponieważ botwinkę zawsze mam w moim zielniku, więc na początku lata przynajmniej dwa razy gotuję chłodnik z botwinki z buraczkami z mojej uprawy, a później z botwinki kupionej w warzywniaku.
Mój chłodnik przygotowuję z ogórkiem zielonym i rzodkiewką, ale dobrze smakuje także z selerem naciowym w miejsce zielonego ogórka.
Chłodnik z botwinki jest także świetnym pomysłem na starter przed grillem – wtedy podaję go w towarzystwie pomidorków, pokrojonych w słupki ogórków zielonych i małosolnych, całej rzodkiewki, młodej marchewki. Zdrowe zaostrzenie smaku!
Przepis na: Chłodnik z botwinki
Składniki dania : Chłodnik z botwinki
- 1 duży lub 2 mniejsze pęczki botwinki ( buraczki razem z liśćmi)
- szklanka wody
- 2 ogórki gruntowe
- pęczek rzodkiewki
- pęczek koperku zielonego i / lub pęczek szczypiorku
- 1 lub 2 ząbki czosnku – opcjonalnie
- 500 ml zsiadłego mleka, gęstego jogurtu, kefiru plus 300 ml śmietany *
- łyżeczka chrzanu
- sól i pieprz
- sok z połowy cytryny lub zakwas z buraków
- 2 ugotowane na twardo jajka
Przygotowanie dania : Chłodnik z botwinki
- Botwinkę dokładnie umyć.
- Liście i łodyżki drobno pokroić.
- Buraczki albo drobno pokroić, albo zetrzeć na tarce na dużych oczkach – ja wolę tę drugą wersję.
- Botwinę wraz z liśćmi zalać małą ilością wody – ma tylko przykryć “zieleninę” i ugotować do miękkości.
- Wystudzić.
- Dodać cytrynę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, sól i pieprz.
- Rzodkiewki umyć – drobno pokroić lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Podobnie postąpić z zielonymi ogórkami.
- Zmiksować zsiadłe mleko ze śmietaną.
- Do wystudzonej botwinki dodać mleko (jogurt, kefir) i posiekane warzywa.
- Na talerz położyć przekrojone na pół, ugotowane jajko, posypać – tuż przed podaniem – obficie koperkiem/ szczypiorkiem.
Wskazówki:
- * rodzaj nabiału dowolny – jeśli dodamy śmietanę, otrzymamy bardziej “wypasiony” chłodnik
- ponieważ chłodnik najlepiej smakuje dobrze schłodzony, dobrze jest przed podaniem wstawić go do lodówki – czas dowolny: nawet na kilka godzin
- pomocnym okaże się blender – zamiast szatkować warzywa, można je lekko “zblendować”
- czasem dodaję także szczypiorek, ale bardziej smakuje mi chłodnik z botwinki z samym koperkiem
- jeśli mamy przygotowany zakwas z buraków – dobrze jest użyć go do zakwaszenia z lub zamiast soku z cytryny
Podobał Ci się ten artykuł?
Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!