Chłodnik z botwinki

0
435
chłodnik z botwinki

Chłodnik z botwinki jest doskonałą propozycją na danie obiadowe lub kolacyjne w czasie gorących letnich dni. Cudowna zupa, w pięknym kolorze.

 Mam dwie, ulubione letnie “schładzające ” zupy: wspomniany chłodnik oraz hiszpańskie gazpacho. Inne składniki i smaki, ale efekt ten sam: orzeźwiająca, pachnąca warzywami zupa.

Do chłodnika z botwinki używam zwykle zsiadłego mleka kupowanego w kartoniku, ale czasem zaprzyjaźniona z naszą rodziną Pani Beatka, która ma “dojścia do rolnika” przywozi mi mleko prosto od krowy. I takie mleko po ukiszeniu daje niesamowity smaczek.

Ponieważ botwinkę zawsze mam w moim zielniku, więc na początku lata przynajmniej dwa razy gotuję chłodnik z botwinki z buraczkami z mojej uprawy, a później  z botwinki kupionej w warzywniaku.

Mój chłodnik przygotowuję z ogórkiem zielonym i rzodkiewką, ale dobrze smakuje także z selerem naciowym w miejsce zielonego ogórka.

Chłodnik z botwinki jest także świetnym pomysłem na starter przed grillem – wtedy podaję go w towarzystwie pomidorków, pokrojonych w słupki ogórków zielonych i małosolnych, całej rzodkiewki, młodej marchewki. Zdrowe zaostrzenie smaku!

Przepis na: Chłodnik z botwinki

Składniki dania : Chłodnik z botwinki

  • 1 duży lub 2 mniejsze pęczki botwinki ( buraczki razem z liśćmi)
  • szklanka wody
  • 2 ogórki gruntowe
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek koperku zielonego i / lub pęczek szczypiorku
  • 1 lub 2 ząbki czosnku  – opcjonalnie
  • 500 ml zsiadłego mleka, gęstego jogurtu, kefiru plus 300 ml śmietany *
  • łyżeczka chrzanu
  • sól i pieprz
  • sok z połowy cytryny lub zakwas z buraków
  • 2  ugotowane na twardo jajka

Przygotowanie dania : Chłodnik z botwinki

  1. Botwinkę dokładnie umyć.
  2. Liście i łodyżki drobno pokroić.
  3. Buraczki albo drobno pokroić, albo zetrzeć na tarce na dużych oczkach – ja wolę tę drugą wersję.
  4. Botwinę wraz z liśćmi zalać małą ilością wody – ma tylko przykryć “zieleninę” i ugotować do miękkości.
  5. Wystudzić.
  6. Dodać cytrynę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, sól i pieprz.
  7. Rzodkiewki umyć – drobno pokroić lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  8. Podobnie postąpić z zielonymi ogórkami.
  9. Zmiksować zsiadłe mleko ze śmietaną.
  10. Do wystudzonej botwinki dodać mleko (jogurt, kefir) i posiekane warzywa.
  11. Na talerz położyć przekrojone na pół, ugotowane jajko, posypać  – tuż przed podaniem – obficie koperkiem/ szczypiorkiem.
Wskazówki:
  • * rodzaj nabiału dowolny – jeśli dodamy śmietanę, otrzymamy bardziej “wypasiony” chłodnik
  • ponieważ chłodnik najlepiej smakuje dobrze schłodzony, dobrze jest przed podaniem wstawić go do lodówki – czas dowolny: nawet na kilka godzin
  • pomocnym  okaże się blender – zamiast szatkować warzywa, można je lekko “zblendować”
  • czasem dodaję także szczypiorek, ale bardziej smakuje mi chłodnik z botwinki z samym koperkiem
  • jeśli mamy przygotowany zakwas z buraków – dobrze jest użyć go do zakwaszenia z lub zamiast soku z cytryny

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!