Chrzan wielkanocny z jajkiem

0
715
chrzan z jajkiem wielkanocny
chrzan z jajkiem

Chrzan z jajkiem do przygotowania w kilka minut, nieźle urozmaici wielkanocne śniadanie. Dobrze smakuje jako dodatek do szynki, pieczonych mięs lub po prostu do pieczywa.

Wielkanocny chrzan z jajkiem  zdecydowanie lepiej smakuje, gdy przygotujemy go ze świeżo startego chrzanu.

Chrzan, aby nie ściemniał musi być – zaraz po starciu – skropiony cytryną.

Wielkanocny chrzan z jajkiem zrobiony ze świeżego chrzanu, będzie nie tylko zdrowszy, ale i znacznie bardziej ostry.

Koniecznie należy pamiętać, aby przygotować wielkanocny chrzan z jajkiem nieco wcześniej – musi mieć czas, aby wszystkie składniki dobrze połączyły się ze sobą – “przegryzły się”.

Przepis na danie: Wielkanocny chrzan z jajkiem

Składniki dania: Wielkanocny chrzan z jajkiem

  • 2 słoiki dobrego chrzanu. W lepszej smakowo wersji – własnoręcznie utarty korzeń chrzanu
  • 3 jajka
  • 2 kopiaste łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie dania: Wielkanocny chrzan z jajkiem

  1. Jeśli używamy chrzanu ze słoika, należy go bardzo dobrze odcisnąć – muszą być suche wiórki.
  2. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, wyjąć żółtka.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem, śmietaną, sokiem z cytryny i solą.
  4. Powstały krem bardzo dokładnie wymieszać z chrzanem.
  5. Białka zetrzeć na tarce – duże oczka.
  6. Do miseczki z utartymi żółtkami dodać białka. Dobrze wymieszać wszystkie składniki.
  7. Spróbować – doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny – jeśli jest taka konieczność. Ponownie wymieszać.
  8. Wstawić do lodówki.
Wskazówka:
  • Niektórzy lubią doprawić smak wielkanocnego chrzanu z jajkiem majonezem. Wtedy należy w punkcie “5” dodać łyżkę dobrego majonezu i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
  • Czasem – gdy chrzan jest mocno suchy – trzeba dodać więcej śmietany.
  • Przygotowanie chrzanu wielkanocnego można nieco uprościć – zamiast ścierać białka na tarce, można je rozgnieść razem z żółtkiem.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!