Chrzan wielkanocny z jajkiem

0
454
chrzan z jajkiem wielkanocny
chrzan z jajkiem

Chrzan z jajkiem do przygotowania w kilka minut, nieźle urozmaici wielkanocne śniadanie. Dobrze smakuje jako dodatek do szynki, pieczonych mięs.

Przepis na danie: Wielkanocny chrzan z jajkiem

Składniki dania: Wielkanocny chrzan z jajkiem

  • 2 słoiki dobrego chrzanu
  • 3 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie dania: Wielkanocny chrzan z jajkiem

  1. Chrzan bardzo dobrze odcisnąć – muszą być suche wiórki.
  2. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek.
  3. Jajka bardzo drobno pokroić na kosteczkę.
  4. Do miseczki włożyć jajka, chrzan, majonez, śmietanę, popieprzyć i – jeśli jest taka potrzeba – posolić. Dobrze wymieszać.
  5. Wstawić do lodówki.
Wskazówka:
  • Wielkanocny chrzan z jajkiem można przygotować z świeżo startego chrzanu. Wtedy po starciu koniecznie należy skropić go cytryną – aby nie ściemniał. Tak przygotowany chrzan będzie znacznie bardziej ostry.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!