Chrzan z buraczkami

0
313

Chrzan z buraczkami, znany również pod nazwą “Ćwikła” to znakomity i zdrowy dodatek wszelkiego rodzaju potraw: pasztetów, pieczonych na zimno mięs, jaj.

Przepis na: Chrzan z buraczkami

Składniki dania: Chrzan z buraczkami

  • 500 gram buraków – ze skórką
  • 100 -150  gram chrzanu świeżego  lub 200 gram ze słoiczka
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru lub odrobina miodu
  • 1 duża cytryna lub 3 – 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 jabłko – opcjonalnie

Przygotowanie dania: Chrzan z buraczkami

  1. Chrzan namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  2. Buraki ugotować – najlepiej na parze. Czas gotowania zależny jest od wielkości buraków, ale z reguły około 40 – 60 minut – sprawdzić wbijając czubek ostrego noża w burak. Wystudzić.
  3. Obrać ze skórki.
  4. Buraki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub rozdrobnić blenderem.
  5. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnić blenderem.
  6. Buraczki dokładnie wymieszać z chrzanem – także używam do tego blendera – dodać sól, cukier, sok z cytryny lub ocet jabłkowy.
  7. Wymieszać. Spróbować – jeśli jest potrzeba – doprawić do smaku.
  8. Jeśli mamy ochotę na nieco łagodniejszą wersję, do buraków wymieszanych z chrzanem i przyprawami dodajemy starte lub zbledowane jabłko.
  9. Przełożyć do słoika, zakręcić.
  10. Zostawić przynajmniej na kilka godzin, żeby składniki porządnie się przegryzły.
Wskazówki
  •  Świeżo tarty chrzan jest o wiele bardziej ostry niż gotowy ” ze słoika” – w zależności od gatunku ma też różny poziom ostrości.
  •  Jeśli użyjemy gotowego chrzanu ze słoika, to koniecznie bez dodatków – najlepiej taki „tarty na kwasku cytrynowym” lub zaprawiony octem jabłkowym.
  • Namoczony chrzan łatwiej się trze – jest bardziej “sprężysty”.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!