Ciasto marchewkowe bezglutenowe

0
409

W czasie listopadowego weekendu spędzonego w Białym Domu w Antoniowie na warsztatach jogi spotkałam się z Moniką, którą poznałam kilka lat temu na wakacyjnym “wyjeździe z jogą” na chorwackiej wyspie  Pasman.

Urok miejsca sprzyjał pogaduchom i wspomnieniom. I tak jakoś rozmowa zeszła na “kucharzenie”. Inspiracją były desery, które serwowano nam na deser po obiedzie – rewelacyjne, podobnie zresztą jak dania podstawowe.

Przepis na ciasto marchewkowe, które od niej otrzymałam jest podobno bardzo prosty i udaje się nawet tym, którzy nie mają talentu do pieczenia. Więc spróbowałam! Udało się!

Niewątpliwym plusem tego ciasta ( oprócz samego zdrowia w środku), jest fakt, ze można go zrobić o każdej porze roku. Ale szczególnie dobrze będzie smakowało jesienię/zimą. Rozgrzewa nie tylko smakiem, ale i zapachem.

Przepis na danie: Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Składniki dania: Bezglutenowe ciasto marchewkowe

  • 300 gram zmielonej marchewki *
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 garści namoczonych rodzynek
  • kilka pokrojonych suszonych moreli
  • 100 gram pokrojonych orzechów włoskich
  • 180 gram zmielonych migdałów *
  • 1 łyżka sody
  • trochę zmielonej ( świeżo) gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego, mielonego imbiru
  • odrobina wanilii

Przygotowanie dania: Bezglutenowe ciasto marchewkowe

  1. Olej kokosowy lekko podgrzać do momentu roztopienia. Dodać 3 jajka i zmiksować.
  2. Dodać zmieloną marchewkę, rodzynki, orzechy i dokładnie wymieszać.
  3. Do masy dodać migdały, sodę, gałkę, cynamon i imbir.
  4. Ponownie dobrze wymieszać.
  5. Włożyć do formy, uprzednio wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia ( ja preferuję papier).
  6. Nagrzać piekarnik do 180°C i piec w tej temperaturze  –  włączając termoobieg – 45 minut.
Wskazówki

* najlepiej użyć migdałów bez skórki – płatki lub słupki i zmielić lub kupić zmielone. Dostępne na stoiskach/w sklepach ze zdrową żywnością.

*dla posiadaczy Termomixu:  marchewkę zmielić na poziomie 7

Ciekawostki

A dlaczego dodajemy olej kokosowy? Olej kokosowy w kuchni, do tej pory niezbyt znany w polskiej kuchni, robi się coraz bardziej popularny. I dobrze. Bo ten pozyskany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu – składa się w większości z kwasów tłuszczowych – średnio oraz krótko łańcuchowych.

Od dawien dawna olej kokosowy znany jest jako substancja wspomagająca odchudzanie i regulująca metabolizm. W niemal połowie skład oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy. Jest to substancja podnosząca również odporność.

Olej kokosowy uzyskuje się głównie z miąższu orzecha kokosowego – zdrowy uzyskiwany jest w tłoczeniu na zimno – warto na to zwrócić uwagę przy zakupie. Nie musimy przechowywać go w lodówce. Posiada taką “przypadłość”, że w niskiej temperaturze ma stałą konsystencję, a podgrzany ( nawet ciepłem rąk) przechodzi w stan płynny.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!