Ciasto marchewkowe z polewą

0
546

Ciasto marchewkowe jest do kupienia praktycznie w każdym sklepie w Anglii. Wydaje się, że właśnie za sprawą Polaków tak licznie w ostatnich latach migrujących na wyspy, staje się i u nas popularne.

Ale nie do końca chyba tak jest  – już dawno temu jadałam takie ciasto w restauracjach … w Zakopanem. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Przepis dostałam – podobnie jak na Bezglutenowe ciasto marchewkowe  od Moniki, z zapewnieniem, że udaje się każdemu. Bo każda, nawet najmniej utalentowana angielska gospodyni domowa (czyt. mama dziecku), musi umieć takie ciasto zrobić. Angielski dzieciaki je uwielbiają.

Stało się także przysmakiem w moim domu. Szczególnie zimą – rozgrzewa, dzięki pysznymi smakowi i aromatowi.

Dodaję do niego olej rzepakowy – mam taki cudowny z pierwszego tłoczenia, mocno pachnący włoskimi orzechami.

Upiekłam to ciacho “na full wypas” – czyli z serkiem Philadelphia.

Przepis na danie: Ciasto marchewkowe z polewą

Składniki dania: Ciasto marchewkowe

  • 270 g oleju roślinnego *
  • 3 jajka
  • 300 g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g marchwi
  • 100 g pokrojonych orzechów pekan lub włoskich
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 2 łyżki cynamonu
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta soli

Przygotowanie dania: Ciasto marchewkowe

  1. Jajka wymieszać z cukrem i tłuszczem.
  2. Marchewkę obrać, zetrzeć na grubych oczkach.
  3. Osobno połączyć mąkę z sodą, proszkiem i  przyprawami i dodać do jajecznej masy.Wymieszać.
  4. Dodawać po kolei marchew i orzechy. Wymieszać.
  5. Przełożyć  do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką.*
  6. Włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 35 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Z podanej ilości składników wychodzą 3 blaszki 20 cm. Można oczywiście piec w innej formie.

Przepis na danie: Polewa na ciasto marchewkowe

Składniki dania: Polewa na ciasto  marchewkowe

  • 250 g białego serka Philadelfia*
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g  masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • dodatkowo: do posypania: wiórki kokosowe, płatki migdałów, pokruszone orzechy włoskie

Przygotowanie dania: Polewa na ciasto marchewkowe

  1. Zmiksować serek z masłem na gładką masę – serek dodawać stopniowo.*
  2. Kiedy składniki się połączą, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać.
  3. Pod koniec dodać sok z cytryny.
  4. Masę nałożyć na ostudzone ciasto.
  5. Można przekroić i zrobić nadzienie z serka.
  6. Górę posypać wybranymi dodatkami.

 

Wskazówki
  • *może być słonecznikowy, winogronowy, rzepakowy – ale nie z oliwek
  • *serek i masło  powinny być w temperaturze pokojowej
  • *lub wyłożonej papierem do pieczenia
  • * w Anglii używają serka Philadelfia. I podobno z nim jest najlepszy. Ale jako, że nie wszędzie dostępny, to ewentualnie można użyć polskiego zamiennika, takiego jak: Łaciaty serek śmietankowy,Łowicki serek śmietankowy, Piątnica Twój smak, Hochland serek kanapkowy, Pilos serek kanapkowy(w Lidlu), Delicate serek kanapkowy(w Biedronce), Almette serek kanapkowy.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!