Czarne risotto

0
680
Czarne risotto

Zabarwiony na czarno ryż? A dlaczego nie? Czarny atrament znają wszyscy fani “Akademii Pana Kleksa”.

To właśnie Pan Kleks, jako pierwszy Polak,  sprowadził czarny atrament od atramentnic mieszkających w morskich głębinach:).

Czarne risotto niejednokrotnie jadłam w czasie chorwackich wojaży, ale dopiero w tym roku w czasie pobytu na wyspie Brac zostałam poczęstowana tą potrawą przez Milę – gospodynię, u której mieszkałam. Rewelacyjna! Zarówno potrawa jak i gospodyni.

Nie obyło się oczywiście bez przepisu – po powrocie zrobiłam i smakuje znakomicie! Troszkę jedynie brakuje… widoczku morza z tarasu.

Barwnik, który otrzymujemy z mątwy (kałamarnicy), można kupić w chorwackich lub włoskich sklepach ( najczęściej na stoiskach z nabiałem).

W Chorwacji sprzedają je z reguły w maleńkich saszetkach, takich na jedną porcję czarnego risotto, więc trzeba dobrze wypatrywać lub zapytać o “Crnilo Sipe”. W Polsce są w sprzedaży w sklepach internetowych typu”Kuchnie Świata”.

Cenna uwaga przy użyciu atramentu z mątwy: uważać na ręce i ubranie. Naprawdę barwi!

Przepis na danie : Czarne risotto

Składniki dania : Czarne risotto

  • 100 ml oleju z oliwek
  • łyżka masła
  • 2 czerwone cebule
  • 500 gram mrożonej mątwy lub kalmarów *
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 100 ml białego wina
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 250 gram ryżu do risotto ( Arborioarborio, Carnaroli, Loto)
  • 8 gram atramentu z mątwy*
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka vegety lub 1 łyżeczka koncentratu warzywnego
  • 3 – 4 gorącej szklanki wody
  • parmezan alternatywnie *
  • c100 gram dalam woda 1 sazklana nmniej więv

Przygotowanie dania : Czarne risotto

  1. Kalmary lub mątwę rozmrozić.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  3. Czosnek obrać i posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać olej i masło.
  5. Na rozgrzany olej dać cebulę, po chwili czosnek i chwilkę razem smażyć.
  6. Kalmary lub mątwę pokroić w kostkę i dodać do cebuli.
  7. Dodać połowę posiekanej natki pietruszki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i vegetę.
  8. Chwilę pogotować, dodać wino.
  9. Wsypać ryż i gotować na małym ogniu.
  10. Mieszać od czasu do czasu – uważać, żeby potrawa się nie przypaliła, a jednocześnie aby ciągłym mieszaniem nie rozwalać ziarenek ryżu.
  11. Gotować, aż ryż wchłonie cały płyn. Wtedy rozpocząć dolewanie wody: po troszeczce i zawsze GORĄCĄ!
  12. Kolejną porcję wody dodać, gdy po przejechaniu przez dno patelni drewnianą łyżką pozostanie widoczny rowek.
  13. Gotujemy i próbujemy. Czas gotowania ryżu wynosi około    minut.
  14. W momencie, ryż jest już al dente, dodajemy do niego atrament z opakowania.
  15. Dokładnie mieszamy, aby barwnik równo pokrył ziarenka ryżu i pozostałe składniki risotto.
  16. Doprawić solą i pieprze, posypać zieloną pietruszką.
  17. Podawać od razu po przygotowaniu.
  18. Można dodać parmezanu: Chorwaci dodaję, Włosi mówią absolutnie NIE! wybór należy do Twoich kubeczków smakowych.
czarne risotto na talerzu
Risotto z nieco mniejszą ilością atramentu
Wskazówki

*Można użyć kalmarów lub mątwy świeżej, ale w polskiej rzeczywistości łatwiej i pewniej jest przygotowanie czarnego risotto z mrożonkami ( poza tym zamrożenie nieco zmiękcza kalmary).

*Atrament z mątwy można kupić w proszku lub w płynie. Polecam w płynie – jest bardziej aromatyczny, pachnie morzem i rybami.

*Atramentu z mątwy można także użyć do barwienia makaronów, naleśników, zrobić z nim inne niż znamy gnocchi.

atrament z mątwy i czarne risotto
Atrament z mątwy – do kupienia w Chorwacji lub w sklepach internetowych

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!