Deser z chrzanu – kompot z chrzanu

0
2
chrzan

Deser z chrzanu, kompot z chrzanu. Największy problem mam z nazwaniem tej potrawy. Specyficznej. Wielkanocnej, podawanej po obiedzie w pierwszy dzień świąt.

Moja babcia Marysia mówiła na nią: kompot z chrzanu, bo pojawiła się na stole – obowiązkowo – na zakończenie obiadu w pierwszy dzień Świąt Wielkanocnych.

Głównym składnikiem jest oczywiście chrzan. Koniecznie świeżo starty – nie nadaje się gotowy ze słoika. Chrzanowi dzielnie towarzyszy drugi symbol Świąt – czyli jajo. Do tego nieco mleka – i gotowe!

Babcia mówiła, że każdy z nas musi wypić nieco kompotu chrzanowego na koniec posiłku, bo poprawi nam trawienie.

Uwielbiam ten smak i nie wyobrażam sobie bez niego wielkanocnego obiadu.

I co ciekawe – wcale, a wcale nie jest ostry, bowiem mleko łagodzi jego ostrość. No bo kto to widział szczypiący w język deser?

Przepis na danie: Deser z chrzanu – kompot z chrzanu

 Składniki dania: Deser z chrzanu – kompot z chrzanu

  • korzeń chrzanu jeden gruby kawałek
  • pół litra wody
  • 3 jajka
  • 300 ml słodkiego, tłustego mleka

Przygotowanie dania: Deser z chrzanu – kompot z chrzanu

  1. Obierz chrzan i zetrzyj go na drobnej tarce – na tej części tarki, na której trze się placki, bowiem chrzan musi mieć wiórki.
  2. W garnku zagotuj wodę.
  3. Z utartego chrzanu odłóż 1 łyżkę.
  4. Do garnka z wodą dodaj pozostały utarty chrzan i gotuj około piętnastu minut.
  5. Do zimnego mleka wbij jajka i dokładnie roztrzep – trzepaczką lub malakserem.
  6. Mleko z jajkami wlej – bardzo powoli, małym strumieniem – do gotującego się chrzanu, cały czas mieszając.
  7. Dodaj łyżkę odłożonego wcześniej świeżego chrzanu, zagotuj.
  8. Posól do smaku.
  9. Konsystencja deseru/ kompotu z chrzanu ma być lekko zawiesista, przypominająca lejący się kisiel. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozrzedź ją słodkim, gorącym mlekiem. Ewentualnie gorącą wodą.
Wskazówka
  • Chrzan najlepiej jest trzeć przy otwartym oknie, pod pochłaniaczem w kuchni lub w ogrodzie – wtedy nie będzie aż tak mocno atakował naszych nozdrzy ostrością.

Może wypróbujesz inne potrawy z chrzanem w roli głównej? Będące ostrym dodatkiem do jaj, mięs czy pieczywa.

 Wielkanocny chrzan z buraczkami – ćwikła

 Chrzan wielkanocny z jajkiem

 Żurek Wielkanocny z chrzanem

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!