Dieta owocowo-warzywna: dodatki i desery

0
1087
owoce na talerzu
owoce

Dieta owocowo-warzywna: dodatki i desery, które są nie tylko urozmaiceniem diety, ale i doskonałą przyprawą.

deser owocowy
Propozycja podania

Jest kilka takich produktów, które należy bezwzględnie przygotować, jak na przykład zakwas buraczany do codziennego picia i zakwaszania potraw. Z kolei przyrządzenie koncentratu bulionu warzywnego znacznie ułatwi przygotowywanie zup.

Bulion warzywny – koncentrat

  • 100 gram selera
  • 100 gram selera naciowego
  • 150 gram marchewki
  • 100 gram pietruszki
  • 150 gram cebuli
  • 50 gram pomidorów
  • 150 gram cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 6 gałązek świeżej, zielonej pietruszki
  • kilka gałązek mieszanych ziół ( rozmaryn, cząber, szałwia – ale jeśli to możliwe dodać lubczyk)* – tylko liście
  • 140 gram soli kamiennej lub morskiej
  1. Warzywa obrać ze skórek, pokroić na małe kawałki lub poszatkować w blenderze.
  2. Zioła poszatkować na małe kawałki.
  3. Do garnka z dużym dnem wlać białe wino lub wodę.
  4. Dołożyć warzywa i zioła i gotować pod przykryciem,  na małym ogniu przez około 50 minut.
  5. Często mieszać i uważać, żeby się nie przypaliło – szczególnie w początkowym okresie, zanim warzywa puszczą sok.
  6. Po ugotowaniu zmiksować. Czas miksowania zależny jest od urządzenia, jakie posiadamy. Blenderem Boscha na największych obrotach – turbo max  – miksuję około 2 minut.
  7. Przygotować szklany słoik – wyparzyć go.
  8. Po uzyskaniu pasty wkładamy do słoika, zakręcamy i po wystudzeniu koncentratu wkładamy do lodówki.

Burak pieczony

  • buraki (średniej wielkości)
  • folia aluminiowa lub naczynie żaroodporne
  1. Umyć buraki. Nie obierać ze skóry.
  2. Każdy burak zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza przez 1,5-2 godzin. Po około 1,5 h najlepiej sprawdzić, czy buraki są już miękkie, wbijając patyk do szaszłyka lub czubek noża przez folię.
  3. Można także włożyć buraki do naczynia żaroodpornego zamiast zawijania w folię.
  4. Buraki studzimy i obieramy ze skórki jeszcze ciepłe – wtedy skórka łatwiej odchodzi od buraka.

 Upieczony burak może służyć jako podstawa do wielu dań, na przykład:

  • kroimy w plastry, posypujemy ziołami: zieloną pietruszką, pietruszką, kolendrą
  • trzemy i dodajemy chrzan i kminek
  • trzemy i dodajemy jabłko i chrzan
  • „kisimy” w zalewie cytrynowej i estragonie
  • poszatkowane dodajemy do barszczu

Burak pieczony kiszony w zalewie cytrynowej

  • upieczone lub ugotowane buraki
  • zaprawa: liść laurowy, gorczyca, estragon, ziele angielskie, sól, pieprz ( cały lub grubo mielony)
  • cebula lub kilka cebul szalotek
  • plastry cytryny i sok z cytryny
  1. Buraki obrać i pokroić w plastry.
  2. Zagotować zaprawę z podanych wyżej składników. Ostudzić.
  3. Plastry buraków ułożyć w słoiku, dodać kilka plastrów cytryny. Zalać wystudzoną zaprawą.
  4. Dodać sok z cytryny.
  5. Zostawić na minimum kilka godzin – po tym czasie zyskujemy przekąskę o niezwykle ciekawym smaku. Możemy zostawić w lodówce na kilka dni.

Porada: warto zrobić tę potrawę z kilku buraków, będziemy mieli zapas smacznej przekąski.

Porada: dobrze smakują ukiszone plastry posypane zieloną pietruszką lub drobn posiekaną cebulą.

Buraczki z chrzanem

  • 2 lub 3 ugotowane buraki ( na parze ) lub upieczone w piekarniku
  • chrzan
  • 1 łyżeczka kminku całego
  • pieprz, sól
  • odrobina soku z cytryny
  1. Buraki obrać ze skórki, zetrzeć drobnej tarce.
  2. Do buraków dodać chrzan, kminek, pieprz, sok z cytryny, posolić. Wymieszać.

Porada: można przygotować większą ilość dać do słoika i przechowywać kilka dni w lodówce – świetnie smakuje jako dodatek do gotowanych warzyw.

Herbaty owocowe, ziołowe i zielona

  •  Najlepiej smakują parzone z suszu, który możemy kupić w  większości sklepów spożywczych, w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie.Kupmy kilka gatunków, żeby urozmaicić jadłospis.

Jabłko pieczone w piekarniku 1

Jabłka – koniecznie ze skórką.

  • Jabłka ułożyć na formie, włożyć do nagrzanego o temperaturze 180 -200°C piekarnika, piec  od 25- 40 minut- długość pieczenia zależy od wielkości jabłka.
  • Porada:
  • aby zachować ładny kształt jabłka, trzeba zrobić nacięcie w połowie wysokości dookoła każdego jabłka. Zapobiegnie to ich pękaniu i zniekształcaniu w czasie pieczenia.
  • Porada:
  • przed upieczeniem odciąć górę jabłka ,wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne i w to miejsce włożyć np. malin jagody, przykryć odciętą górą i zapiec .

 Jabłko pieczone w piekarniku 2 

Jabłka – koniecznie ze skórką

  • folia aluminiowa
  • Jabłka zawinąć w folię ,włożyć do nagrzanego o temp. 180-200°C piekarnika, piec  od 25- 40 minut- długość pieczenia zależy od wielkości jabłka. Metoda ta pozwala zachować soki z jabłka (nie wypłyną do formy), jednak dużo stracimy na smaku jak i wyglądzie jabłka.

Kawa z cykorii

Kawa z cykorii, jako substytut “małej czarnej”.

Kompot z dyni z goździkami

  • dynia
  • goździki
  • sok z cytryny
  1. Przekroić dynię na pół. Usunąć skórę, włókna i pestki. Pokroić w dużą kostkę.
  2. Zagotować wodę z goździkami i sokiem z cytryny.
  3. Do wrzącej wody wrzucić dynię, gotować chwilę.
  4. Można dokwasić  sokiem z cytryny.

Kompot jabłkowy z cynamonem, kardamonem i goździkami

  • jabłka – nieobrane ze skóry, umyte
  • cynamon-najlepiej laska
  • kardamon – cały
  • goździki- całe
  1. Usunąć z jabłek końcówki i nasiona.
  2. Pokroić na ćwiartki.
  3. Zagotować wodę, wrzucić przyprawy i jabłka.
  4. Gotować do miękkości jabłek.
  5. Zostawić jabłka wraz z przyprawami do wystygnięcia.

Kompot z jabłek i mięty

  • jabłka – nieobrane ze skóry, umyte
  • mięta – świeża lub suszona
  1. Usunąć z jabłek końcówki i nasiona.
  2. Pokroić na ćwiartki.
  3. Ugotować do miękkości.
  4. Pod koniec gotowania dodać miętę

Kostki miętowe

  1. Zaparz mocną herbatę miętową ( prawie esencję).
  2. Przelej do woreczków do zamrażania lodu. Zamróź.
  3. Idealne także jako dodatek do wody w czasie upałów.

 Mus jabłkowy 1                          

  • 1 kg jabłek – lub więcej – obrane ze skórki
  • cynamon laski lub mielony
  • szczypta soli (do wyciągnięcia słodyczy z owoców)
  1. Obrać jabłka i usunąć  końcówki i nasiona.
  2. Pokroić na ćwiartki. Dodać cynamon.
  3. Włożyć do dużego garnka, zagotować.
  4. Gotować na małym ogniu około 1 godziny.
  5. Można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno, jako pyszny i zdrowy deser.

Mus jabłkowy 2                              

  • 1 kg jabłek – lub więcej – ze skórką
  • cynamon laski lub mielony
  • szczypta soli (do wyciągnięcia słodyczy z owoców)
  1. Usunąć z jabłek końcówki i nasiona.
  2. Pokroić na ćwiartki. Dodać cynamon.
  3. Włożyć do naczynia żaroodpornego. Koniecznie przykryć.
  4. Piec w piekarniku w temp. 180 – 200 °C około 1 godziny.
  5. Po upieczeniu przetrzeć przez sito, aby uzyskać jednolity, puszysty mus.
  6. Można spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno, jako pyszny i zdrowy deser.

Mus jabłkowy z malinami 

  • mus jabłkowy
  • kilka świeżych lub mrożonych malin
  1. Do miseczki wyłożyć mus jabłkowy.
  2. Na górę położyć kilka malin (jagód, kostki z kiwi).

Sól

Najlepiej używać soli z mikroelementami.

Soki owocowe i warzywne

  • Świeżo wyciskane, w proporcji :  ¾ szklanki soku i ¼ szklanka wody.
  • Soki tłoczone, jak na przykład jabłkowy, też najlepiej pić rozcieńczony wodą.

Woda

  • Pijmy wodę niegazowaną lub przegotowaną.
  • Dodajmy do dzbanka z wodą plaster cytryny lub limonki, liść mięty lub kostki miętowe- będzie lepiej smakowała i  dostarczymy organizmowi więcej witaminy C.
  • Możemy pić także zaparzone i ostudzone napary, na przykład z dzikiej róży, mięty z cytryną i listkiem mięty, rumianku z cytryną i listkiem mięty i.t.p.
  • Pijmy od 1.5 – 2 litrów wody dziennie.

 Zakwas buraczany

  •  1 kg pokrojonych buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 litry zimnej, niechlorowanej wody
  • odrobina soli kamiennej
  1. W szklanym słoju lub kamiennym garnku zalać buraki, przykryć np. gazą i trzymać w ciepłym miejscu.
  2. Zakwas kisi się około 3-5 dni. Po tym czasie przecedzamy zakwas, przelewamy do słoików i możemy trzymać w lodówce przez kilka dni.
  3. Używamy do picia i zakwaszania barszczu.
  4. Zakwas pijemy z proporcji:3/4 szklanki zakwasu i ¼ szklanki wody.
  5. Możemy dodać zioła np. majeranek, zmielony kminek, pieprz, czosnek.

Pozostałe informacje, jadłospis na 14 dni i przepisy znajdziesz, gdy klikniesz:

Na czym polega dieta owocowo-warzywna?

Przeczytaj, zanim zaczniesz stosować dietę.

Wykaz warzyw, owoców i innych dopuszczalnych produktów

Bardzo pomocny jadłospis na 14 dni

Przepisy na sałatki i surówki

Przepisy na zupy

Przepisy na główne dania

Bardzo ważna uwaga: Dieta owocowo – warzywna nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na poważne schorzenia ( choroby serca, cukrzyca, nowotwory i. t.p.)  oraz kobiety w ciąży. Dla własnego bezpieczeństwa najlepiej przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem. Osoby, które zażywają leki, muszą mieć świadomość, ze dieta może dodatkowo zmienić działanie leków ( szczególnie ich skutki uboczne), więc także powinny skontaktować się z lekarzem. Powyższe wskazania  są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza!

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!