Dieta Dąbrowskiej dozwolone produkty
Dieta owocowo-warzywna: produkty dopuszczalne, z którymi musisz się zapoznać i zaprzyjaźnić, jeśli zamierzasz stosować dietę.
Dieta owocowo – warzywna : zasady działania
Jeśli nie znasz zasady działania diety owocowo – warzywnej znanej także jako dieta dr Dąbrowskiej – koniecznie zacznij od zapoznania się z artykułem Dieta Dąbrowskiej.
W przypadku, gdy wiesz na czym polega oczyszczanie organizmu metodą jedzenia warzyw i owoców, możesz przejść do kolejnego etapu zapoznania się z dietą.
Dieta dr Dąbrowskiej co jeść
Poniżej znajdziesz listę owoców, warzyw, soków i przypraw, w które powinnaś się zaopatrzyć, jeżeli chcesz zacząć stosować dietę warzywno – owocową.
Chociaż lista jest dość szeroka, zwróć uwagę, że nie możesz kupować wszystkiego „jak leci” – najlepiej wydrukuj sobie zestawienie i zabierz ze sobą na zakupy.
Listę przygotowałam alfabetycznie, tak by łatwiej było Ci wyszukać odpowiednie produkty.
Warzywa dopuszczalne na diecie
- Bakłażan, botwinka wraz z liśćmi, brokuły, brukselka, buraki, cebula, chrzan, cukinia, cukinia kiszona, cykoria, cytryny, czosnek, dynia, jarmuż, kabaczek, kalafior, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta kiszona, kapusta pekińska, karczochy, kiełki warzyw dozwolonych w diecie (kiełki lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki), koper włoski, marchew, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryczki chili, papryka czerwona, papryka zielona, papryka żółta, pietruszka korzeń, pomidory, por, rzepa czarna, rzodkiew biała, rzodkiewka, sałata ( wszystkie rodzaje ), seler korzeń, seler naciowy.
Owoce dopuszczalne na diecie
- Cytryny – w dowolnej ilości.
- Grejpfrut i jabłko – w niewielkiej ilości. Na przykład 1 grejpfrut i 2 do 3 jabłek dziennie.
- Maliny, kiwi, czarna porzeczka, kwaśne wiśnie,granat,aronia – raczej śladowe ilości, jedynie dla urozmaicenia posiłków.
Zioła i przyprawy dopuszczalne na diecie
- Agar – agar ( świetny do robienia galaret warzywnych), bazylia, cebula dymka, cynamon mielony, cynamon laska, cząber, czosnek, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir suszony, imbir świeży, kardamon, kmin, kminek, kolendra ziarna, kolendra natka, kurkuma, liść laurowy, lawenda, lubczyk świeży lub suszony, magi włoskie, majeranek, mizuna japońska, oregano, papryka słodka i ostra, papryka wędzona, pieprz biały, pieprz cayenne (chili), pieprz czarny, pieprz ziołowy, rozmaryn, rzeżucha, sól – najlepiej z mikroelementami, suszone pomidory, szczypiorek, szałwia, trawa cytrynowa, tymianek, zielona pietruszka, zielony koperek, zielony seler, zioła prowansalskie.
Dieta dr Dąbrowskiej co pić
- woda niegazowana
- herbaty ziołowe: pokrzywa, skrzyp, melisa, mięta, trawa cytrynowa, nagietek, napar z kminku…
- herbaty owocowe – raczej mniej niż ziołowych
- kawa z cykorii
- woda z imbirem – szczególnie polecana
- świeżo wyciskane soki przygotowane z dopuszczalnych owoców i warzyw
- woda z cytryną, woda z octem owocowym
Jak urozmaicić potrawy
- Warto używać soli kłodnickiej albo himalajskiej – ale generalnie soli używaj jak najmniej.
- Z dodatkiem soli bardzo ostrożnie – w minimalnej ilości, tym bardziej, jeśli jemy kiszonki i pijemy wodę z kiszonych ogórków i kapusty.
- Polecam także sól czarną – Kala namak – która nadaje, dzięki zawartości siarki, potrawom smak jajek.
- Warzyw, owoców i ziół możemy używać w każdej postaci: świeże, mrożone, suszone. Najlepsze są oczywiście świeże, ale wszystko zależy od pory roku, w której przeprowadzamy dietę.
- Znakomitym pomysłem na przekąskę są suszone owoce ( jabłko ) i warzywa (marchew). Można zrobić samemu, ale są również dostępne w sprzedaży ( sprawdzić na opakowaniu, czy nie ma niedopuszczalnych dodatków).
- Lista dopuszczalnych przypraw jest naprawdę spora – zioła doskonale urozmaicają posiłki.
- W przyprawach wymieniłam paprykę wędzoną – doskonały dodatek do zup typu kapuśniak lub bigosu.
- Ocet jabłkowy – najlepiej własnej produkcji
Więcej o diecie, jadłospis na 14 dni i przepisy na potrawy
Przeczytaj, zanim zaczniesz stosować dietę
Bardzo pomocny jadłospis na 14 dni
Przepisy na dodatki, które ułatwią przygotowanie posiłków
Bardzo ważna uwaga: Dieta owocowo – warzywna nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na poważne schorzenia ( choroby serca, cukrzyca, nowotwory i. t.p.) oraz kobiety w ciąży. Dla własnego bezpieczeństwa najlepiej przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem. Osoby, które zażywają leki, muszą mieć świadomość, ze dieta może dodatkowo zmienić działanie leków ( szczególnie ich skutki uboczne), więc także powinny skontaktować się z lekarzem. Powyższe wskazania są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!