Dieta owocowo – warzywna: przepisy na główne dania

0
1590
warzywa w garnku
warzywa w garnku

Dieta owocowo – warzywna: przepisy na główne dania, które są nieco inne, niż te, które spożywamy na co dzień.

burak pieczony plastry posypany ziołami
Pieczony burak z ziołami…w roli kotleta schabowego:)

Przygotowałam przepisy potraw, które robię dla siebie, będąc na diecie. I – tak jak w normalnym jedzeniu – są potrawy, które lubię mniej i takie, po które chętniej sięgam.

Takimi ulubionymi daniami z diety są sałatka jarzynowa, barszcz ukraiński ( przepis w folderze Zupy), gołąbki, bigos z kiszonej kapusty i mus z jabłek (przepis w folderze Dodatki i desery).

Bigos z białej lub kiszonej kapusty

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • cebula
  • czosnek
  • 1 por
  • około 1 kg kapusty białej lub kiszonej
  • kilka liści jarmużu – opcjonalnie
  • 0,5 szklanki przetartych przez sito pomidorów lub przecieru pomidorowego
  • pół szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • owoce jałowca 2 szt
  • imbir – plasterek
  • majeranek
  • papryka mielona słodka i ostra
  • papryka wędzona – opcjonalnie, ale dodaje znakomitego aromatu wędzonki potrawie
  1. Marchewkę, pietruszkę, selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w paski.. Kapustę, por i jarmuż posiekać.
  2. Na dużej patelni (ceramicznej, teflonowej lub grillowej) zrumienić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pozostałe warzywa (oprócz kiszonej kapusty), wodę i przyprawy.
  3. Dusić, aż warzywa będą półmiękkie. Dodać kiszoną kapustę, przecier pomidorowy i gotować aż kapusta będzie miękka.
  4. Posolić i popieprzyć do smaku.

Brukselka w sosie pomidorowym

  • 0,5 kg brukselki
  • 2 pomidory świeże lub pomidory w puszce
  • cebula duża lub 2 małe
  • listek laurowy
  • rozmaryn suszony- odrobina
  • sól, pieprz
  1. Brukselkę umyć i ugotować ( na parze lub w niewielkiej ilości wody) na półtwardo. Odcedzić. Pomidory zblanszować, obrać ze skóry, pokroić w kostkę ( z puszki pokroić w kostkę).
  2. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na patelni (ceramicznej, teflonowej lub grillowej).
  3. Do cebuli dodać posiekane pomidory, rozmaryn, listek laurowy i dusić kilka minut.
  4. Chwilę poddusić i dołożyć brukselkę i gotować jeszcze chwilkę na wolnym ogniu.
  5. Doprawić solą i pieprzem.

Porada: gotując brukselkę można dodać odrobinę cynamonu dla złagodzenia smaku.

Cukinia (kabaczek) grillowane

  • cukinia lub kabaczek
  • bakłażan
  • zioła prowansalskie lub tymianek, oregano, bazylia
  • sok z cytryny
  • czosnek
  • suszona ostra papryka
  • sól
  1. Cukinię (kabaczek) i bakłażana pokroić w plastry około 1 cm.
  2. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej lub ceramicznej.
  3. Przygotować  sos: zgnieść ząbki czosnku, dodać sok z cytryny, zioła, odrobinę soli i odrobinę wody. Dokładnie wymieszać.
  4. Usmażone warzywa polać sosem.

Porada 1: Niektóre gatunki bakłażana mają goryczkę. Aby się jej pozbyć, trzeba bakłażan pokroić posypać solą i zostawić, aż puści sok. Później opłukać, osuszyć i dopiero smażyć.

Porada 2: Świetnie smakują cukinia i bakłażan, jeśli po zalaniu sosem zostawimy je na co najmniej kilka godzin w lodówce, żeby przegryzły się z sosem.

Czerwona kapusta gotowana

  • połowa czerwonej kapusty
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  1. Zagotować niewielką ilość wody w garnku.
  2. Kapustę poszatkować, wrzucić do wrzątku.
  3. Ugotować na półtwardo.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię (ceramiczną, teflonową lub grillową), zeszklić dosyć mocno.
  5. Cebulę dodać do ugotowanej kapusty, doprawić – dosyć mocno – sokiem z cytryny i pieprzem, posolić. Przykryć i zostawić na bardzo małym ogniu na kilka minut.

Czerwona papryka nadziewana i zapiekana 

  • 2 czerwone papryki
  • farsz : marchew, seler, pietruszka, por, cebula
  • przecier pomidorowy – opcjonalnie
  • bazylia, natka pietruszki, sól ,pieprz
  1. Z góry papryki odciąć czubek, zostawić go, natomiast nasionka wyrzucić.
  2. Przygotować farsz: warzywa ugotować na parze. Zmielić i przyprawić.
  3. Napełnić papryki przygotowanym farszem.
  4. Papryki zalać niewielką ilością wody z przecierem pomidorowym i udusić na wolnym ogniu ( lub włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką i zapiec w piekarniku).

Dynia pieczona w piekarniku

  • dynia: Hohhaido lub piżmowa
  • sól, pieprz
  • przyprawy do wyboru wg upodobań: np. curry, cumin, majeranek, czosnek, rozmaryn.

Każda z przypraw nada innego charakteru pieczonej dyni, dlatego trzeba znaleźć najbardziej dla siebie odpowiedni smak.

  1. Przekroić dynię na pół, a następnie na kawałki lub podłużne paski. Usunąć skórę, włókna i pestki.
  2. Posypać przyprawami – wg wyboru.
  3. Ułożyć na blasze wyłożonym folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  4. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do około 200 °C , piec przez 30-40 minut, aż dynia stanie się miękka, ale zanim zacznie się rozpadać.

Burak pieczony w piekarniku z pietruszką

  • upieczony burak
  • sól morska
  • pieprz
  • zielona pietruszka
  • sok z cytryny
  • odrobina chrzanu
  1. Ugotowany burak obrać ze skórki, pokroić w plastry.
  2. Ułożyć na talerzu, posypać pokrojoną pietruszką, grubo mielonym pieprzem, posolić i skropić sokiem z cytryny.
  3. Na każdym plastrze buraka można położyć odrobinę chrzanu.

Gołąbki jarskie                   

  • kapusta biała cała, może też być pekińska lub włoska
  • farsz: marchew, seler, pietruszka, por, cebula
  • przecier pomidorowy
  • bazylia, natka pietruszki, sól, pieprz
  1. Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie.
  2. Przygotować farsz: warzywa ugotować na parze. Zmielić i przyprawić.
  3. Napełnić liście przygotowanym farszem.
  4. Gołąbki zalać niewielką ilością wody z przecierem pomidorowym i udusić na wolnym ogniu ( lub włożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką i zapiec w piekarniku).

Gotowana biała kapusta

  • liście białej kapusty
  • Ugotować na parze liście białej kapusty- najlepiej po kilku minutach sprawdzić czy jest dobrze ugotowana. Tak jak w przypadku pozostałych warzyw gotowanych na parze, najlepiej gdy jest ugotowana na półtwardo.
  • Po ugotowaniu posypać obficie zieloną pietruszką.
  • Można skropić cytryną, doprawić solą lub pieprzem.

Gotowana kapusta kiszona z kminkiem i przesmażoną cebulą

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • kminek – cały
  • lubczyk
  • pieprz
  1. Do kiszonej kapusty dodać kminek – dosyć sporo, żeby uzyskać wyrazisty smak.
  2. Ugotować do miękkości.
  3. Cebule obrać, pokroić w kostkę.
  4. Wrzucić na rozgrzaną patelnię – ceramiczną lub grillową i dosyć mocno zrumienić.
  5. Połączyć z ugotowaną kapustą, dodać pokrojony lubczyk, pieprz, chwilkę pogotować.

Leczo jarskie

  • papryka – czerwona, żółta
  • pomidor
  • kabaczek lub cukinia
  • bakłażan
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy – łyżka (opcjonalnie)
  • kilka liści kapusty włoskiej
  • ząbek lub 2 czosnku
  • kurkuma, pieprz cayenne szczypta imbiru mielonego lub plaster obranego ze skórki lub
  • papryka mielona słodka i ostra ( jeśli preferujesz bardziej typowe smaki)
  • sól, pieprz
  1. Warzywa umyć, obrać ze skórki. Pokroić na kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię.
  2. Pod koniec smażenia dodać przyprawy – wg wyboru.

Porada 1: Jako pierwsze najlepiej jest wrzucić miękkie warzyw ( jak np. pomidor, cukinia), aby wytworzył się sok, w którym później będą piekły się pozostałe warzywa.

Porada 2: Z podanych wyżej rodzajów warzyw możemy wybrać tylko kilka, ale pamiętajmy, aby w składzie znalazły się: pomidory, papryka i cebula.

Leczo z papryk

  • papryka –czerwona, żółta, zielona
  • 3 pomidory świeże lub pomidory w puszce
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy – łyżka (opcjonalnie)
  • 1 lub 2 ząbki  czosnku
  • kurkuma, pieprz cayenne szczypta imbiru mielonego lub plaster obranego ze skórki lub
  • papryka mielona słodka i ostra ( jeśli preferujesz bardziej typowe smaki)
  • sól, pieprz
  1. Warzywa umyć, obrać ze skórki. Pokroić kawałki.
  2. Wrzucić na rozgrzaną patelnię pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  3. Podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory i po chwili smażenia – gdy puszczą sok – dodać papryki. Smażyć do miękkości.
  4. Pod koniec smażenia dodać przyprawy- wg wyboru.

Kalafior gotowany z kurkumą

  • kalafior
  • kurkuma
  1. Zagotować wodę, dodać  kurkumę.
  2. Kalafior podzielić na cząstki, wrzucić do wrzątku, ugotować  – najlepiej na półtwardo.
  3. Uzyskamy kalafior w ciekawej barwie i o niezwykłym smaku.

Marchewki mini pieczone z grejpfrutem 

  • marchewki mini
  • grejpfrut
  1. Wycisnąć sok z grejfruta.
  2. Na rozgrzaną patelnię grillową lub ceramiczną wlać sok z grejfruta.
  3. Do gotującego się soku dodać marchewki.
  4. Gotować na miękkości na wolnym ogniu, często mieszając – w razie potrzeby podlać wodą.

Porada: Można marchewki ugotować na parze i ugotowane wrzucić na patelnie do soku grejpfrutowego – potrawa szybciej będzie gotowa, a nie straci na smaku.

 Pieczone cebule szalotki

  • kilka szalotek w łupinach
  1. Szalotki – nie obrane z łupin – położyć na rozgrzaną patelnię grillowa lub ceramiczną.
  2. Obracać. Po kilku minutach są gotowe.
  3. Zdjąć łupiny.

Sałatka jarzynowa

  • seler, pietruszka, marchew – w ulubionej proporcji
  • ogórki kiszone – kilka
  • cebule
  • ząbek czosnku
  • chrzan
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka – sporo
  1. Warzywa ugotować na parze .Jeśli nie były obrane przed ugotowaniem – obrać.
  2. Pokroić w kratkę.
  3. Dodać pokrojone ogórki kiszone, drobno poszatkowane cebule i przeciśnięty ząbek czosnku.
  4. Dołożyć łyżkę ( lub więcej chrzanu wg upodobań smakowych), doprawić solą i pieprzem. Posypać poszatkowaną zieloną pietruszką. Porządnie wymieszać.

Warzywa na parze 

  • kalafior, brokuł, cukinia, dynia, bakłażan, cebula (czerwona, szalotka) – dokładnie umyć
  • pietruszka, seler, marchew – dokładnie umyć lub cienko obrać
  • buraki – wyszorować, nie obierać ze skórki
  1. Najlepszym sposobem na przygotowanie warzyw jest gotowanie ich na parze.
  2. Możemy przygotować w specjalnym  urządzenia (parowar) lub użyć metalowego sitka do garnka.
  3. Warzywa powinny być ugotowane tylko częściowo – wtedy są smaczniejsze, zachowują więcej witamin i kolorów.
  4. Gotujemy około 15 minut, po tym czasie sprawdzamy drewniana wykałaczką lub ostrym końcem noża, czy są już odpowiednio miękkie.

Porada: Seler  grube pietruszki i marchew kroimy przed gotowaniem na plastry, mniej więcej o podobnej  grubości. Gotując razem warzywa grubsze razem z bardziej miękkimi    ( np. seler i cukinię), dodajmy miękkie później albo pamiętajmy, aby już po kilku minutach gotowania sprawdzić czy  są gotowe.

Warzywa z piekarnika

  • kalafior, brokuł, cukinia, dynia, bakłażan, cebula (czerwona, szalotka) – dokładnie umyć
  • pietruszka, seler, marchew – dokładnie umyć  lub cienko obrać
  • buraki –wyszorować, nie obierać ze skórki
  1. Przygotowane warzywa zawinąć  w folię aluminiową lub (lepiej) włożyć do naczynia  żaroodpornego z przykrywką.
  2. Można posypać ziołami, na przykład: mieszanka prowansalska, dodać  liście pietruszki , koperku, skropić sokiem z cytryny.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 45 minut.
  4. Sprawdzić drewnianą wykałaczką lub ostrym końcem noża , czy są już odpowiednio miękkie.

Porada: Seler  grube pietruszki i marchew kroimy przed gotowaniem na plastry, mniej więcej o podobnej  grubości.

Porada: Aby skrócić czas pieczenia można pokroić warzywa w drobne plastry lub kostkę. 

Pozostałe informacje, jadłospis na 14 dni i przepisy znajdziesz, gdy klikniesz:

Na czym polega dieta owocowo-warzywna?

Przeczytaj, zanim zaczniesz stosować dietę.

Wykaz warzyw, owoców i innych dopuszczalnych produktów

Bardzo pomocny jadłospis na 14 dni

Przepisy na dodatki i desery

Przepisy na sałatki i surówki

Przepisy na zupy

Bardzo ważna uwaga: Dieta owocowo – warzywna nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na poważne schorzenia ( choroby serca, cukrzyca, nowotwory i. t.p.)  oraz kobiety w ciąży. Dla własnego bezpieczeństwa najlepiej przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem. Osoby, które zażywają leki, muszą mieć świadomość, ze dieta może dodatkowo zmienić działanie leków ( szczególnie ich skutki uboczne), więc także powinny skontaktować się z lekarzem.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!