Dieta owocowo-warzywna: przepisy na sałatki i surówki

0
1347
warzywa na talerzu
Warzywa na talerzu

Dieta owocowo-warzywna: przepisy na sałatki i surówki będą znacznym ułatwieniem przy przyrządzaniu posiłków.

zielona cebula
Zielona cebulka dodatek jak najbardziej pożądany

Dla ułatwienia poszukiwań ułożyłam je w porządku alfabetycznym, biorąc pod uwagę główny składnik. Poniższe przepisy są inspiracjami, ale na ich bazie łatwiej będzie komponować swoje ulubione smaki.

W przepisach, oprócz ziół, podaję jako dodatek sól. Starajmy się jednak używać jej jak najmniej.

Sałatka z grejpfruta, jabłek i jagód

  • połówka grejfruta
  • jabłko
  • kilka jagód – świeżych lub mrożonych
  1. Obrać grejpfrut, usunąć pestki.
  2. Jabłko umyć.
  3. Pokroić owoce w drobną kostkę, dodać jagody.
  4. Wymieszać.

Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem

  • biała rzodkiew
  • jabłko
  • sól, pieprz
  1. Rzodkiew obrać, zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Jabłko obrać lub zostawić w skórce (wg preferencji), zetrzeć na tarce o tej samej grubości lub grubszej. Połączyć składniki, doprawić solą i pieprzem.

 Surówka z czarnej rzepy z jabłkiem i cytryną

  • czarna rzepa
  • jabłko – najlepiej ze skórką
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  1. Obrać czarną rzepę, zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Dodać tarte jabłko, skropić  sokiem z cytryny.
  3. Ewentualnie doprawić  solą i pieprzem.

Porada: dobrze jest przygotować sałatkę nieco wcześniej, żeby składniki lekko „przegryzły się”-  będzie mniej ostra i smaczniejsza.

Sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i cebulą 

  • 2 ugotowane lub upieczone buraki
  • jabłko
  • mała cebula
  • z sól, pieprz
  • sok z cytryny – opcjonalnie
  1. Buraki obrać, zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Jabłko obrać ze skórki, zetrzeć.
  3. Cebulą pokroić na drobną kostkę.
  4. Połączyć składniki, popieprzyć, posolić.
  5. Jeśli jest potrzeba – dokwasić sokiem z cytryny

Surówka z kalafiora i ogórka kiszonego z koperkiem

  • pół kalafiora surowego – tylko górne części
  • ogórek kiszony
  • koperek zielony
  • sól, pieprz
  1. Kalafior umyć i osuszyć.
  2. Poszatkować.
  3. Ogórek kiszony pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Dodać do kalafiora ogórek i poszatkowany koperek.
  5. Doprawić.

Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem

  • połowa czerwonej kapusty
  • grejpfrut
  • odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  1. Kapustę drobno poszatkować.
  2. Grejpfrut podzielić na 2 części: jedną po obraniu i usunięciu pestek pokroić w drobną kostkę, z drugiej wycisnąć sok. Dodać do kapusty. Posolić i popieprzyć. Jeśli jest zbyt mało kwaśna, można skropić sokiem z cytryny.

Surówka z kapusty (białej lub pekińskiej), selera naciowego, jabłka i ogórka kiszonego

  • mały kawałek kapusty pekińskiej
  • połówka selera naciowego
  • połówka jabłka
  • ogórek kiszony
  • sól, pieprz, estragon
  1. Kapustę i seler poszatkować. Jabłko i ogórek zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  2. Połączyć składniki, doprawić.

Surówka z kapusty kiszonej z marchwią i jabłkiem

  • kiszona kapusta
  • marchew
  • jabłko
  • zielona cebulka lub szczypiorek
  • sól, pieprz
  1. Kapustę poszatkować.
  2. Jabłko i marchew obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
  3. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
  4. Posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką, ogórkiem kiszonym i pomidorem 

  • kawałek kapusty pekińskiej
  • ogórek kiszony
  • pomidor
  • koperek zielony lub pietruszka
  • sól, pieprz, odrobina cytryny
  1. Poszatkować kapustę, wymieszać z pokrojonym ogórkiem i pomidorem.
  2. Dodać koperek lub pietruszkę, przyprawić, wymieszać.

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką

  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 1 lub 2 marchewki
  • jabłko
  • cytryn
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  1. Pokroić drobno kapustę, dodać starte na tarce marchewki i jabłko.
  2. Odrobinę posolić, dodać pieprz, skropić cytryną, posypać posiekaną zieloną pietruszka.

Surówka z kapusty włoskiej z ogórkiem zielonym, koperkiem i cebulą

  • kawałek kapusty włoskiej
  • ogórek zielony
  • cebula
  • koperek zielony
  • sól, pieprz
  1. Kapustę włoską poszatkować, ogórek zielony i cebulę pokroić w kostkę.
  2. Połączyć składniki. Doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić.
  3. Posypać obficie zielonym koperkiem

Surówka z kapusty z jabłkiem, marchewką i zieloną pietruszką

  • kawałek białej kapusty
  • marchewka
  • jabłko
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • kilka bardzo cienkich plastrów cytryny – opcjonalnie
  1. Poszatkować kapustę.
  2. Marchewkę i jabłko  obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Dodać posiekaną zieloną pietruszkę, przyprawić. Wymieszać.
  4. Można obłożyć plastrami cytryny.

Surówka z białej kapusty, ogórka kiszonego i jabłka

  • kawałek białej kapusty
  • jabłko
  • ogórek kiszony
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  1. Poszatkować kapustę.
  2. Jabłko obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Ogórek kiszony także zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Dodać posiekaną zieloną pietruszkę, przyprawić. Wymieszać.

 Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, marchewką i natką pietruszki

  • kiszona kapusta
  • jabłko
  • marchew
  • natka pietruszki
  • pieprz
  1. Kapustę poszatkować.
  2. Jabłko i marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z kapustą.
  3. Dodać pokrojoną natkę, popieprzyć.

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką, jabłkiem i cebulą

  • kiszona kapusta
  • marchew
  • jabłko
  • cebula
  • zielona pietruszka
  • pieprz
  1. Kiszona kapustę pokroić. Marchewkę  i jabłko zetrzeć na tarce. Cebule drobno pokroić.
  2. Połączyć wszystkie składniki, doprawić pieprzem, posypać zieloną pietruszką.

Surówka z marchwi tartej i chrzanu

  • marchew
  • chrzan
  1. Marchew obrać, zetrzeć „na puch” na drobnej tarce.
  2. Dodać chrzan – ilość wg smaku.

Surówka z marchwi z jabłkiem i cynamonem

  • 2 marchwie
  • jabłko (ze skórką lub obrane – jak wolimy)
  • cynamon
  1. Potrzeć  marchew i jabłko na drobnej tarce.
  2. Wymieszać i dodać trochę sypkiego cynamonu.

Surówka z ogórka zielonego z kolendrą

  • ogórek zielony ze skórką
  • kolendra ( zamiennie zielona pietruszka)
  • sól, biały pieprz
  • sok z cytryny
  1. Ogórek pokroić w plastry.
  2. Posypać poszatkowaną kolendrą.
  3. Posolić, popieprzyć i skropić cytryną tuż przed podaniem.
  4. Najlepiej smakuje, gdy ogórek zachowuje chrupkość.

Surówka z ogórka kiszonego, zielonego i cebuli

  • ogórek kiszony
  • ogórek zielony
  • cebula
  • pieprz
  • zielona pietruszka, cebula lub inne zioła na przykład mieszanka prowansalskich
  1. Ogórki pokroić w kostkę.
  2. Cebulą poszatkować w drobną kostkę.
  3. Wymieszać składniki, doprawić pieprzem i solą.
  4. Dodatkowo można posypać pokrojoną zieloną cebulą.

Surówka z ogórka kiszonego i cebuli

  • ogórek kiszony
  • cebula
  • pieprz
  • zielona cebula – dobrze smakuje
  1. Ogórek kiszony pokroić w plastry.
  2. Cebulą poszatkować w drobną kostkę.
  3. Plastry ogórka posypać cebulą, popieprzyć.
  4. Dodatkowo można posypać pokrojoną zieloną cebulą.

Porada: jeśli smak świeżej cebuli jest zbyt intensywny, przed dodaniem do ogórka można sparzyć ją – położyć na sicie i przelać wrzącą wodą.

Surówka z papryki, jabłka i ogórka kiszonego

  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • jabłko
  • ogórek kiszony
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz
  1. Wszystkie produkty pokroić w drobną kostkę, połączyć, wymieszać, doprawić.

Surówka z pomidorów, ogórka kiszonego, cebuli i lubczyku

  • 2 pomidory
  • 1 ogórek kiszony
  • mała cebula
  • lubczyk
  1. Pokroić pomidory i ogórek w grubą kostkę, cebulę drobno  poszatkować.
  2. Wymieszać  składniki, doprawić odrobiną soli i pieprzu, posypać pokrojonym lubczykiem.

Surówka z pomidorów, papryki, kiszonych ogórków, rzodkiewki i zielonej cebuli

  • 2 pomidory
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek żółtej papryki
  • ogórek kiszony
  • rzodkiewka – kilka sztuk
  • zielona cebulka lub szczypior
  • sól, pieprz
  1. Pomidory, ogórek kiszony, papryki, rzodkiewkę pokroić, doprawić solą i pieprzem obficie posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.

Surówka z pomidorów z cebulą i zielonym szczypiorkiem

  • 2 pomidory
  • 1 ogórek kiszony
  • mała cebula
  • szczypior
  1. Kroimy pomidory i ogórek w grubą kostkę, cebulę szatkujemy drobno.
  2. Mieszamy składniki, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

 Surówka z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli

  • 2 pomidory
  • 1 ogórek kiszony
  • mała cebula
  • szczypior
  1. Pokroić pomidory i ogórek w grubą kostkę, cebulę drobno poszatkować.
  2. Wymieszać składniki, doprawić odrobiną soli i pieprzu, posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Surówka z pomidorów, kiszonych ogórków i zielonej cebuli

  • 2 pomidory
  • ogórek kiszony
  • kilka rzodkiewek
  • zielona cebulka lub szczypior
  • sól, pieprz
  1. Pomidory, ogórek kiszony, rzodkiewkę pokroić, doprawić solą i pieprzem obficie posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.

Surówka z pomidorów, bazylii i czosnku 

  • pomidor
  • zielona bazylia
  • czosnek
  • sól, pieprz
  1. Pomidor pokroić w dosyć dużą kostkę.
  2. Bazylię poszatkować.
  3. Czosnek obrać, przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku lub b. drobno poszatkować.
  4. Składniki połączyć, doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.

Surówka z pomidorów, papryki i szczypiorku

  • 2 pomidory
  • kawałek czerwonej papryki
  • kawałek żółtej papryki
  • zielona cebulka lub szczypior
  • sól, pieprz
  1. Pomidory i  papryki, pokroić, doprawić solą i pieprzem obficie posypać zieloną cebulką lub szczypiorkiem.

Surówka z pomidorów ze szczypiorkiem

  • 2 pomidory
  • zielony szczypiorek – sporo
  • sól, pieprz
  1. Pomidory pokroić w plastry, posypać pokrojonym zielonym szczypiorkiem, popieprzyć  i posolić.

Surówka z ogórka zielonego z czerwoną i żółtą papryką

  • ogórek zielony – jeden długi lub 2 małe
  • połowa czerwonej i żółtej papryki
  • sól, pieprz, estragon, zielona pietruszka
  1. Ogórek dokładnie umyć i pokroić w kostkę, dodać pokrojone papryki .
  2. Doprawić solą, pieprzem, ziołami: estragonem i zieloną pietruszką.
  3. Jeśli nie lubimy ogórka ze skórką, możemy go obrać.

Surówka z ogórka zielonego, cebuli i kolendry

  • ogórek zielony ze skórką
  • cebula
  • kolendra ( zamiennie zielona pietruszka)
  • sól, biały pieprz
  • sok z cytryny
  1. Ogórek pokroić w plastry.
  2. Cebulę drobno poszatkować, dla złagodzenia smaku można sparzyć.
  3. Posypać poszatkowaną kolendrą.
  4. Posolić, popieprzyć i skropić cytryną tuż przed podaniem.
  5. Najlepiej smakuje, gdy ogórek zachowuje chrupkość.

Surówka z pora z jabłkiem i ogórkiem kiszonym 

  • 1 por – biała część
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki kiszone
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  1. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny.
  2. Pora oczyścić i pokroić na cienkie półplasterki.
  3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  4. Ogórek również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Porada: por po pokrojeniu można sparzyć wrzątkiem – położyć na sicie i przelać go wrzącą wodą, a następnie dobrze osuszyć. Dzięki temu będzie mniej ostry.

Surówka z rzodkwi 

  • rzodkiew
  • woda z odrobiną  cytryny
  • kilka plastrów cytryny
  1. Rzodkiew obrać ze skóry, pokroić w plastry.
  2. Przegotowaną i ostudzoną wodę ( lub mineralną) wlać do naczynia, dodać sok z cytryny i kilka plastrów cytryny. Włożyć rzodkiew. Zostawić na  godzinę.

Porada: można jeść rzodkiew tylko pokrojoną, bez wkładania jej do cytrynowej zalewy- też dobrze smakuje. Jednak dzięki macerowaniu zyskujemy rzodkiew  bardziej soczystą.

Surówka z selera z jabłkiem i grejpfruta                                

  • mały seler (korzeń) lub połówka dużego
  • 1 lub 2 jabłka
  • połowa grejpfruta
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  1. Seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Jabłko zetrzeć na tarce o nieco grubszych oczkach.
  3. Grejfruta obrać, usuną pestki, pokroić na drobną kostkę.
  4. Połączyć składniki, doprawić solą, pieprzem.
  5. Dla wzmocnienia smaku można dodać nieco soku z cytryny.

Porada: dobrze smakuje także seler naciowy przyrządzony w ten sposób.Używając selera naciowego, bardzo drobno szatkujemy go.

Surówka z selera z jabłkiem                                                       

  • mały seler lub połówka dużego
  • 1 lub 2 jabłka
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  1. Seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Jabłko zetrzeć na tarce o nieco grubszych oczkach.
  3. Połączyć składniki, doprawić solą, pieprzem.
  4. Dla wzmocnienia smaku można dodać nieco soku z cytryny.

Surówka z selera, marchwi i jabłka                                                      

  • mały seler lub połówka dużego
  • 1 lub 2 jabłka
  • marchew
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  1. Seler i marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Jabłko zetrzeć na tarce o nieco grubszych oczkach.
  3. Połączyć składniki, doprawić solą, pieprzem.
  4. Dla wzmocnienia smaku można dodać nieco soku z cytryny

Surówka z sałaty i warzyw

  • sałata lub mix sałat
  • warzywa do wyboru: marchew, buraczki, ogórek zielony, rzodkiewka, rzodkiew, pomidor
  • sól, pieprz
  • zioła na przykład: mieszanka prowansalska, koperek zielony, pietruszka zielona, lubczyk zielony, estragon lub ich mieszanki
  1. Sałaty umyć, osuszyć.
  2. Wybrane warzywa pokroić na wąskie słupki, posypać nimi sałatę.
  3. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą, posypać ziołami.

Surówka z sałaty zielonej z ogórkiem zielonym, rzodkiewką, zieloną cebulą lub szczypiorkiem

  • zielona sałata
  • zielony ogórek( obrany ze skórki lub nie – jak wolimy)
  • rzodkiewka
  • zielona cebula
  • szczypior
  • sól, pieprz, cytryna
  1. Warzywa dokładnie umyć i osuszyć .
  2. Sałatę poszarpać na kawałki, ogórek i rzodkiewką pokroić.
  3. Wymieszać składniki, posypać obficie cebulą lub szczypiorkiem.
  4. Doprawić solą i pieprzem. Można skropić cytryną.

Surówka z zielonej sałaty, ogórka zielonego i rzodkiewki

  • zielona sałata (masłowa, lodowa lub inna ulubiona )
  • ogórek zielony
  • rzodkiewka
  • sól, pieprz
  • zioła np. bazylia, cząber, estragon, lawenda, pietruszka pojedyncze zioła lub zrobić ich mieszankę
  • cząstka cytryny
  1. Sałatę umyć, osuszyć.
  2. Ogórek i rzodkiewkę pokroić w kostkę, dodać do sałaty.
  3. Zioła poszatkować i posypać nimi sałatę.
  4. Doprawić.
  5. Skropić cytryną (opcjonalnie).

Surówka z zielonej sałaty, ogórka zielonego i cebuli

  • zielona sałata (masłowa, lodowa lub inna ulubiona)
  • ogórek zielony
  • cebula
  • sól, pieprz
  • zioła na przykład: bazylia, cząber, estragon, lawenda, pietruszka pojedynczo lub zrobić mieszankę
  • cząstka cytryny
  1. Sałatę umyć, osuszyć.
  2. Ogórek  pokroić w plastry, dodać do sałaty.
  3. Cebulę drobno poszatkować.
  4. Zioła poszatkować i posypać nimi sałatę.
  5. Doprawić.
  6. Skropić cytryną (opcjonalnie).

Surówka z zielonej sałaty, pomidorów i cebuli 

  • sałata zielona ( masłowa, lodowa lub inna ulubiona)
  • pomidor
  • cebula – zwykła, ale lepiej zielona
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  1. Sałatę umyć, osuszyć.
  2. Pomidor okroić w kostkę, dodać do sałaty.
  3. Cebulą pokroić w drobną kostkę, posypać sałatę.
  4. Doprawić.
  5. Skropić cytryną (opcjonalnie).

Pozostałe informacje, jadłospis na 14 dni i przepisy znajdziesz, gdy klikniesz:

Na czym polega dieta owocowo-warzywna?

Przeczytaj, zanim zaczniesz stosować dietę.

Wykaz warzyw, owoców i innych dopuszczalnych produktów

Bardzo pomocny jadłospis na 14 dni

Przepisy na dodatki i desery

Przepisy na zupy

Przepisy na główne dania

Bardzo ważna uwaga: Dieta owocowo – warzywna nie powinna być stosowana przez osoby cierpiące na poważne schorzenia ( choroby serca, cukrzyca, nowotwory i. t.p.)  oraz kobiety w ciąży. Dla własnego bezpieczeństwa najlepiej przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem. Osoby, które zażywają leki, muszą mieć świadomość, ze dieta może dodatkowo zmienić działanie leków ( szczególnie ich skutki uboczne), więc także powinny skontaktować się z lekarzem.Powyższe wskazania  są jedynie sugestią i nie mogą zastąpić wizyty u lekarza!

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!