Dorsz zapiekany w piekarniku z pomidorami koktajlowymi i kaparami

0
1240
Dorsz zapiekany

Dorsz zapiekany w piekarniku z pomidorami koktajlowymi zaskakuje smakiem, dzięki dodatkowi kaparów.

Od jakiegoś czasu stał się moim ulubionym daniem. Przyczyniło się do tego nie tylko dobry smak potrawy, ale i szybkość wykonania. Wystarczy przygotować, włożyć do pieca i praktycznie “samo się robi”.

W ten sposób najczęściej przygotowuję filety z dorsza lub polędwicę z dorsza. Przyznam, że raczej wybieram polędwicę, za “nieposiadanie” ości.

W ten sposób przygotowana ryba smakuje jak przygotowana na parze, mimo, że zapiekam ją w piekarniku. A to dzięki zawinięciu w folię, ale pozostawieniu nieco przestrzeni w pakieciku z rybą.

Tak przygotowany dorsz lub polędwica z dorsza znakomicie smakują podane z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem i surówką z białej kapusty, na przykład taka najprostszą z jabłkami.

Przepis na danie: Dorsz zapiekany w piekarniku z pomidorami koktajlowymi i kaparami

Składniki dania: Dorsz zapiekany w piekarniku z pomidorami koktajlowymi i kaparami

  • filet z dorsza lub polędwica z dorsza waga około 40 dkg
  • 4 cebule szalotki lub 2 małe cebule
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 2 spore łyżeczki kaparów: w soli lub w zalewie
  • cytryna
  • łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • łyżeczka rozmarynu
  • pieprz i sól

Przygotowanie dania: Dorsz zapiekany w piekarniku z pomidorami koktajlowymi i kaparami

  1. Filety opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Pomidory pokroić na połówki, cebule na 4 części.
  3. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 ℃.
  4. Naczynie do zapiekania ryby wyłożyć folią aluminiową – o takiej długości, żeby można było rybę w nią zawinąć.
  5. Na folii położyć ryby, polać je oliwą z oliwek. Na wierzchu równomiernie rozłożyć pomidory, kapary, cebule, posolić, popieprzyć i oprószyć rozmarynem.
  6. Zawinąć dłuższe brzegi folii aluminiowej na górze i po bokach, pozostawiając około 15 cm – tworzymy taki worek z otwartą górą.
  7. Wstawić do piekarnika i piec około 20 -25 minut w temperaturze 200 ℃.
  8. Otworzyć “pakunek” z rybą i zostawić na chwilkę do ostygnięcia.
  9. Rybę w folii przenieść na półmisek, ma którym będzie podana.Delikatnie wyciągnąć folię spod ryby, tak, aby sos pozostał w naczyniu.
  10. Podać z pokrojoną na ćwiartki cytryną do skropienia.
  11. Podawać z ulubionymi dodatkami: warzywami na ciepło, surówkami, pieczywem lub ziemniakami.
Wskazówka:
  • Jeśli dajemy kapary solone, to bardzo mało solimy – kapary oddają swoją sól potrawie.
ryba zawinięta w folię aluminiową
W taki sposób zawijamy rybę

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!