Dynia faszerowana serem i warzywami

0
432
dynie kilka rodzajów

Połączenie smaku dyni z pieczonymi warzywami i serkiem daje całkiem niezłą kompozycję smakową.

W tym daniu ważne jest, aby farsz był dobrze doprawiony. Dzięki temu wzmocni się smak dość mdławej z natury dyni.

Do zapiekania używam dyni piżmowej lub hokkaido.

Dynia faszerowana serem i warzywami najlepiej smakuje podana gorąca od razu po wyjęciu z piekarnika.

Nie dodaję do niej żadnych sałatek – sama w sobie jest za danie główne i dodatki. Ale jeśli mamy olej dyniowy i pestki dyni, i użyjemy ich “na wykończenie” dania to będzie świetny pomysł!

Przepis na danie: Dynia faszerowana serem i warzywami

Składniki dania: Dynia faszerowana serem i warzywami

  • dynia piżmowa lub 2 dynie hokkaido*
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego, kokosowego lub innego o delikatnym smaku
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 dag mozarelli
  • połówka cukinii
  • biała część pora
  • bulwa kopry włoskiego lub 3 gałązki selera naciowego
  • garść orzechów włoskich
  • kilka suszonych morel
  • mielona słodka i ostra papryka
  • rozmaryn  i tymianek – świeży lub suszony – po pół łyżeczki
  • pestki dyni do posypania  ( lekko podsmażone na patelni bez tłuszczu) – opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni – opcjonalnie*
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie dania: Dynia faszerowana serem i warzywami

  1. Dynię umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i włókna. Wydrążyć nieco miąższu ( najlepiej łyżką ) i posiekać go.
  2. Wnętrza połówek dyni posolić, popieprzyć, posypać paprykami i posmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego.
  3. Ryż ugotować na sypko.
  4. Morele zalać wrzątkiem, gdy zmiękną osączyć i pokroić na kawałki.
  5. Orzechy włoskie posiekać.
  6. Mozzarellę zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  7. Cukinię, koper włoski ( seler naciowy) umyć i pokroić na drobną kostkę.
  8. Por oczyścić, pokroić w talarki.
  9. Cebulę i czosnek posiekać.
  10. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju słonecznikowego ( kokosowego), zeszklić na nim czosnek i cebulę.
  11. Dodać resztę warzyw, miąższ dyni, morele i zioła smażyć mieszając około 5 minut.
  12. Przesmażone warzywa wymieszać z ryżem, serem i orzechami.
  13. Farsz posolić, doprawić cytryną i paprykami. Smak musi być wyrazisty.
  14. Połówki dyni napełnić farszem i złożyć.
  15. Piec około 45 do 60 minut ( w zależności od wielkości i rodzaju dyni) w temperaturze 200  °C.
  16. Po upieczeniu posypać pestkami dyni i kapnąć oleju z pestek dyni.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!