Fasolka po bretońsku wegetariańska

0
234
potrawa z fasoli w miseczce

Fasolka po bretoński najczęściej kojarzy się z dodatkiem boczku i kiełbasy. Zdarzyło mi się w czasie wakacji w Turcji jeść fasolę niby po bretońsku. Niby – bo bez mięsa.

Nie każdy wie, ale turecka kuchnia obfituje we wszelkiego rodzaju potrawy, których podstawowym składnikiem jest fasola.  Od tego czasu  fasola Jaś często, w tym właśnie wydaniu, pojawia się na moim stole. Wysokobiałkowe , zdrowe danie – można jeść solo lub z kromką dobrego chleba – najlepiej upieczonego w domu. Gotując fasolkę po bretońsku bez mięsa warto mieć wśród kuchennych przypraw wędzoną słodką paprykę. Dodana do fasolki po bretońsku nie tylko nadaje jej specyficzny smak, ale znakomicie “imituje” wędzony boczek.

Przepis na danie: Fasolka po bretońsku wegetariańska

Składniki dania: Fasolka po bretońsku wegetariańska

  • 300 g suchej fasoli białej – wcześniej ugotowanej *
  • 1 kg lub 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego**
  • 3 spore  cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 papryki grillowane ewentualnie ***słoik papryki  grillowanej – też bez skórki
  • 5 łyżek oleju
  • 3 listki laurowe i 5 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 litry wody
  • szczypta kminku całego
  • 1 kopiasta łyżka majeranku
  • kopiasta łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól i czarny lub kolorowy pieprz do smaku

Przygotowanie dania: Fasolka po bretońsku wegetariańska

  1. Cebulę pokroić w grubą kostkę.
  2. Na dnie patelni  rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor – aż się zeszkli.
  3. Paprykę upiec w piekarniku, obrać ze skórki. Pokroić. Paprykę ze słoika pokroić.
  4. Pomidory pokroić w kostkę -ze świeżych ściągnąć skórkę – zanurzając je na chwilkę w gorącej wodzie.
  5. Do fasoli z wodą ( tej, w której się gotowała) dodać pomidory, paprykę, cebulę i wszystkie przyprawy.
  6. Gotować około 15 minut.
  7. Doprawić solą i pieprzem
Wskazówka:
  • Jak ugotować fasolę Jaś  – poprowadzę cię krok po kroku w artykule Jak ugotować fasolę 
  • Ja zwykle używam Pudliszek – ma najbardziej wyrazisty smak, ale można użyć dowolnego
  • Jak prosto i szybko przygotować paprykę znajdziesz tutaj. Jeśli używamy gotowej w słoiku – warto poszukać grillowanej i marynowanej w oliwie – zawsze jest bez skórki, a poza tym dobrze “wstrzeliwuje” się w smak fasolki po bretońsku.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!