Filety z piersi z kaczki

0
516
piersi z kaczki na talerzu z żurawiną i pieczoną gruszką

Filety z piersi kaczki zaskakują doskonałym smakiem i prostotą wykonania. Posypane wędzoną solą nabiorą niesamowitego aromatu.

Kiedyś piekłam tylko całą kaczkę – – nadal uwielbiamy ją w połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą- ale od jakiegoś czasu zaczęłam także przygotowywać piersi z kaczki.

Podaję je zwykle z gotowanymi na pół twardo warzywami w towarzystwie łyżki  żurawiny. Doskonale smak naturalnej piersi z kaczki komponuje się z zapiekaną z serem pleśniowym gruszką.

Przepis na danie : Filety z piersi z kaczki

Składniki dania : Filety z piersi z kaczki

  • 2 filety z kaczki ze skórą świeże lub mrożone – z reguły ważą około 200 gram
  • sól himalajska, morska lub wędzona*
  • pieprz
  • odrobina majeranku

Przygotowanie dania : Filety z piersi kaczki – sposób pierwszy

  1. Jeśli mamy mrożone filety należy je rozmrozić.
  2. Filety osuszyć ręcznikiem papierowym.
  3. Skórkę na filecie leciutko ponacinać – najlepiej w tzw. kratkę.
  4. Filety lekko posolić solą, zawinąć w folię i zostawić w lodówce przynajmniej na godzinę.* Ten punkt można pominąć, ale znacznie podnosi smak kaczki lekka marynata w soli.
  5. Przed przystąpieniem do smażenia rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C góra – dół.
  6. Rozgrzać patelnię – grillową lub taką do smażenia bez tłuszczu.
  7. Na patelnię położyć piersi z kaczki skórą do dołu.
  8. Smażyć na średnim ogniu 8 minut.
  9. Zlać wytopiony tłuszcz*, a filety przewrócić na drugą stroną i smażyć jeszcze 2 minuty.
  10. Wetrzeć w piersi nieco majeranku – od strony, gdzie nie ma skóry.
  11. Do nagrzanego piekarnika – BEZ TERMOOBIEGU – włożyć filety: bez przykrycia, skórką do góry i piec jeszcze 7 – 10 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości piersi i pożądanego stopnia wysmażenia.
  12. Piersi po wyjęciu zostawić w cieple na kilka minut – muszą “dojść”. Można w tym celu nakryć je folią aluminiową.
  13. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Przygotowanie dania : Filety z kaczki – sposób drugi bez dodatkowego pieczenia w piekarniku

  1. Wszystko robimy tak samo, aż do momentu upieczenia piersi na patelni. Po zdjęciu z patelni piersi zawijamy szczelnie w folię aluminiową i zostawiamy w cieple na kilkanaście minut, żeby dopiekły się w swoim cieple. Tak przyrządzone filety są nieco bardziej krwiste.

Wskazówka:

  • Zamiast zwykłej soli.
  • Tłuszczu nie trzeba wylewać – można go zlać do słoiczka, przyda się do polania ziemniaków, dodania do zupy na przykład krupniku, lub “domaszczenia” kapusty.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!