Frytki z dyni pieczone w piekarniku

0
396

Dynia pokrojona w słupki i zrumieniona w piekarniku to kolejne odkrycie płynące z dobrodziejstwa tego warzywa.

Pierwszy raz miała okazję spróbować ją parę lat temu na warsztatach yogi w ramach Harmony Program na chorwackiej wyspie Pasman. Zachwyciłam się i zapomniałam.

Po dwóch latach przerwy, w tym roku znowu “trafiłam” na Pasman.

I oprócz rewelacyjnych warsztatów yogi, wielu dodatkowych aktywności, znowu pojawiła się ONA – ni to frytka ni to dynia. I to w jakim towarzystwie! Tydzień wegańskiej kuchni, niezwykle urozmaiconej i przepysznej. A na deser… ciasto z dyni skropione olejem z dyni!

Frytki z dyni można komponować dowolnie z różnymi sałatkami surówkami. Zwrócić jedynie trzeba uwagę na rodzaj dyni. Najlepiej w tej roli wystąpią dynia piżmowa ( która jest wręcz przeznaczona do zapiekania) lub hokkaido.

Dobrze upieczone frytki z dyni  z wierzchu będą lekko chrupiące, w środku mięciuteńkie!

Nie polecam naszej polskiej dyni, gdyż posiada sporo wody i frytki nie wychodzą zbyt chrupiące.

A jeśli na takie upieczone i chrupiące słupki dyniowe kapniemy olej dyniowy...Słów brak! I w dodatku jakie zdrowe!

Składniki dania: Frytki z dyni pieczone w piekarniku

Składniki dania: Frytki z dyni pieczone w piekarniku

  • dynia
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego
  • sól, pieprz
  • przyprawy do wyboru wg upodobań, jak na przykład: curry, cumin, majeranek, czosnek, rozmaryn, papryka słodka i ostra
  • olej z dyni – opcjonalnie – do skropienia dyni już po upieczeniu

Sposób przygotowania:

  1. Przekroić dynię na pół, usunąć skórę, włókna i pestki.
  2. Dynię pokroić na na kawałki lub podłużne paski.
  3. W misce wymieszać olej z wybranymi przyprawami i obtoczyć w nim kawałki dyni.
  4. Ułożyć na blasze wyłożonym folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury  200 °C.
  6. Piec przez 20 – 40 minut w temperaturze 200 °C, aż dynia stanie się miękka, ale zanim zacznie się rozpadać. Tak duże widełki czasowe wynikają z faktu, iż różna jest twardość dyni. Najbezpieczniej będzie spróbować frytki po 20 minutach. 
Wskazówka
  • Każda z przypraw nada innego charakteru pieczonej dyni, dlatego trzeba znaleźć najbardziej dla siebie odpowiedni smak.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!