Gazpacho hiszpański chłodnik

0
500
gazpacho

Gazpacho (wym. gaspaczo) – krem z surowych warzyw – podaje się na zimno, co jest nieocenione podczas najbardziej upalnych miesięcy w roku. Syci i gasi pragnienie i co jest nieocenione – bardzo szybko się go przygotowuje. Zupa pyszna, odżywcza, bogata w smaki i uboga … w kalorie!

Odmian gazpacho jest mnóstwo! Podczas wakacji w Hiszpanii często serwuję sobie taką zupkę na lunch lub kolację. I prawie za każdym razem dostaję ją w nieco innym wydaniu.

Podstawą każdego gazpacho są pomidory, czosnek, oliwa z oliwek. A później to już wariacje: papryka, ogórek, cebula, biały chleb, a nawet tak “wypasione” dodatki jak tuńczyk czy suszona szynka.

Zwiedzając Andaluzję, jedną noc spędziłam w ciekawym miejscu – ni to hotel, ni oberża –  gdzie na powitanie poczęstowano mnie schłodzonym gazpacho. Wieczorna biesiada z właścicielami zakończyła się wzajemnymi wymianami przepisów.

I tak oto mój andaluzyjski przepis na gazpacho, które podstawą są PYSZNE POMIDORY!

W przeszłości hiszpańskie kobiety musiały ucierać składniki w specjalnych misach, natomiast dzisiaj blender znacznie przyspieszy przygotowanie zupy.

Latem gazpacho często gości na moim stole, wiodąc walkę o prym pierwszeństwa z równie pysznym chłodnikiem z botwinki.

Przepis na: Gazpacho hiszpański chłodnik

Składniki dania  : Gazpacho hiszpański chłodnik

  • 1 kg pomidorów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mały zielony ogórek
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kromki (najlepiej białego chleba tylko środek), – opcjonalnie – plus 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 łyżka octu balsamico (ocet balsamiczny) lub 3-4 łyżki octu winnego
  • warzywa do posypania: pomidor, zielony ogórek, papryka, cebula , zioła ( pietruszka, kolendra, zioła, zielony szczypior, bazylia)

Przygotowanie dania : Gazpacho hiszpański chłodnik

  1. Chleb skropić oliwą z oliwek (2 łyżki)  –  i  jeśli jest mocno wysuszony – skropić dodatkowo wodą.
  2. Warzywa umyć i pokroić na kawałki.
  3. Z pomidorów usunąć pestki (zmiksowane nadają zupie goryczkę) i ewentualnie skórki.
  4. Z czosnku usunąć środkowy korzeń – dzięki temu pozbędziemy się czosnkowego zapachu w oddechu.
  5. Warzywa  – i chleb jeśli dajemy – wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.
  6. Wlać oliwę, ocet, dodać sól i pieprz. Ponownie zmiksować.
  7. Jeśli nie jest idealnie gładkie ( to znaczy są fragmenty skórek ) koniecznie należy przetrzeć przez sito.
  8. Włożyć do lodówki i porządnie schłodzić.
  9. Warzywa, które będą dodatkiem do gazpacho obrać ze skórek ( pomidora uprzednio sparzyć wrzątkiem – wtedy skóra zejdzie idealnie), pozbawić nasion i drobno posiekać. Także schłodzić.
  10. Tuż przed podaniem gazpacho wlać do miseczek – na górę kapnąć odrobinę oliwy.
Wskazówki:
  • Mój mikser bez problemu zblenduje skórki, natomiast, gdy miałam słabszy, obierałam pomidory ze skórki. Tak było znacznie szybciej.
  • Gazpacho można posypać posiekanymi warzywami i ziołami lub warzywa i zioła podać w osobnych miseczkach – wtedy każdy stworzy sobie swój ulubiony smak.
  • Do gazpacho dodaje się chleb, aby zupa była bardziej “treściwa”, jednak bez chleba także świetnie smakuje.
  •  Można jako dodatek podać upieczony na patelni grillowej, w piekarniku lub w tosterze kromkę chleba posmarowaną czosnkiem i z kapką oleju.
  • Podane składniki są podstawą – dodaj żółtą paprykę, mniej lub więcej zielonego ogórka, a za każdym razem uzyskasz nieco inny, ale zawsze pyszny smaczek letniej zupy.

zupa na zimno pomidorowa w miseczce

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!