Hekele – pasta z solonych śledzi

0
242
Hekele pasta z solonych śledzi

Hekele – pasta z solonych śledzi i paru towarzyszących śledziom dodatków. Obowiązkowo są nimi: ugotowane na twardo jajko, ogórek kiszony, cebula, musztarda i pieprz. Alternatywnie: masło, śmietana, majonez lub oliwa.  

Bardzo długi wstęp “zrobił” mi się do tego dania, więc jeśli nie masz ochoty czytać moich wspomnień “śledziowych” przewiń stronę od razu do przepisu.

Hekele przygotowuje się w dwojaki sposób – stąd w górze tekstu pojawiło się słowo “prawie”. Albo wszystkie składniki bardzo drobno kroimy, albo mielimy je w maszynce do mięsa – współcześnie można zblendować.

Podobno – bo nie pamiętam – hekele jadało się u nas w domu w czasach mojego dzieciństwa. Ale ja takie katusze cierpiałam, jak miałam jeść “to okropieństwo” – jak wspomina moja mama – że wyrzuciłam hekele na zawsze z pamięci. A tym samym z kuchni. Do czasu jednak.

Publikując na facebook artykuły o moich śledziowych propozycjach – bowiem w wieku dorosłym jestem absolutną fanką śledzi – przeczytałam komentarz, wspomnienie i zachwyt mojej koleżanki Iwony na temat hekeli. Hm, nazwa jakby coś mi mówiła…Iwona przesłała mi przepis, moje przypuszczenia potwierdziłam w rodzinnym domu.

Tak, hekele to typowa śląska potrawa, postne danie, bardzo często serwowane w piątki i w inne postne dni. W moim domu hekele były przygotowane z drobno krojonych śledzi, ale ciocia wszystkie składniki mieliła na pastę.

Hekele były podawane jako pasta do smarowanie chleba lub jako postny dodatek do gotowanych w łupinach ziemniaków.

Do składników warzywnych i śledzi dodawano masło lub inny tłuszcz – w zależności od zasobności spiżarni – i obowiązkowo musztardę. Smak solonego śledzia i musztardy dominowały w paście.

I jeszcze słowo o śledziach. Nie były to płaty matiasów, obrane i niewymagające prawie żadnej pracy, jakich używamy obecnie, ale całe śledzie, które należało obrać i dopiero wtedy moczyć. A śledzie zawsze moczyło się w mleku.

Skoro tyle dowiedziałam się o hekelach, nie mogłam ich nie przygotować. I tak jak przypuszczałam – rewelacja!

Zrobiłam w obydwu wersjach – mielonej i krojonej. Bardziej smakuje mi wersja krojona – ale to oczywiście kwestia gustu. Dodałam masło, ale można kapnąć nieco oliwy, śmietany, a niektórzy dodają  także majonezu.

Próbujcie! Niech stara, śląska potrawa zagości ponownie na naszych stołach!

Przepis na danie: Hekele – pasta z solonych śledzi

Składniki dania: Hekele – pasta z solonych śledzi

  • 3 – 4 solone płaty śledzia a la matias
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • łyżka musztardy
  • pieprz
  • mleko lub woda do moczenia śledzi
  • ewentualnie sól

Przygotowanie dania: Hekele – pasta z solonych śledzi

  1. Śledzie opłucz i wymocz w wodzie z mlekiem lub w samej wodzie. Długość moczenia – w zależności od “zasolenia” śledzi: może być od pół godziny, nawet do kilku godzin. Po wymoczeniu śledzie mają nadal być słone.
  2. Ogórki – wraz ze skórką – pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę obrać i także pokroić w drobną kostkę.
  4. Jajka obrać ze skorupek, drobno posiekać.
  5. Bardzo drobno posiekać śledzie.
  6. Połącz wszystkie pokrojone składniki, dodaj musztardę, pieprz, dokładnie wymieszaj.
  7. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi w łupinkach.
Wskazówka
  • Hekele można także przygotować mieląc lun miksując wszystkie składniki na jednolitą pastę.
  • Jajka gotujemy maksymalnie sześć minut i żeby dobrze się obierały, należy je zahartować – zanurzyć – w zimnej wodzie.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!