Herbata imbirowa – rozgrzewająca i lecznicza

0
160
herbata imbirowa
Herbata imbirowa

Herbata imbirowa rozgrzewająca i lecznicza. Przygotowana w  najprostszej wersji, w połączeniu z goździkami, cytrusami i miodem niech stanie się codziennym rytuałem. 

Herbata imbirowa rozgrzewająca jest częstym, ba, powiedziałabym że codziennym gościem zimową porą w naszym domu. W różnych wersjach i odmianach. Uwielbiam do zaparzonego imbiru z przyprawami dorzucić bardzo drobno pokrojone jabłka, które oddają swój aromat napojowi, jednocześnie chłonąc korzenny aromat. I dlatego znakomicie smakują podjadane łyżeczką podczas picia herbaty.

Przepis na : Herbata imbirowa rozgrzewająca

Składniki : Herbata imbirowa rozgrzewająca

  • mały kawałek korzenia imbiru – około 3 – 5 cm
  • miód  – ewentualnie cukier
  • 1/2 cytryny
  • kilka plasterków cytryny i/lub pomarańczy – jeśli ekologiczne, to ze skórką
  • kilka goździków
  • kawałek kory cynamonu

Przygotowanie : Herbata imbirowa rozgrzewająca

  1. Imbir obrać i pokroić na kawałki.
  2. Imbir, goździki i cynamon zaparzyć niewielką ilością wody – wodę wlać do mniej więcej połowy wysokości kubka.
  3. Zaparzać kilka minut – najlepiej pod przykryciem.
  4. Z cytryny wycisnąć sok.
  5. Gdy herbatka imbirowa nieco przestudzi się, dodać wyciśniętą cytrynę, plasterki cytryny i pomarańczy, dosłodzić miodem – ewentualnie cukrem.
  6. Zamiast soku z cytryny można dodać sok – na przykład malinowy lub żurawinę. Szczególnie polecam żurawinę z cukrem, którą zawsze przygotowuję jesienią.
Wskazówki:
  • Aby łatwiej wycisnąć sok z cytryny, należy je przed wyciskaniem soku ugnieść dłonią, aby struktura miąższu się poluzowała i wypuściła soki.
  • Dla ozdoby i dodatkowego smaczku można wrzucić kilka świeżych owoców – maliny, borówki amerykańskiej.
  • Warto przygotować  herbatę imbirową rozgrzewającą w nieco większym naczyniu typu duży kubek lub dzbanek.
  • Herbatkę imbirową rozgrzewającą można także przygotować w nieco innej wersji z dodatkiem czarnej herbaty. W takiej wersji do imbiru i przypraw dajemy saszetkę czarnej herbaty.
  • Niezależnie którą wersję herbaty imbirowej przygotujemy, pamiętajmy aby dosłodzić ją miodem i dodać cytrynę do przestudzonego napoju.Napój może – i powinien – być ciepły, ale nie gorący. W przeciwnym razie zniwelujemy dobroczynne działanie miodu i cytrusów.

Zaprzyjaźnij się z imbirem. A łatwiej będzie Ci to uczynić, gdy zaglądniesz do moich artykułów, w których imbir odkrywa się w całej okazałości.

 Imbir – jak używać
 Właściwości imbiru

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!