Herbatniki Petit Beurre – maślana rozkosz

0
583
ciasteczka kruche maślane

Herbatniki Petit Beurre, kultowe ciasteczka rodem z francuskiego Nantes, jak sama nazwa mówi, pachną i smakują masłem. I delikatnie chrupią przy każdym kęsie. 

Od dzieciństwa pamiętam takie ciasteczka, które były sprzedawane w dwóch rozmiarach – w malutkich paczuszkach i takich nieco większych. Uwielbiałam je. Ale kiedy spróbowałam – sporo lat później – prawdziwych francuskich, to dopiero był zachwyt! A wtedy też dowiedziałam się nieco o ich historii i o tym, że najlepsze są … pieczone w domu. Obowiązkowo z napisami! Z proszkiem do pieczenia lub bez, ten przepis jest ze śmietaną.

Więc wyprodukowałam moje ciasteczka firmowe – znakomite! Nie są tak piękne, jak “sklepowe”, ale zachęcam Was do produkcji. Gwarantuję, że nie pożałujecie.

Przy pieczeniu należy przestrzegać kilku zasad:

  • wyrabiać tylko zimne ciasto
  • herbatniki nie mogą być zbyt grube
  • układać na blasze z zachowaniem odległości
  • nie włączać termoobiegu

Ciekawostka historyczna

Herbatniki zostały wynalezione przez francuskich cukierników pod koniec XIX wieku i nazwane Petit Beurre LU. Mają określone wymiary: długość 65 mm, szerokość 54 mm i 6,5 mm dla wagi jednostkowej 8,33 g. Powierzchnia ciastek jest gładka i ma dwadzieścia cztery wcięcia (cztery linie z sześcioma kolumnami) wymieszane z napisem “LU PETIT-BEURRE NANTES” w trzech liniach. Kształty liter mają być przypomnieniem książek pisanych przez babcię jednego z twórców Le Petit Beurre. Herbatniki są polewane mlekiem przed pieczeniem, aby uzyskać “domowy” wygląd. Petit Beurre LU zdobią cztery rogi w kształcie uszu, czternaście zębów na ich długości, dziesięć zębów na szerokości, co daje w sumie  lub pięćdziesiąt dwa zęby oraz przedstawia dwadzieścia cztery wgłębienia w czterech liniach po sześć. Liczby te interpretuje się jako: cztery pory roku, pięćdziesiąt dwa tygodnie w roku lub dwadzieścia cztery godziny w ciągu dnia.

kruche ciasteczko petit beurre
Petit Beurre z odpowiednią liczba ząbków i dziurek foto:Wikipedia

Przepis na danie: Herbatniki Petit Beurre – maślana rozkosz

Składniki dania: Herbatniki Petit Beurre – maślana rozkosz

  • 150 gram masła
  • 375 gram mąki krupczatki lub zwykłej
  • 90 gram cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 ml śmietany kremówki 30%

Przygotowanie dania: Herbatniki Petit Beurre – maślana rozkosz

  1. Masło wyjąć wcześniej, żeby zdążyło zmięknąć.
  2. Do mąki dodać cukier purer, śmietanę, sól i posiekane nożem masło.
  3. Wyrabiać – najlepiej ręką, aż masa będzie elastyczna. Można również ciasto wyrobić w malakserem.
  4. Ciasto podzielić na dwie lub trzy części, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę – musi stwardnieć.
  5. Ciasto wyjmować porcjami ( żeby wyrabiać zimne), delikatnie ugnieść w rękach i wałkować – na placki grubości około 2 – 3 mm, na posypanej mąką stolnicy lub blacie.
  6. A jeszcze lepiej ciasto wałkuje się  pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Pod wpływem ciepła z rąk, ciasto szybko mięknie i sporo trzeba go posypywać mąką wałkując tradycyjnie. Wałkując pomiędzy arkuszami papieru, w ogóle nie trzeba użyć mąki – ciasto do papieru nie przykleja się.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 ℃, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Foremkami lub nożem wycinać kształty.
  9. Układać na blasze i piec ( bez termoobiegu) około 12 -15 minut, aż się lekko zezłocą na brzegach.

źródło:Wikipedia

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!