Jabłka zapiekane w cieście naleśnikowym

0
204
jabłka zapiekane w cieście naleśnikowym
Potrawy - jabłka i cynamon - samo zdrowie

Plastry jabłek otoczone w cieście naleśnikowym i upieczone na patelni – pychotka, nie tylko na deser, ale także jako danie główne.

Dobrze smakuje, jeśli poda się do tej potrawy surówkę przygotowaną z owoców.Takich, jakie mamy w danej porze roku, lub smaki, które najbardziej lubimy.

Ja robię surówkę z jabłkami z roli głównej: dobrze komponuje się z jabłkami pieczonymi.

A do tego szklaneczka kompotu z jabłek z cynamonem lub świeżo wyciskanego ( lub mniej świeżo wyciskanego z kartonu) soku jabłkowego. Powstanie jabłkowe szaleństwo!

 Przepis na danie: Jabłka zapiekane w cieście naleśnikowym

Składniki dania: Jabłka zapiekane w cieście naleśnikowym

  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 4 spore jabłka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cynamon i cukier trzcinowy do posypania *
  • olej do smażenia **

Przygotowanie dania: Jabłka zapiekane w cieście naleśnikowym

  1. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na o,5 cm plastry.Wydrążyć środek nasienny.***
  2. Do naczynia wbić jajka, dodać mleko i wodę. Zmiksować.
  3. Dodać oliwę, połowę mąki, później stopniowo dodawać pozostałą część mąki, cały czas mieszając.
  4. Dodać sól cukier, cukier waniliowy – wymieszać.
  5. Przygotowane ciasto naleśnikowe zostawić na przynajmniej pół godziny, żeby “pooddychało”. I zgęstniało.
  6. Ciasto musi być bardziej gęste niż naleśnikowe  – w razie konieczności można dodać 2 – 3 łyżki mąki.
  7. Rozgrzać patelnię.
  8. Plasterki jabłka zanurzać (pojedynczo) w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  9. Odłożyć na papierowy ręczniczek do odcieknięcia.
  10. Posypać cukrem/miodem i cynamonem.
Wskazówka:
  • Bardzo ważne jest, aby ciasto przygotować co najmniej ( ale można dużo wcześniej) pół godziny przed smażeniem. W tym czasie bowiem, wskutek zachodzących procesów pomiędzy składnikami, zmienia ono swoją konsystencję – gęstnieje. Tak więc, gdy po zrobieniu ciasta z podstawowych składników wydaje nam się ono zbyt rzadkie, należy wstrzymać się przed dodaniem mąki na te kilkanaście minut.Po ewentualnym dodaniu mąki znowu zostawić ” na trochę”.
  • * zamiast cukru trzcinowego można użyć cukru pudru lub miodu.
  • ** Można smażyć bez oleju, na patelni beztłuszczowej.
  • *** używam w tym celu łyżeczki do robienia kulek z melona – jak na zdjęciu. Ale można sobie pomóc zwykłą łyżeczką lub po prostu wykroić otwór nożem.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!