Jajko – jak się z nim obchodzić?

2
54
jajo na zielonej łące

Obchodzić się jak z jajkiem. Znane wszystkim powiedzenie, które znaczy że postępujemy z kimś/lub z czymś z przesadną, nadmierną delikatnością, ostrożnością.

Jajko odkrywa swoje tajemnice, dzięki czemu jeszcze chętniej będziemy zapraszać je do swojego stołu.

Bo to, czy i ile jajek należy jeść wciąż pozostaje otwartym tematem do dyskusji. Nie posiadam żadnej wiedzy w tym temacie, więc nie wypowiadam, zachęcam tylko do zaznajomienia się z kilkoma – wydawałoby się – oczywistymi wiadomościami na temat jajek.

Celowo użyłam zwrotu “wydawałoby się” bowiem nie wszyscy z nas wiedzą, że:

  •  Jajka przed użyciem należy dokładnie oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Także gdy będziemy je spożywać “na gorąco” – jako dodatek do ciast, do przygotowania jajecznicy czy innych dań przygotowanych na ciepło.
  • Jajka najlepiej jest przechowywać w temperaturze pomiędzy 0 – 12 stopni Celsjusza, w ciemnym i suchym miejscu – idealnym miejscem będzie lodówka.
  • Jajek nie wolno umyć przed włożeniem do lodówki, aby nie zniszczyć naturalnej warstwy ochronnej, która pokrywa skorupkę jajka.
  • Nie należy gotować jajek wyjętych prosto z lodówki – najlepiej wyjąć je nieco wcześniej, aby przed gotowaniem były w temperaturze pokojowej. Jeśli nie mamy czasu, lub zapomnimy wyjąć jajka wcześniej przed gotowaniem, wystarczy potrzymać je nieco pod bieżącą, ciepłą wodą, aby skorupka się ogrzała.
  • Żeby jajko nie pękło, wystarczy nakłuć igłą szerszy czubek jajka.
  • Jeśli do wody, w której będzie gotowało się jajo, wlejemy nieco octu, to nawet jeśli jajo pęknie – białko nie wypłynie.
  • Sól lub soda wsypana do wody zapobiegnie pękaniu skorupki – sól, wspomoże proces obierania skorupki – sól, soda.
  • Czas gotowania jajek: na miękko – około 3 – 4 minut, na półtwardo – około 5 – 6 minut, na twardo około 8 minut. Jajek nie powinno gotować się dłużej niż 15 minut, bowiem stają się gumowate, a wokół żółtka powstaje sina obwódka. Czas gotowania uzależniony jest od wielkości jajek.
  • Po ugotowaniu jajka należy nieco schłodzić, aby skorupka lepiej się ściągała.
  • Jajka ugotowane na twardo, na których nam szczególnie zależy, żeby były ładnie i równo obrane ze skorupki – bo na przykład są nam potrzebne do jajek faszerowanych różnymi pastami –  zalewamy zimną wodą i lekko obijamy je o brzegi naczynia, w którym się moczą, aż skorupka popęka. I takie jajka  zostawiamy na chwilę w zimnej wodzie.
  • Sprawdzisz, czy jajko jest świeże, jeśli do wody z solą ( 2 łyżeczki soli na szklankę wody) włożysz jajko. Świeże jajko utonie, nieco starsze będzie utrzymywało się na powierzchni.
  • Odróżnisz jajko gotowane od surowego, jeśli wprawisz je w ruch wokół własnej osi na gładkiej, śliskiej powierzchni. Jajko ugotowane wiruje szybko, podczas gdy surowe kołysze się i wolno obraca.
Wskazówka

Bardzo świeże jajka trudno się obiera i nawet nie pomaga trik z zimną wodą i obtłuczoną skorupką.

A może masz ochotę na faszerowane jajo? W artykule znajdziesz aż sześć pomysłów na farsz do jajek jajka faszerowane.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!