Jak przygotować słoje do zaprawy

0
491
puste słoje różnej wielkości

Przed włożeniem żywności do słojów, trzeba je odpowiednio przygotować. Bo jednym z warunków dobrej pasteryzacji są czyste naczynia i szczelne nakrętki.

Bardzo łatwo zrobimy to w domowych warunkach.

Dzięki czystym naczyniom przetwory przetrwają aż do późnej wiosny… lub na lat kilka, jak czasem zdarza mi się odkryć słoik gdzieś zagubiony w tylnych rzędach.

przecier pomidorowy w słojach i puste słoje
Przecier pomidorowy – domowa produkcja

Przygotowanie naczyń do pasteryzacji:

  • Słoje nie mogą mieć żadnych wyszczerbień
  • Nakrętki – nie uszkodzone, najlepiej jest do każdej pasteryzacji kupić nowe – wtedy mamy gwarancję, że na pewno będą szczelne – w przypadku zakręcanych, natomiast do słojów type “weck” – nowe gumki.
  • Zarówno słoje jak i nakrętki należy porządnie umyć i wyparzyć.

Wybór słojów:

  • Do dżemów, marmolad, musów dobrze jest wybrać słoiki mniejsze ( 0,2 – 0,3 l)  zakręcane lub typu weck. Do przetworów warzywnych większe słoje.
  • Słoje nie mogą być wyszczerbione – takie od razu należy wyrzucić.
  • Nakrętki nie mogą być powyginane, a gumki do słojów typu weck porozciągane i popękane. Ale to akurat nie jest problemem – kupujemy brakujące elementy, zamiast wyrzucać cały słoik. Ja z reguły do każdej pasteryzacji kupuję nowe nakrętki – wtedy mam pewność, że moja praca nie pójdzie na marne.
słoje a w nich przetwory
Spokojnie przetrwają kilka miesięcy

Wyparzanie słojów:

  • wrzącą wodą

Zalać słoiki wrzącą wodą, wlać kropelkę płynu do mycia naczyń, zakręcić i potrząsać słoikiem, aby płyn się wymieszał. Po kilku minutach porządnie wypłukać słoiki. Nakrętki wyparzyć, wrzucając je do wrzącej wody na kilka minut.

Drugą metodą wyparzania na gorącą, jest włożenie naczyń i zakrętek do dużego garnka, zalanie zimną wodą i doprowadzenie do wrzenia. Gotować kilka minut.

  • w kuchence mikrofalowej

Do umytych słoików wlać 3 cm wody, włożyć na 2 minuty do kuchenki, ustawiając najwyższą moc. Nakrętek NIE WOLNO władać do mikrofalówki – trzeba je wyparzyć we wrzątku.

  • w piekarniku

Do nagrzanego do temperatury 100 °C piekarnika włożyć ułożone na blaszce suche i odkręcone słoje. Wyparzać 5 – 10 minut, po czym zostawić w piekarniku do ostygnięcia. Można włożyć słoiki do zimnego piekarnika, tylko w takim przypadku wyparzać przez kilka minut od momentu osiągnięcia przez piekarnik temperatury 100 °C. Nakrętki najlepiej jest wygotować.

  • w zmywarce

Włożyć czyste i odkręcone słoje – osobno nakrętki. Ustawić na najwyższy program. Po wyparzeniu, można słoje dodatkowo przelać gorącą wodą.

  • przemywanie spirytusem

Słoje należy przepłukać spirytusem, nakrętki przetrzeć wacikiem zamoczonym w spirytusie. Najlepiej wykorzystać do tej czynności spirytus 70%.

Do wyparzonych słojów bez obaw można wkładać przygotowane przetwory. Kolejnym  krokiem będzie pasteryzacja. Jakie są metody pasteryzacji, przeczytasz w artykule: Jak pasteryzować żywność.

Garść dodatkowych porad:

  • Wyparzanie szczególnie istotne, jeśli później nie pasteryzujemy żywności, tylko zostawiamy, jak na przykład żurawina z cukrem.
  • Przygotowane słoje z przetworami najlepiej jest przechowywać w piwnicy, spiżarce. Jeśli nie mamy takowej, to można wykorzystać do tego kuchenną szafkę. Ja nie posiadam spiżarki, więc kupiła kilka lat temu lodówkę, która stoi w jedynym gospodarczym miejscu w domu, obok gazowego pieca do ogrzewania i służy za spiżarkę. Tam “lądują” na zimę moje – najlepsze na świecie – ogórki kiszone i inne przetwory.
  • Ładnie – i praktycznie, szczególnie w przypadku różnego rodzaju dżemów czy powideł – będą wyglądały naklejki na słoje. I taki przyozdobiony słoik, z dobrą zawartością, może stać się oryginalnym upominkiem dla przyjaciół. Przykładem niech będzie dżem: Imbirowe zdrowie.

 

dżem z dyni i pomarańczy w tle pomarańcze na krzaku
Dżemik w towarzystwie mandarynek rosnących w donicy

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!