Jak ugotować i podać kalafior

0
292

Kalafior – pyszny, zdrowy i w dodatku bogaty w witaminy i mikroelementy jadalny kwiat!

Kalafior, dzięki składnikom mineralnym ma silny odczyn alkaliczny, co czyni go warzywem zasadotwórczym. Więc szczególnie jest polecany dla osób, które jedzą dużo produktów zakwaszających organizm, jak zboża i mięsa.

Amerykańscy uczeni polecają go jako skuteczny lek przeciwnowotworowy – szczególnie, jeśli połączymy go z kurkumą.

Spożywać go można na wiele sposobów: począwszy od zjadania surowych różyczek (co ja uwielbiam), które dla urozmaicenia można zanurzyć w sosie (jogurtowym, Tzatziki, z sera pleśniowego), surówek lub – najbardziej popularny sposób – ugotowanego.

I tutaj podpowiedź. Ponieważ nie każdemu odpowiada specyficzny zapach gotowanego kalafiora, przypominający nieco zapach siarkowych wód – jakby lekki Zuber z Krynicy 🙂 – można go zniwelować wlewając do wody odrobinę mleka. Zysk będzie podwójny – nie tylko unikniemy specyficznego aromatu, ale i kalafior zachowa idealny, biały kolor.

Drugim sposobem obróbki termicznej kalafiora, który ja najczęściej stosuję, jest gotowanie go w wodzie z kurkumą i szczyptą pieprzu. Dlaczego trzeba do kurkumy dodać pieprz, przeczytasz TUTAJ. Mleka oczywiście tez można “kapnąć”.

Smak kalafiora znakomicie komponuje się różnego rodzaju kotletami mięsnymi, innymi warzywami, plackami – na przykład z plackami z cukinii. 

Poza tym dodaję go do zupy warzywnej, a solo jest bohaterem zupy –  kremu z kalafiora.

Moja mamusia – ku uciesze swojego wnuka, a mojego syna – robi jeszcze kalafior marynowany. W occie jabłkowym domowej roboty, jest pyszną przekąską i dodatkiem do dań.

I ostatnia, a właściwie należałoby powiedzieć – pierwotna wersja tego nietypowego kwiatu, to surówka z kalafiora z dodatkiem koperku.

Jak ugotować i podać kalafior

Składniki

  • kalafior
  • mleko – w wersji pierwszej
  • kurkuma, pieprz i mleko – w drugiej wersji podania
  • szczypta gałki muszkatołowej lub soku z cytryny – w wersji trzeciej

Przygotowanie 

  1. Kalafior opłukać, obrać z liści, odciąć twardą końcówkę.
  2. W dużym garnku ( takim, żeby woda przykryła cały kalafior) zagotować wodę.
  3. Można także kalafior podzielić na “różyczki” i wtedy wystarczy mniej wody. Ja wybieram tę wersję.
  4. Gotującą się wodę posolić i wlać mleko. Jeśli wybieramy wersję z kurkumą dodać łyżeczkę kurkumy i pieprz, lub łyżeczkę gotowej pasty z kurkumy ( którą mamy w lodówce).
  5. Gotujemy bez przykrywki: jeśli cały kalafior to około 20 minut, jeśli różyczki – około 15 minut. Trzeba widelcem sprawdzić, czy już jest wystarczająca miękki. W zależności jaką twardość lubimy, wtedy wyjmujemy.
  6. Wybrać łyżką cedzakową ugotowany kalafior lub odcedzić go.
  7. Drugim sposobem jest ugotowanie kalafiora na parze. Podzielony na różyczki i posypany którąś z wymienionych wyżej przypraw, gotujemy około 20 minut.
  8. Podawać z masełkiem, sosami, lub jak pamiętam z dzieciństwa, polany masełkiem z bułką tartą.
  9. Świetnie smakuje także solo – szczególnie ten gotowany z kurkumą.
Wskazówki:
  • Dodatki takie jak kurkuma, cytryna czy gałka muszkatołowa dodają innego aromatu, a jednocześnie niwelują specyficzny zapach siarki.
  • Można oczywiście ugotować kalafior bez dodatków.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!

Poprzedni artykułPilaw
Następny artykułZupa krem z kalafiora

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.