Kapusta biała kiszona z warzywami

0
766
Kapusta kiszona z warzywami

Kapusta biała kiszona z warzywami, bez dodatku ziół i przypraw, smakuje znakomicie, dzięki przenikaniu się aromatów wypływających z warzyw. 

Jak wszystkie kiszonki, bardzo zdrowa, bo bogata w witaminy i mikroelementy. I – co ważne – nie wzmacniana żadnym konserwantami. Czyli wiemy, co jemy!

Smak kapusty białej kiszonej z warzywami towarzyszy mi od lat. Ale dopiero pierwszy raz w tym roku ją przygotowałam. I wiem, że na pewno kiszenie będę powtarzać.

A historia kapusty – jak to często bywa – pochodzi z czyjejś kuchni. Tym razem Zosi z Gliczarowa Górnego, do której jeżdżę od prawie trzydziestu lat na weekendy lub wakacje.

A jak niezwykłe to miejsce, wkrótce napiszę na blogu. Bo to nie tylko pyszna kuchnia – zupy, ciasta i sery!!!! -, przyjazna atmosfera domu, ale widoki! Tatry jak na dłoni! Budzisz się i masz je przed oczami.

A wracając do przepisu na kapustę. Zosia podała mi przepis z nieco większej ilości, bo z ośmiu kilogramów, ja jednak zmodyfikowałam go do dwóch kilogramów, zmniejszając odpowiednio ilość pozostałych składników.

Dwa kilogramy kapusty plus warzywa mieszczą się do 3 litrowych słoi. Zosia zaleca, żeby kiszonkę krótko – około 5 minut – zapasteryzować. Ja tego nie zrobiłam, bo zwyczajnie nie było potrzeby – przechowywana przez kilka dni w lodówce miała się całkiem dobrze i bardzo szybko “zniknęła”.

Kiszona biała kapusta z warzywami jest doskonałym pomysłem na taką “awaryjną” surówkę – nie mamy czasu na przyrządzanie, wyjmujemy słoik i podajemy.

Podając kapustę, można ją dodatkowo skropić olejem, posypać zieloną pietruszką lub szczypiorkiem lub spożywać “solo”. Według uznania.

Przepis na: Kiszenie białej kapusty z warzywami

Składniki na: Kiszenie białej kapusty z warzywami

  • 2 kg białej kapusty
  • 0,5 kg marchwi
  • 20 dkg buraków czerwonych
  • 10 dkg korzenia pietruszki
  • 10 dkg korzenia selera
  • 10 dkg pora
  • 1 cebula lub 2 cebule – jeśli nie dajemy pora
  • 50 gram soli niejodowanej, preferuję kamienną

Przygotowanie: Kiszenie białej kapusty z warzywami

  1. Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować na tarce lub pokroić na cienkie paseczki nożem.
  2. Marchew, buraki, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  3. Cebulę i pora obrać z zewnętrznych warstw, pokroić na cienkie paski lub zetrzeć na tarce.
  4. Do dużej miski włożyć kapustę oraz pozostałe warzywa i bardzo dokładnie wymieszać.
  5. Lekko ubić – na przykład drewnianym tłuczkiem do ziemniaków. Zostawić na godzinkę.
  6. Gdy kapusta lekko puści sok, wymieszać i wkładać do naczynia, w którym będzie się kisiła.
  7. Układać warstwami – każdą warstwę mocno ubijać. I tak do momentu, aż wypełnimy całe naczynie. UWAGA! – koniecznie trzeba zostawić 4-5 cm wolnego miejsca od góry naczynia, bo gdy kapusta zacznie fermentować, będzie się tam zbierał sok.
  8. Na górze słoika MUSI być woda – sok z kapusty. W przeciwnym razie kapusta zepsuje się – warstwa soku chroni ją od powietrza.
  9. Zakręcić słoik lub przykryć naczynie.
  10. Zostawić na 3 5 dni w ciepłym pomieszczeniu, do ukiszenia się kapusty. W czasie, gdy kapusta zaczyna się kisić i przechodzi gwałtowna fermentacja, sok z kiszonki może nawet wypływać na zewnątrz – dobrze jest pod naczynie podstawić podstawkę.
  11. Ukiszoną kapustę przenieść do zimnego pomieszczenia lub włożyć do lodówki.
  12. Jeśli zrobiliśmy większą ilość kapusty, z myślą na zimowy zapas, to wtedy należy ją krótko zapasteryzować.

Inne kiszonki, przygotowane według sprawdzonych przepisów, znajdziesz, gdy klikniesz:

kapusta kiszona z burakami
Kapusta kiszona z burakami
kiszona kapusta w słoju
Tureckie kiszonki
kiszone warzywa w słoju
Kiszone selery i inne warzywa
słoje z kiszoną papryką
Kiszona papryka
kapusta kiszona
Kapusta kiszona

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!