Kiszone cytryny

0
7219
cytryny kiszone

Kiszone cytryny “powalają” wręcz niesamowitym smakiem, intensywnym aromatem, a nawet kolorem – żywym i soczystym. Podwójne dobro – płynące z samych cytryn ( witamina C, działanie antyseptyczne ) i kiszonek (wzmacniających system odpornościowy).

Cytryna kiszona w słoju
Parę tygodni i będą gotowe

Kiszone cytryny są nieodłącznym dodatkiem wielu marokańskich potraw. Pomimo, iż sporo podróżuję, do Maroka jednak nie dotarłam. Jeszcze nie!

Natomiast udało mi się poznać smak kuchni kraju, dzięki Ani – mojej koleżance, zakochanej w Maroku i jego urokach. W czasie “babskiego” spotkania podała kiszone cytryny jako dodatek do tak zwanej “zimnej płyty”. Cóż za smak i aromat!

Udostępniła mi przepis, który otrzymała od dziewczyny, Francuski mieszkającej od wielu lat w Maroku. Adrienne – bo tak ma na imię – ma korzenie marokańskie i jak mówi – smaki i kraj ma “pod skórą”. Dlatego wróciła do kraju przodków i pomimo, że żyje “po europejsku”, kuchnię prowadzi marokańską. Mniemam zatem, że kiszone cytryny, które przygotowujemy z Anią według jej przepisu, nie odbiegają od oryginalnych.

Podaję kiszone cytryny jako dodatek do mięs na zimno, do galaretek. Kawałek cytryny wrzuconej do duszonych warzyw, ryżu czy kaszy znakomicie podnosi ich smak. Nie mówiąc o mięsach pieczonych w formie gulaszu. A ostatnio dodałam jako “zakwaszacz” do sosu winegret – i wyszedł całkiem, całkiem…

W Maroku mają zapewne cytryny niepryskane środkami chemicznymi i niewoskowane. W Polsce – chcąc zakisić cytryny – musimy sobie radzić.

Ja mam drzewko cytrynowe, które wydaje niewielkie plony kilka razy w roku. Jednak są one zdecydowanie za małe na moje potrzeby. Kupuję więc cytryny “eko”, ale i tak na wszelki wypadek poddaję je procesowi oczyszczania ze szkodliwych bakterii i pestycydów.

  1. Usunięcie szkodliwych bakterii – przygotować kwaśny roztwór: do 1 litr wody wlać pół szklanki octu jabłkowego lub owocowego. Zamiast octu można dodać 3 łyżki kwasku owocowego, lub (ostatecznie) zwykłego octu spirytusowego ( 1 łyżka na litr). W taki roztworze zanurzyć cytryny na kilka minut.
  2.  Usunięcie pestycydów –  przygotować roztwór: do 1 litr wody wsypać 1 łyżkę sody kuchennej. I znowu moczyć cytryny przez kilka minut.
  3. Opłukać cytryny w normalnej, czystej wodzie.

Kisząc cytryny, można – oprócz soli – dodać inne przyprawy i/lub zioła. Jednak nie można przesadzać z ich różnorodnością i trzymać się określonego rodzaju smaku. Na przykład połączyć cynamon z goździkami ( na słodko – egzotyczny smak) czy liść laurowy z pieprzem i chilli ( na smak ostry).

Przepis na: Cytryny kiszone

Składniki na: Cytryny kiszone

  • 8 małych cytryn – ekologicznych, dodatkowo “potraktowanych” według powyższego sposobu
  • Sól gruboziarnista – używam himalajskiej lub polskiej “Kamiennej” – w ilości 1 łyżka na 1 cytrynę
  • przyprawy, takie jak: cynamon, liść laurowy, czarny, biały lub zielony pieprz, pieprz chilli, kłącze imbiru, goździki całe, zioła jak na przykład rozmaryn

Przygotowanie: Cytryny kiszone

  1. Po oczyszczeniu z bakterii i pestycydów, cytryny namoczyć na 2 godziny w zimnej wodzie. Jeśli mamy cytryny zerwane prosto z krzaka, nie musimy tego robić.
  2. Słój lub naczynie do kiszenia wysterylizować.
  3. Odciąć wierzch z 4 cytryn. Każdą cytrynę przekroić na krzyż na 8 części, nie przecinając jednak do końca, tak aby dół cytryny nie został nienaruszony.
  4. Do środka każdej cytryny wsypać łyżkę soli i porządnie zacisnąć.
  5. Na dno słoja włożyć przyprawy.
  6. Umieścić cytryny w słoju – jedna obok drugiej, ubijając je tak ciasno, jak to jest możliwe.
  7. Z pozostałych 4 cytryn wycisnąć sok i zalać nim kiszone cytryny.
  8. Jeśli wyciśnięty sok nie zakrywa cytryn, można dolać wody przegotowanej lub mineralnej niegazowanej.
  9. Słoik po napełnieniu zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce – o temperaturze pokojowej – na kilkanaście dni.
  10. Cytrynę będą ukiszone, gdy kolor skórki zmieni się na jeszcze bardziej intensywny.
  11. Po ukiszeniu włożyć do lodówki – można używać przez bardzo długi czas, nawet przez kilka miesięcy.
  12. Do potraw wykorzystywać cytryny, oczywiście ze skórką, ale także sok z kiszenia – do zakwaszania.
kiszone cytryny
Cytryny w słoju
Wskazówki:
  • Ogólna zasada kiszenia cytryn jest następująca: połowę cytryn należy ponacinać i nafaszerować solą, a z drugiej połowy wycisnąć sok, który posłuży do zalania kiszonych cytryn. 
  • Drobno pokrojoną skórkę z ukiszonych cytryn można wykorzystać jako dodatek do sosów, na przykład winegret czy jogurtowy.
  • Zarówno sok z kiszonych cytryn, jak i miąższ można wykorzystać do sosów sałatkowych zamiast octu i soli.
cytryna w donicy uprawa
Moja uprawa ekologicznych cytryn w donicy

Teraz już pozostaje mi tylko zrobić marokańskie Tagine…

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!