Koncentrat bulionu warzywnego

0
431
bulion warzywny w formie pasty w słoiku

Zrobienie zdrowego koncentratu bulionu warzywnego zajmuje trochę czasu, ale nie są to stracone minuty. Otrzymamy idealną bazę do zrobienia  wszelkiego rodzaju zup, past, sosów i dań wieloskładnikowych.

Coś na kształt popularnych “kostek knorra”, ale bez konserwantów i wzmacniaczy smaku.

Tak przygotowany koncentrat bulionu warzywnego nie tylko przyśpieszy ugotowanie obiadu, ale i nada potrawie specyficznego, warzywnego aromatu. Od jakiegoś czasu słoik z koncentratem zajmuje swoje stałe miejsce na półce w lodówce i nie wyobrażam sobie gotowania bez jego udziału.

Koncentrat bulionu warzywnego przechowuję w lodówce nawet kilka tygodni  – zawsze robię z podwójnej ilości składników. Jedynym jego minusem jest … kolor. Niezbyt zachęcający!

I jeszcze słów kilka o składnikach. Podane niżej propozycje są przykładowe. Modyfikuję je, zachowując jednak proporcje składników do soli – bardzo ważne, aby koncentrat nie zepsuł się, bowiem tylko sól jest w nim konserwantem.

Zawsze jednak używam bazy warzyw czyli: selera, marchewki, pietruszki, cebuli i ziół.

Koncentrat bulionu warzywnego jest mocno słony – do jednego litra wody dodaję zwykle łyżkę bulionu – ale nie używam już soli.

                Przepis na danie: Koncentrat bulionu warzywnego

Składniki dania: Koncentrat bulionu warzywnego

  • 100 gram selera
  • 100 gram selera naciowego
  • 150 gram marchewki
  • 100 gram pietruszki
  • 150 gram cebuli
  • 50 gram pomidorów
  • 150 gram cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 6 gałązek świeżej, zielonej pietruszki
  • kilka gałązek mieszanych ziół ( rozmaryn, cząber, szałwia – ale jeśli to możliwe dodać lubczyk)* – tylko liście
  • 140 gram soli kamiennej lub morskiej
  • 30 gram białego wina ( opcjonalnie, można dodać wodę)

Przygotowanie dania: Koncentrat bulionu warzywnego

  1. Warzywa obrać ze skórek, pokroić na małe kawałki lub poszatkować w blenderze.
  2. Zioła poszatkować na małe kawałki.
  3. Do garnka z dużym dnem wlać białe wino lub wodę.
  4. Dołożyć warzywa i zioła i gotować pod przykryciem,  na małym ogniu przez około 50 minut.
  5. Często mieszać i uważać, żeby się nie przypaliło – szczególnie w początkowym okresie, zanim warzywa puszczą sok.
  6. Po ugotowaniu zmiksować. Czas miksowania zależny jest od urządzenia, jakie posiadamy. Blenderem Boscha na największych obrotach – turbo max  – miksuję około 2 minut.
  7. Przygotować szklany słoik – wyparzyć go.
  8. Po uzyskaniu pasty wkładamy do słoika, zakręcamy i po wystudzeniu koncentratu wkładamy do lodówki.
Wskazówki:
  • lubczyk jest rewelacyjnym dodatkiem do koncentratu. Jeśli nie można kupić świeżego ( i nie mamy zapasu mrożonego w zamrażarce) warto wrzucić łyżeczkę suszonego

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!