Konfitura z czerwonej cebuli – przepyszny dodatek do potraw
Konfitura z czerwonej cebuli z miodem i winem jest pysznym dodatkiem zarówno do serów jak i do mięsnych dań pieczonych na grillu lub w piekarniku. Znakomicie sprawdzi się w roli dodatku na pieczywo, jako odmiana bruschetty.
Pierwszy raz spróbowała konfitury z czerwonej cebuli w czasie wakacji w włoskiej Kalabrii. Tam czerwona cebula regionalnym produktem, a zupa czy właśnie konfitura zrobiona z tego pachnącego słońcem warzywa nie ma sobie równych.
Kiedy zapasy konfitury z czerwonej cebuli, które przywiozłam do domu skończyły się, poprosiłam moją włoską kuzynkę Stefanię o przepis na przygotowanie konfitury. I oto on – czerwona cebula z czerwonym winem i octem balsamicznym. Z polskiej, nie aż tak aromatycznej cebuli, ale smak konfitury jest i tak znakomity.
W oryginalnym przepisie używa się miodu lub cukru trzcinowego – wybór dowolny, ja jednak wybieram – wyjątkowo – cukier. Bardziej odpowiada mi smak czerwonej cebuli połączony z cukrem niż z miodem.
Konfitura z czerwonej cebuli wykorzystuję także jako nadzienie do ciasta francuskiego. Powstaje wtedy pyszna potrawa, będące zarówno samodzielnym daniem, jak i pysznym dodatkiem – na przykład do czystego czerwonego barszczu. Sprawdź przepis na barszcz czerwony.
Konfitura z czerwonej cebuli? Do czego?
Jeśli mamy nieco więcej czasu, to warto przygotować konfiturę z większej ilości cebuli i część zapasteryzować. Konfitura wspaniale nadaje się do przepisu na polędwiczki wieprzowe.
Przepis na: Konfitura z czerwonej cebuli z miodem (cukrem) i winem
Składniki : Konfitura z czerwonej cebuli
- 1 kg czerwonej cebuli
- 4 łyżki oleju z oliwek
- pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
- 5 łyżek octu balsmicznego z Modeny
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki tymianku suszonego lub mała gałązka świeżego
- pieprz do smaku
Konfitura z czerwonej cebuli: przepis i przygotowanie krok po kroku
- Cebule obrać i pokroić w piórka.
- Na patelni lub w dużym garnku rozgrzać oliwę.
- Na rozgrzaną oliwę włożyć cebulą i smażyć około pół godziny często mieszając.
- Dodać cukier lub miód, zamieszać i przesmażyć jeszcze chwilę.
- Wlać wino, ocet balsamiczny, posolić i popieprzyć.
- Wymieszać składniki i gotować na małym ogniu aż do odparowania płynów. Konfitury trzeba pilnować i dość często mieszać, bowiem lubi się przypalać.
Wskazówka
- W przepisie podałam tymianek, ale jeśli komuś nie odpowiada jego specyficzny, ostry aromat, można dodać inne, mniej aromatyczne zioła ( estragon, cząber, szczyptę mieszanki prowansalskiej) lub zrezygnować z dodatkowych przypraw.
Zobacz inne przepisy na konfitury i dżemy:
Jeżeli jesteś fanką domowych słodkości, sprawdź inne przepisy na konfitury i dżemy na moim blogu:
Syrop i dżem z pigwy lub pigwowca
Dżem z dyni, pomarańczy i imbiru
Dżem z dyni i moreli bez cukru
Konfitura z płatków róży ucierana na zimno (bez gotowania)
Wszystkie przepisy na dżemy, konfitury i powidła.
Przygotowałaś swoją konfiturę? Koniecznie podziel się opinia w komentarzu!
Masz pytania do przepisu? A do czego Ty dodajesz konfiturę z czerwonej cebuli? Napisz do jakiego dania dodatek z czerwonej cebuli Tobie pasuje najlepiej.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!