Kotlety z soczewicy

0
212
kotlety z soczewicy i soczewica
Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy są znakomitą, a zarazem bardzo zdrową alternatywą dla mięsnych dań.

Przed przygotowaniem kotletów z soczewicy, należy ugotować soczewicę lub ciecierzycę do miękkości. O ile z soczewicą nie mamy problemu, bo gotujemy ją bez moczenia, to decydując się na ciecierzycę, musimy pamiętać, aby przed gotowaniem zamoczyć ją na 12 godzin.

Kotlety z soczewicy dobrze smakują jako danie obiadowe, podane w towarzystwie sosów, leczo wegetariańskiego lub peperonaty.

Jeśli zależy nam na szybszym przygotowaniu obiadu wystarczy jeśli zaserwujemy kotlety z soczewicy z naturalnym jogurtem, ewentualnie sporą plamą kwaśnej śmietany. Surówka z kiszonej kapusty, kiszony ogórek lub jakaś inna ulubiona surówka o ostrym smaku, znakomicie uzupełni smak kotletów z soczewicy.

Kotlety z soczewicy można panierować w białym sezamie, ale nie jest to konieczne. Ja zdecydowanie bardziej wolę panierowane, ale jeśli nie mam akurat sezamu, to piekę takie sauté placuszki.

Kotlety z soczewicy dobrze smakują także na zimno, podane w towarzystwie sałaty lub surówki. Dobry pomysł na drugie śniadanie.

Soczewicę gotuje się stosunkowo szybko, o czym przeczytasz w   Jak ugotować soczewicę 

Przepis na danie : Kotlety z soczewicy

Składniki dania : Kotlety z soczewicy

  • 1 filiżanka soczewicy: czerwonej, zielonej lub ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 4 – 6 kawałków suszonych pomidorów – mogą być z zalewy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków jaglanych, mąki jaglanej lub zwykłej pszenicznej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 – 2 łyżeczki przypraw np. zioła prowansalskie, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • szczypta kurkumy i chili
  • sól i pieprz
  • biały sezam do panierowania – opcjonalnie
  • olej do smażenia

Przygotowanie dania : Kotlety z soczewicy

  1. Soczewicę lub ciecierzycę ugotować do miękkości i dokładnie odsączyć.
  2. Cebulę i czosnek obrać.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec smażenia dodaj poszatkowany czosnek.
  4.  Zmiksuj soczewicę/ciecierzycę z cebulę i czosnkiem.
  5. Dodaj jajko i przyprawy, dopraw solą i pieprzem, bardzo dokładnie wymieszaj.
  6. Sezam wysyp na płaski talerz.
  7. Na patelni rozgrzej olej do smażenia.
  8. Zwilżonymi dłońmi ulep małe kotleciki, panieruj je w sezamie.
  9. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż kotleciki zrumienią się.
  10. Podawaj ciepłe.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!