Krewetki na maśle z czosnkiem i białym winem lekko przyprawione chilli

0
115
Krewetki
Krewetki

Krewetki na maśle z czosnkiem i białym winem, lekko przyprawione chilli nieustannie cieszą się popularnością w mojej kuchni. Lubią je zarówno domownicy, jak i goście.

Kiedyś przygotowywałam krewetki na maśle z czosnkiem bez dodatku chilli – i osoby, które nie lubią ostrych potraw mogą je tak zrobić – ale wzmocnione ostrością drzemiącą w papryczce chilli stają się jeszcze lepsze.

Z reguły do tego przepisu używam mrożonych krewetek, zarówno obranych jak i w skorupkach. Nie jest istotne, czy krewetki są świeże, czy już obgotowane – te drugie po prostu nieco szybciej się przyrządza.

Ale że różnica przygotowania wynosi dwie czy trzy minutki – nie ma to w zasadzie znaczenia.

Najbardziej lubię podawać krewetki smażone na maśle z czosnkiem w głębokim talerzu, obficie polewając każdą porcję powstałym sosem. Do tego obowiązkowo białe pieczywo – na co dzień prawie w ogóle nie jadam takiego pieczywa, ale w tym przypadku bagietka lub ciabatta są niezbędnym wręcz uzupełnieniem smaku.

W moim przepisie jest sporo czosnku i papryczki – jeśli nie lubicie bardzo ostrych potraw, dodajcie tych przypraw nieco mniej. Zrezygnujcie z ostrej papryczki, ale czosnek zostawcie – on daje aromat i specyficzny smak krewetkom.

Na początek przygody z własnoręcznie przygotowanymi krewetkami polecam krewetki obrane – wersja łatwiejsza do przygotowania.

Używając krewetek w pancerzu – nieoczyszczonych – usuń skorupkę i “czarną nitkę” – jelito.

Niezależnie jakich krewetek  używasz opłucz je i osusz przed smażeniem.

Możesz także upiec krewetki w pancerzach – zarówno średnie krewetki, jak i te duże – królewskie. W takim przypadku należy je rozmrozić, opłukać i osuszyć. Krewetki w pancerzu mają lekko szary kolor, który zmieni się w trakcie pieczenia na różowo – czerwony. Krewetki pieczone w pancerzach są bardziej delikatne i wilgotne. Sposób przygotowania taki sam jak krewetek bez pancerza.

Krewetki nie należą – niestety – do tanich dań. Dlatego warto zerknąć do gazetki promocyjnej Biedronki – tam często pojawiają się krewetki w dobrej cenie. Jeśli w Twojej okolicy nie ma Biedronki, zerknij do portalu z wszystkimi gazetkami promocyjnymi.

Przepis na danie: Krewetki na maśle z czosnkiem i białym winem lekko przyprawione chilli

Składniki dania: Krewetki na maśle z czosnkiem i białym winem lekko przyprawione chilli

  • krewetki 400 gram
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 + 3 kopiaste łyżki masła
  • 1 lub 2 drobno posiekanej papryczki chilli ( świeżej ) lub 2 – 4 sztuki pokruszonej małej suszonej papryczki Peperoncino
  • 5 – 6 ząbków czosnku
  • 80 ml białego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 3 łyżki drobno posiekanej natki zielonej pietruszki
  • połowa cytryny

Przygotowanie dania: Krewetki na maśle z czosnkiem i białym winem lekko przyprawione chilli

  1. Krewetki rozmroź, opłucz i osusz ( najlepiej osuszyć je w ręczniku papierowym).
  2. Przygotuj dużą patelnię.
  3. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  4. Na patelnię wlej olej i dodaj 3 kopiaste łyżki masła.
  5. Na lekko rozgrzany tłuszcz dodaj czosnek oraz chilli i mieszając chwilkę przesmaż  – dosłownie moment, żeby czosnek nie zbrązowiał ( bo będzie gorzki).
  6. Zwiększ ogień, dodaj krewetki i smaż przez około 3 minuty na dość sporym ogniu, często obracając. Jeśli użyliśmy surowych krewetek piec aż do momentu, gdy zmienią kolor z szarawego na różowy.
  7. Dodaj białe wino i i smaż kolejne 2 do 3  minuty, mieszając od czasu do czasu, aż spora część wina odparuje. Mniej więcej po minucie smażenia dodaj 1/3 część pietruszki.
  8. Pod koniec smażenia dodaj pozostałe trzy łyżki masła.
  9. Po usmażeniu posyp pozostałą częścią pietruszki, posól, popieprz i lekko skrop cytryną.
Wskazówka
  • Zamiast oleju do smażenia krewetek możesz użyć większej ilości masła – nawet pół kostki – , a tylko odrobinę oleju ( dwie łyżki, tylko żeby masło nieco rozrzedzić ). Sos będzie bardziej gęsty, jeszcze lepszy.

Artykuł przygotowany przy współpracy z partnerem bloga 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!