Zupa krupnik z kaszą jęczmienną – na rosole z mięsem
Prosty i tradycyjny przepis na zupę krupnik z kaszą i ziemniakami. Krupnik na rosole nieodmiennie kojarzy mi się z jesienną lub zimową porą. Bo właśnie wtedy najlepiej smakują takie dość ciężkie zupy.
Krupnik na rosole z kaszą jest jedną z niewielu zup, które uwielbiam przygotować na wywarze mięsnym. Z reguły nie gotuję w tym celu specjalnie rosołu, tylko wykorzystuję ugotowany „niedzielny” rosół ( świeży lub zamrożony).
Jaki rosół do krupniku jest najlepszy?
Moim zdecydowanym typem do Krupniku na rosole jest rosół z gęsi. Stanowi on obłędną „podstawkę” pod krupnik. Rewelacja!
Ale dobrze sprawdza się w tej roli także rosół wołowy, z kaczki, z „wiejskiej” kury lub mieszany. Czasem gotuję także krupnik na wieprzowych żeberkach – zupełnie inny smaczek i żeberka do „obgryzienia”. To taka dwudaniowa zupa (żeberka idealnie komponują się ze świeżym, domowym chlebem. Tu znajdziesz przepis na chleb pieczony w domu).
Wtedy gotuję wcześniej kilka żeberek z warzywami. Odcedzam z warzyw. Mięso zostawiam w zupie – niech chłonie aromat ziół i warzyw.
Co warto dodać do krupniku?
Możesz dodać kilka „tajemnych” składników, by krupnik był bardziej esencjonalny i wyrazisty w smaku.
Uwielbiam dodać kilka grzybków do krupniku – najbardziej suszonych. Namoczone dzień wcześniej, świetnie aromatyzują zupę.
Zawsze mam w zapasie nieco suszonych grzybków. Przechowuję je w słoiku w … lodówce, bo już mi kiedyś mole spożywcze ( skąd one się biorą??) zaatakowały całą torebkę.
I coś jeszcze! Lubczyk! Surowy, mrożony, świeży – jaki mamy. Dodać koniecznie. Dzięki niemu krupnik nabiera rewelacyjnego smaku.
Przepis na danie: Krupnik na rosole z kaszą jęczmienną i mięsną wkładką
Zupa krupnik na rosole z mięsem: składniki
- 2 litry rosołu z drobiu, gęsi, wołowego lub mieszanego. Sprawdź przepis na rosół z gęsi.
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora – zielona część
- 3 ziemniaki
- kilka grzybów: suszonych, świeżych lub mrożonych – opcjonalnie
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej
- ząbek czosnku
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- zielony seler, pietruszka – po gałązce lub szczypcie suszonych ziół
- lubczyk – koniecznie!
- szczypta całego kminku
- czarny pieprz i sól
- zielona pietruszka do posypania
Zupa krupnik na rosole z mięsem: przygotowanie krok po kroku
- Ugotować rosół lub wykorzystać przygotowany wcześniej ( z dnia poprzedniego, zamrożony).
- Ziemniaki pokroić w grubą kostkę.
- Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w słupki, por pokroić w pół talarki.
- Grzyby drobno posiekać. Jeśli używamy suszonych – najlepiej jest je namoczyć – nawet dzień wcześniej. Wodę z moczenia dodać do zupy.
- Grzyby wrzucić do gotującego się rosołu, dodać ziemniaki, listek, ziele, kminek, grzyby, zielone zioła i gotować kilka minut.
- Dodać pozostałe warzywa – gotować, aż będą prawie miękkie.
- Kaszę wypłukać i dodać do zupy.
- Gotować około 15 minut do miękkości kaszy.
- Zielone gałązki ziół usunąć.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Posypać obficie posiekaną, zieloną pietruszką.
Wskazówka:
- Jeśli mamy ochotę na bardziej gęstą i „treściwą” zupę, pokrójmy mięso z rosołu w drobne kawałki i dodajmy do zupy.
- Do wszelkiego rodzaju zup, aby miały bardziej rozgrzewające właściwości, dodaję jeszcze pakiecik: plasterek obranego imbiru, szczypta kurkumy i szczypta cayenne (lub kawałek papryczki chilli).
Przekonaj się jak smakują inne moje zupy:
Jak smakował Ci krupnik według tego przepisu? Zostaw komentarz!
Jeżeli skorzystałaś z przepisu – koniecznie napisz jak smakowała Ci zupa! Jaką mięsną wkładkę wybrałaś? A może masz jakieś pytania? Pisz śmiało!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!