Zupa krupnik w talerzu - ugotowana według tradycyjnego przepisu

Przepisy Zupy

Zupa krupnik z kaszą jęczmienną – na rosole z mięsem

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 7 września 2017

Prosty i tradycyjny przepis na zupę krupnik z kaszą i ziemniakami. Krupnik na rosole nieodmiennie kojarzy mi się z jesienną lub zimową porą. Bo właśnie wtedy najlepiej smakują takie dość ciężkie zupy.

Krupnik na rosole z kaszą jest jedną z niewielu zup, które uwielbiam przygotować na wywarze mięsnym. Z reguły nie gotuję w tym celu specjalnie rosołu, tylko wykorzystuję ugotowany „niedzielny” rosół ( świeży lub zamrożony).

Jaki rosół do krupniku jest najlepszy? 

Moim zdecydowanym typem do Krupniku na rosole jest rosół z gęsi. Stanowi on obłędną „podstawkę” pod krupnik. Rewelacja!

Ale dobrze sprawdza się w tej roli także rosół wołowy, z kaczki, z „wiejskiej” kury lub mieszany. Czasem gotuję także krupnik na wieprzowych żeberkach – zupełnie inny smaczek i żeberka do „obgryzienia”. To taka dwudaniowa zupa (żeberka idealnie komponują się ze świeżym, domowym chlebem. Tu znajdziesz przepis na chleb pieczony w domu).

Wtedy gotuję wcześniej kilka żeberek z warzywami. Odcedzam z warzyw. Mięso zostawiam w zupie – niech chłonie aromat ziół i warzyw.

Co warto dodać do krupniku? 

Możesz dodać kilka „tajemnych” składników, by krupnik był bardziej esencjonalny i wyrazisty w smaku.

Uwielbiam dodać kilka grzybków do krupniku – najbardziej suszonych.  Namoczone dzień wcześniej, świetnie aromatyzują zupę.

Zawsze mam w zapasie nieco suszonych grzybków. Przechowuję je w słoiku w … lodówce, bo już mi kiedyś mole spożywcze ( skąd one się biorą??) zaatakowały całą torebkę.

I coś jeszcze! Lubczyk! Surowy, mrożony, świeży – jaki mamy. Dodać koniecznie. Dzięki niemu krupnik nabiera rewelacyjnego smaku.

Przepis na danie: Krupnik na rosole z kaszą jęczmienną i mięsną wkładką

Zupa krupnik na rosole z mięsem: składniki

  • 2 litry rosołu z drobiu, gęsi, wołowego lub mieszanego. Sprawdź przepis na rosół z gęsi.
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora – zielona część
  • 3 ziemniaki
  • kilka grzybów: suszonych, świeżych lub mrożonych – opcjonalnie
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • zielony seler, pietruszka – po gałązce lub szczypcie suszonych ziół
  • lubczyk – koniecznie!
  • szczypta całego kminku
  • czarny pieprz i sól
  • zielona pietruszka do posypania

Zupa krupnik na rosole z mięsem: przygotowanie krok po kroku

  1. Ugotować rosół lub wykorzystać przygotowany wcześniej ( z dnia poprzedniego, zamrożony).
  2. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę.
  3. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w słupki, por pokroić w pół talarki.
  4. Grzyby drobno posiekać. Jeśli używamy suszonych – najlepiej jest je namoczyć – nawet dzień wcześniej. Wodę z moczenia dodać do zupy.
  5.  Grzyby wrzucić do gotującego się rosołu, dodać ziemniaki, listek, ziele, kminek, grzyby, zielone zioła i gotować kilka minut.
  6. Dodać pozostałe warzywa – gotować, aż będą prawie miękkie.
  7. Kaszę wypłukać i dodać do zupy.
  8. Gotować około 15 minut do miękkości kaszy.
  9. Zielone gałązki ziół usunąć.
  10. Doprawić solą i pieprzem.
  11. Posypać obficie posiekaną, zieloną pietruszką.
Wskazówka:
  • Jeśli mamy ochotę na bardziej gęstą i „treściwą” zupę, pokrójmy mięso z rosołu w drobne kawałki i dodajmy do zupy.
  • Do wszelkiego rodzaju zup, aby miały bardziej rozgrzewające właściwości, dodaję jeszcze pakiecik: plasterek obranego imbiru, szczypta kurkumy i szczypta cayenne (lub kawałek papryczki chilli).

Przekonaj się jak smakują inne moje zupy:

Zupa marchewkowa z mango

Zupa z dyni na ostro

Grochówka z wkładką mięsną

Zupa ogórkowa na rosole

Zupa z fasoli czerwonej 

Zupa z zielonej soczewicy

Przepisy na zupy

Jak smakował Ci krupnik według tego przepisu? Zostaw komentarz!

Jeżeli skorzystałaś z przepisu – koniecznie napisz jak smakowała Ci zupa! Jaką mięsną wkładkę wybrałaś? A może masz jakieś pytania? Pisz śmiało!

Oceń artykuł
[Głosów: 15 Średnia: 4.7]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments