Kwas z czerwonych buraków

0
459
kwas buraczany i buraki

Zrobienie kwasu nie zajmuje dużo czasu, a ile dobrego da dla naszego zdrowia! I co najważniejsze, można go z powodzeniem robić przez cały rok. 

Kwas z buraków powstaje w wyniku fermentacji mlekowej, dzięki której wszystkie składniki odżywcze buraków pozostają, a dodatkowo cukier – niestety dość mocno obecny w świeżych burakach i soku ze świeżych buraków – zostaje w znacznej części „wchłonięty” przez dobre bakterie.

Robiąc kwas z buraków, zyskujemy naturalny probiotyk, dzięki któremu zadbamy o dostarczenie „dobrych bakterii” do naszych jelit. A wiadomo, że zdrowie naszego organizmu płynie z jelit – prawidłowa praca jelit jest podstawą dobrej kondycji całego organizmu.

Kwas z buraków czerwonych wykorzystujemy bezpośrednio do picia lub do przyprawiania zup.

Ponieważ posiada bardzo silne właściwości oczyszczające organizm, należy go wprowadzić do naszego jadłospisu „małymi kroczkami”. Na początku 2 – 3 łyżki (można dodatkowo rozrzedzić je wodą), stopniowo zwiększając ilość, aż dojdziemy do szklanki kwasu dziennie.

Jeśli zaczniemy kurację od większej ilości, nic złego się nie stanie. Jednakże większa ilość wypitego kwasu, może zbyt obciążyć zanieczyszczony organizm koniecznością usuwania dużej ilości toksyn – bóle głowy, objawy grypopodobne czy wzdęcia nie należą wtedy do rzadkości.

Na mojej stronie zamieściłam przepis na zakwas na barszcz bez żadnych dodatków – stosuję go do kuracji oczyszczających i jako kwaśny smak do barszczu, zupy z botwinki , chłodniku z botwinki czy barszczu ukraińskiego.

Zamieszczony poniżej przepis otrzymałam od Zosi – entuzjastki zdrowego jedzenia, weganki (kilka razy w roku, gdy robi dietę oczyszczającą organizm), kobiety miłującej podróże i rozsiewającej pogodny nastrój wokół siebie.

Na zdrowie! 🙂

Przepis na: Kwas z buraków czerwonych

Składniki: Kwas z buraków czerwonych

  • 1 kg buraków
  • kilka ząbków czosnku
  • 1,5 litry wody – przegotowanej i ostudzonej, a najlepiej użyć mineralnej. Ważne, żeby woda była bez chloru, bo chlor powstrzymuje fermentację.
  • kawałek kurkumy
  • kawałek imbiru
  • 1 mała ostra papryczka – przekrojona na pół
  • odrobina soli z Kłodawy lub himalajskiej
  • słój  lub kamienne naczynie do kiszenia

Przygotowanie: Kwas z buraków czerwonych

  1. Kurkumę, imbir i czosnek obrać, pokroić i włożyć na dno naczynia.
  2. Buraki wyszorować, pokroić na plastry lub w kostkę i wrzucić do naczynia.
  3. Zalać wodą. Woda musi przykrywać buraki. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).
  4. Naczynie z burakami zakryć – gazą lub ręcznikiem papierowym obwiązaną sznurkiem lub gumką – aby zakwas mógł oddychać.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 do 7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury otoczenia – im jest cieplej tym szybciej będzie przebiegała fermentacja.
  6. Pojawiająca się na powierzchni biała piana jest normalnym zjawiskiem, natomiast gdy zdarzy się, że pojawi się pleśń ( a tak bywa – bo na przykład pleśń była w buraku) – nie żałujemy zakwasu, tylko wszystko wyrzucamy i kisimy od nowa.
  7. Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych (wyparzonych), szczelnie zamykanych słoików i przechowywać w lodówce nawet kilkanaście dni.
  8. Pozostałe z kiszenia buraki zużywam na pyszną sałatkę z kiszonych buraków.
Ciekawostka:
  • Kwas z buraków – znany także jako sok z kiszonych buraków – znany jest nie tylko w Polsce, ale także w ukraińskiej i rosyjskiej kuchni. Któż nie zna „Barszczu po Ukraińsku”?
  • Kwas z buraków jest jednym z obowiązkowych produktów stosowanych podczas diety owocowo – warzywnej oczyszczającej organizm ( znanej jako dieta dr Dąbrowskiej).

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!