Łazanki z kiszoną kapustą 

0
683
łazanki z kiszonej kapusty
Lazanki

Łazanki z kiszoną kapustą – pyszne i treściwe danie. Takie kojarzące się z zimową porą. A jeszcze lepsze, jeśli przygotowane z własnoręcznie przygotowanej kapusty kiszonej.

W moim przepisie podałam opcjonalnie wędzony boczek lub suszone grzyby. Kiedyś łazanki z kiszoną kapustą obowiązkowo musiały być z boczkiem i kiełbasą – nie są złe, ale polubiłam inny smak – dla mnie ciekawszy. Wykorzystuję wołowe mięso z rosołu i dodaję suszone grzyby i/lub podsmażone pieczarki.

Rewelacja! A wędzonego smaczku dodaję wrzucając pół łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki. I Voila! Tak przygotowane łazanki dobre są zaraz po przyrządzeniu, a odgrzane następnego dnia – na małym ogniu i delikatnie mieszając, żeby nie zrobić papki makaronowej – są jeszcze lepsze.

Kapusty kiszonej nie płuczemy przed gotowaniem – nie chcemy przecież pozbywać się tego, co w niej najlepsze.

W łazankach lubię jak przeważa kapusta kiszona, dlatego nie daję zbyt dużo mięsa. Ale zwolennicy innego smaku mogą dodać więcej wędliny czy mięsa. Uwielbiam łazanki przygotowane na gęsim smalcu, który już coraz częściej można kupić w sklepach.

Przepis na danie: Łazanki z kiszoną kapustą 

Składniki dania: Łazanki z kiszoną kapustą 

  • 200 – 250  gram makaronu łazanki (małe opakowanie)
  • 200 gram wędliny lub ugotowane mięso – na przykład wołowe  z rosołu
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybów i/lub nieco pieczarek – opcjonalnie zamiast boczku
  • 6 łyżek oliwy lub dwie kopiaste łyżki smalcu  gęsiego
  • majeranek – ja lubię dużo
  • liść laurowy, ziele angielskie, kminek
  • pół łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki  – opcjonalnie
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Łazanki z kiszoną kapustą 

  1. Grzyby suszone – jeśli dajmy – namoczyć wcześniej w zimnej wodzie na co najmniej godzinę, a może być i na całą noc.
  2. Kapustę kiszoną, jeśli ma zbyt długie włókna, posiekać.
  3. Zalać zimną wodą, dodać kminek, listek laurowy i ugotować do miękkości. Gotować jak kapustę na bigos – bez przykrycia.
  4. Zagotować wodę, wlać do niej łyżkę oliwy, posolić i ugotować makaron al dente  – wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzić i przelać na sicie zimną wodą.
  5. Cebulę drobno posiekać. Czosnek obrać i także drobno posiekać.
  6. Pieczarki obrać i pokroić na kawałki.
  7. Na patelni rozgrzać połowę tłuszczu, wrzucić cebulę i smażyć aż do zezłocenia się cebuli. Wrzucić czosnek i smażyć jeszcze minutkę. Dodać pieczarki i smażyć kilka minut.
  8. Mięso lub wędlinę pokroić w kostkę. Jeśli wybraliśmy wędlinę można ją nieco przesmażyć na odrobinie tłuszczu.
  9. Połączyć w garnku: ugotowaną kiszoną kapustę, makaron, grzyby, mięso i pozostały tłuszcz. Przyprawić solą i pieprzem, dodać majeranek i pozostały tłuszcz. Wymieszać i gotować razem kilka minut na małym ogniu.
Wskazówka
  • Do łazanek można oczywiście dodać boczku wędzonego – będzie taki najbardziej tradycyjny smak. Wtedy kroimy boczek w drobną kostkę, smażymy go na suchej patelni i dodajemy do pozostałych składników – najlepiej z wysmażonym tłuszczem.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!