Leczo z cukinią wegetariańskie

0
59
leczo papryka i cukinia
Leczo z cukinia

Leczo z cukinią, gdy pojawia się na stole, przynosi ze sobą smak lata. Odmiana leczo przygotowanego z papryki, cebuli i pomidorów o nieco innym smaku.

Gotując leczo z cukinią wegetariańskie, staram się aby warzywa nie były bardzo rozgotowane – takie bardziej mi smakują. Ale to kwestia gustu – podobnie jak z ilością i rodzajami przypraw – trzeb znaleźć swój smak.

Leczo z cukinia nieodmiennie kojarzy mi się z … moim sąsiadem Jurkiem. To od niego zawsze dostaję “na starcie lata” pyszne, pachnące słońcem cukinie.

Najczęściej przygotowuję leczo z cukinią wegetariańskie – wtedy jest idealnym dodatkiem do potraw wszelkich – ale czasem robię go także w wersji mięsnej.

Przepis na danie: Leczo z cukinią wegetariańskie

Składniki danie : Leczo z cukinią wegetariańskie

  • 2 papryki czerwone i 2 papryki żółte lub 4 papryki czerwone
  • 2 duże cebule – lepiej, jeśli są czerwone
  • 1 duża cukinia lub 2 małe
  • 4 duże pomidory lub 300 ml pomidorów w przecierze
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej lub papryczki chilli – opcjonalnie, jeśli lubimy ostre potrawy
  • 1 łyżeczka octu lub kremu balsamicznego lub 2 łyżeczki octu owocowego
  • czarny pieprz mielony
  • sól
  • zielone zioła do posypania (bazylia, kolendra) – opcjonalnie

Przygotowanie danie : Leczo z cukinią wegetariańskie

  1. Wersja pierwsza postępowania z paprykę: paprykę upiec w piekarniku.
  2. Wersja druga: paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne.
  3. Paprykę – niezależnie jakiej użyjemy – pokroić na kawałki.
  4. Cebule obrać i  pokroić w pół talarki.
  5. Cukinię umyć i pokroić w grubą kostkę lub w pół plastry.
  6. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego cebulę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i  lekko zeszklić.
  7. Dodać paprykę i przyprawy, przykryć i dusić kilka minut.
  8. Jeśli papryka była już upieczona w piekarniku, to powinno wystarczyć około 10 minut. Używając świeżej – musimy podpiec ją nieco dłużej.
  9. Dołożyć pokrojoną cukinię.
  10. Pomidory obrać ze skórki ( w tym celu można je sparzyć wrzątkiem i włożyć do zimnej wody), pokroić i dodać do gotującego się leczo. Lub dodać przecier z pokrojonymi pomidorami.
  11. Dusić około 15 minut na wolnym ogniu – aż do uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
  12. Można posypać zielonymi ziołami.
  13. Podawać na zimno lub ciepło – w obydwu wydaniach smakuje świetnie.
Wskazówka:
  • Oprócz ( lub zamiast) cukinii można dodać inne warzywa: seler naciowy, fasolkę szparagową czy ugotowaną wcześniej ciecierzycę.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!