Leczo z wędliną stanowi doskonałe połączenie aromatu papryki z wędzonką. Przygotowując leczo w wersji “mięsnej” zawsze dodaję nieco wędzonego boczku – znacznie podnosi smak potrawy.
Prawdziwe węgierskie leczo powinno być przygotowane na smalcu. Jeśli ktoś ma ochotę poznać taki smak, musi zamienić w przepisie olej na smalec.
Zdarzyło mi się zrobić leczo na smalcu i muszę przyznać, że nie jest to mój ulubiony smak. Zdecydowanie wybieram olej.
Tak przygotowane leczo jest daniem samym w sobie. Do tego kromeczka dobrego, najlepiej domowego chleba – i obiad czy kolacja gotowe! Leczo znakomicie komponuje się także z ryżem.
Przepis na danie: Leczo z wędliną
Składniki danie : Leczo z wędliną
- 4 duże papryki: czerwone lub mieszane: czerwone z żółtymi
- 3 duże cebule – lepiej, jeśli są czerwone
- 2 kawałki dobrej kiełbasy
- mały kawałek wędzonego boczku
- 4 duże pomidory lub 300 ml pomidorów w przecierze
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej lub papryczki chilli – opcjonalnie, jeśli lubimy ostre
- szczypta słodkiej papryki wędzonej – opcjonalnie
- 1 łyżeczka octu lub kremu balsamicznego
- czarny pieprz mielony
- sól
- zielone zioła do posypania (bazylia, kolendra) – opcjonalnie
Przygotowanie danie : Leczo z wędliną
- Wersja pierwsza postępowania z paprykę: paprykę upiec w piekarniku.
- Wersja druga: paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne.
- Paprykę – niezależnie jakiej użyjemy – pokroić na kawałki.
- Cebule obrać i pokroić w pół talarki.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić do niego cebulę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zeszklić. Odstawić.
- Na rozgrzaną patelnię dać 2 łyżki oleju, pokrojony boczek i kiełbasę. Całość przesmażyć około 10 minut mieszając od czasu do czasu.
- Dodać przesmażoną cebulę, paprykę i przyprawy. Przykryć i dusić kilka minut.
- Dusić aż do uzyskania odpowiedniej miękkości papryki. Jeśli papryka była już upieczona w piekarniku, to powinno wystarczyć około 10 minut. Używając świeżej – musimy podpiec ją nieco dłużej.
- Pomidory obrać ze skórki ( w tym celu można je sparzyć wrzątkiem i włożyć do zimnej wody), pokroić i dodać do gotującego się leczo. Lub dodać przecier z pokrojonymi pomidorami.
- Dusić około 15 minut na wolnym ogniu – aż do uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
- Można posypać zielonymi ziołami.
Wskazówka:
- Do leczo można dodać inne ulubione zioła: tymianek, oregano, zioła prowansalskie – zyskamy inny aromat.
Podobał Ci się ten artykuł?
Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!