Leczo z wędliną 

0
176
kolorowe papryki upieczone na patelni

Leczo z wędliną stanowi doskonałe połączenie aromatu papryki z wędzonką. Przygotowując leczo w wersji “mięsnej” zawsze dodaję nieco wędzonego boczku – znacznie podnosi smak potrawy.

Prawdziwe węgierskie leczo powinno być przygotowane na smalcu. Jeśli ktoś ma ochotę poznać taki smak, musi zamienić w przepisie olej na smalec.

Zdarzyło mi się zrobić leczo na smalcu i muszę przyznać, że nie jest to mój ulubiony smak. Zdecydowanie wybieram olej.

Tak przygotowane leczo jest daniem samym w sobie. Do tego kromeczka dobrego, najlepiej domowego chleba – i obiad czy kolacja gotowe! Leczo znakomicie komponuje się także z ryżem.

Przepis na danie: Leczo z wędliną

Składniki danie : Leczo z wędliną

  • 4 duże papryki: czerwone lub mieszane: czerwone z żółtymi
  • 3 duże cebule – lepiej, jeśli są czerwone
  • 2 kawałki dobrej kiełbasy
  • mały kawałek wędzonego boczku
  • 4 duże pomidory lub 300 ml pomidorów w przecierze
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki ostrej lub papryczki chilli – opcjonalnie, jeśli lubimy ostre
  • szczypta słodkiej papryki wędzonej – opcjonalnie
  • 1 łyżeczka octu lub kremu balsamicznego
  • czarny pieprz mielony
  • sól
  • zielone zioła do posypania (bazylia, kolendra) – opcjonalnie

Przygotowanie danie : Leczo z wędliną

  1. Wersja pierwsza postępowania z paprykę: paprykę upiec w piekarniku.
  2. Wersja druga: paprykę umyć i usunąć gniazda nasienne.
  3. Paprykę – niezależnie jakiej użyjemy – pokroić na kawałki.
  4. Cebule obrać i pokroić w pół talarki.
  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić do niego cebulę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i  lekko zeszklić. Odstawić.
  6. Na rozgrzaną patelnię dać 2 łyżki oleju, pokrojony boczek i kiełbasę. Całość przesmażyć około 10 minut mieszając od czasu do czasu.
  7. Dodać przesmażoną cebulę, paprykę i przyprawy. Przykryć i dusić kilka minut.
  8. Dusić aż do uzyskania odpowiedniej miękkości papryki. Jeśli papryka była już upieczona w piekarniku, to powinno wystarczyć około 10 minut. Używając świeżej – musimy podpiec ją nieco dłużej.
  9. Pomidory obrać ze skórki ( w tym celu można je sparzyć wrzątkiem i włożyć do zimnej wody), pokroić i dodać do gotującego się leczo. Lub dodać przecier z pokrojonymi pomidorami.
  10. Dusić około 15 minut na wolnym ogniu – aż do uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw.
  11. Można posypać zielonymi ziołami.
Wskazówka:
  • Do leczo można dodać inne ulubione zioła: tymianek, oregano, zioła prowansalskie – zyskamy inny aromat.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!