Szampan – nieodłączny towarzysz Sylwestra

4
641
szampan na Nowy Rok
Francuski szampan, włoski szampan, hiszpański szampan.

Szampan –  synonim świętowania i luksusu. Strzelające korki, utrzymywane są przed wystrzeleniem przez specjalne koszyczki. W  przeszłości były podtrzymywane przez uplecione z lin zabezpieczenia. Idealnie pasują do celebracji Sylwestra.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Jak powstaje szampan

Champagne, chociaż brzmi dostojnie, to nic innego jak wino musujące. Wyjątkowość  szampana bierze się ze smaku, który powstaje na skutek procesu wytwarzania.

Szampana nie nasyca się sztucznie dwutlenkiem węgla. W procesie produkcji pozwala się, aby charakterystyczne dla szamana „bąbelki” powstały samoistnie. W tym celu butelki lub beczki napełnia się młodym, nie do końca przefermentowanym winem.

Nazwa Champagne (Szampan) jest znakiem zastrzeżonym i może być używana tylko przez francuskich producentów z prowincji Szampania. Pozostałe produkty z „bąbelkami”, nawet jeśli produkowane są w bardzo podobny sposób i smakują równie wyśmienicie, mogą nosić nazwę wina musującego lub nazwę własną jak na przykład Cava czy Prosecco.

Najdroższe, a zarazem najbardziej rozpoznawalne są oczywiście wina z francuskiej Szampanii, ale inne kraje również mogą poszczycić się swoją „bąbelkową specjalnością”.

korek szampana i koszyczek
Korek od szampana „trzyma” w ryzach bąbelki
szampan
Dlaczego szampan uderza do głowy?

Francuski Champagne

Szampan, którego nazwa wywodzi się z francuskiego słowa champagne, nazwę zawdzięcza Szampanii – francuskiej północno-wschodniej prowincji.

Tam bowiem rosną znakomite szczepy winogron: chardonnay, pinot noir i pinot meunier, z których produkowane są białe wina musujące.

Białe, pomimo, że odmiany pinot noir i pinot meunier, to wina czerwone, które – aby nie zabarwiły szampana – muszą oddać swój sok bardzo szybko i w miarę nieinwazyjny sposób.

Specjalne butelki, bo z grubszego szkła, niż do produkcji wina, napełnia się młodym winem. „Licencjonowany” szampan musi przeleżeć w butelce przynajmniej 15 miesięcy.

butelki szampana w pojemniku
Szampan Cava

Hiszpańska Cava

Hiszpańska Cava, podobnie jak szampan, powstaje w butelkach. Młode wino, po zakończeniu pierwszej fermentacji przelewane jest do butelek, w których dojrzewa przez przynajmniej 9 miesięcy.

Cava może być – i jest – produkowana w całej Hiszpanii, chociaż największa produkcja pochodzi z rejonu Katalonii.

szampan w kielszku
Szampan Prosecco

Włoskie Prosecco

Bąbelki w Prosecco również są naturalne, to znaczy pochodzą z fermentacji samego wina. Ale w odróżnieniu od francuskiego Champagne czy hiszpańskiej CavyProsecco nie przechodzi fermentacji w butelce, tylko w dużych, hermetycznie zamkniętych zbiornikach. Dzięki temu gaz powstający w czasie produkcji nie ulatnia się.

Dopiero po zakończeniu procesu produkcji przelewane jest (pod ciśnieniem) do butelek. Jest to technika tańsza i dzięki temu Prosecco kosztuje o połowę mniej od wyżej wspomnianych “kuzynów”.

Szczepy do jego produkcji uprawiane są w regionie: Wenecja Euganejska (wł. Veneto) w północno – wschodnich Włoszech, na żyznych i zielonych wzgórzach przedgórza Alp.

pola winorośli
Winorośl chłonie ciepło na włoskich stokach, gdzie powstaje Prosecco

Gdzie korek strzela najwcześniej

Trzynaście godzin wcześniej niż u nas, na wyspach należących do Republiki Kiribati strzelają korki witające Nowy Rok.
Stało się tak dzięki przesunięciu z początkiem 1995 roku Linii Zmiany Daty o prawie 1000 km, dzięki czemu Kiribati znalazły się w „najwcześniejszej strefie czasowej” na Ziemi.
linia zmiany daty
Linia zmiany daty źródło: wikipedia

 Szampan strzela co godzinę

Na pozór nic dziwnego nie dzieje się w finlandzkiej miejscowości Tornio, gdzie o północy strzelają korki szampana i rozpoczyna się Nowy Rok.

Ale tylko na pozór, bo kto ma ochotę za godzinę uczynić to samo, przechodzi mostem nad Zatoką Botnicką na drugą stronę, a jednocześnie do innego kraju, do szwedzkiej miejscowości Haparanda. Tam bowiem godzinę później rozpoczyna się Nowy Rok.

Co zrobić żeby z szampana nie uciekły bąbelki?

Ponownie zakorkować szampan lub włożyć mocno schłodzoną łyżeczkę (podobnież najlepiej srebrną) trzonkiem do dołu.

Otwarty szampan powinien być przechowywany w lodówce, najlepiej w temperaturze około 11 stopni Celsjusza. Dzięki temu dłużej zachowa on swą jakość.

Oceń artykuł
[Głosów: 6 Średnia: 4.3]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułZupa rybna aromatyczna z dodatkiem kaparów
Następny artykułBezalkoholowy drink z mango
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
Teresa
22 dni temu

Temat na czasie smacznie podany i przyznaję potrzebny,bo nie wszyscy wiemy co i jak w kwestii szampana.U nas prym wiedzie „Russkoje Igristoje” za 5,50 Powodzenia zdrowia i szczęścia w NOWYM ROKU!.

Argentum Event
Argentum Event
12 dni temu

Trochę po czasie… ale co tam! Jako stali „czytający” również życzymy wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Oby blog się rozwijał! 🙂

Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.