Szampan – nieodłączny towarzysz Sylwestra

0
641
nowy rok

Szampan –  synonim świętowania i luksusu. Strzelające korki, utrzymywane są przed wystrzeleniem przez specjalne koszyczki. W  przeszłości były podtrzymywane przez uplecione z lin zabezpieczenia. Idealnie pasują do celebracji Sylwestra.

Spis Treści
Zwiń
Rozwiń

Jak powstaje szampan

Champagne, chociaż brzmi dostojnie, to nic innego jak wino musujące. Wyjątkowość  szampana bierze się ze smaku, który powstaje na skutek procesu wytwarzania.

Nie nasyca się go sztucznie dwutlenkiem węgla, tylko pozwala się, aby „bąbelki”powstały samoistnie w procesie produkcji. W tym celu butelki lub beczki napełnia się młodym, nie do końca przefermentowanym winem.

Nazwa Champagne (Szampan) – może być używana tylko przez francuskich producentów z Szampanii. Wszystkie pozostałe produkty, nawet jeśli produkowane są w podobny sposób i smakują równie wyśmienicie, mogą nosić nazwę wina musującego lub nazwę własną jak na przykład Cava czy Prosecco.

Najdroższe, a zarazem najbardziej rozpoznawalne są oczywiście wina z francuskiej Szampanii, ale inne kraje również mogą poszczycić się swoją „bąbelkową specjalnością”.

korek szampana i koszyczek
Korek szampana
szampan
Bąbelki – najlepsze na toast

Francuski Champagne

Szampan, którego nazwa wywodzi się z francuskiego słowa champagne, swoją nazwę zawdzięcza Szampanii – regionowi w północno-wschodniej Francji.

Tam bowiem rosną znakomite szczepy winogron: chardonnay, pinot noir i pinot meunier, z których produkują białe wina musujące.

Białe, pomimo, że odmiany pinot noir i pinot meunier, to wina czerwone, które – aby nie zabarwiły szampana – muszą oddać swój sok bardzo szybko i w miarę nieinwazyjny sposób.

Specjalne butelki, bo z grubszego szkła, niż do produkcji wina, napełnia się młodym winem. „Licencjonowany” szampan musi przeleżeć w butelce przynajmniej 15 miesięcy.

butelki szampana w pojemniku
Tuż przed „odpaleniem”…

Hiszpańska Cava

Hiszpańska Cava, podobnie jak Szampan, powstaje w butelkach. Młode wino, po zakończeniu pierwszej fermentacji wędruje do butelek i rozpoczyna okres swojego dojrzewania, które trwa przynajmniej 9 miesięcy.

Cava może być – i jest – produkowana w całej Hiszpanii, chociaż największa produkcja pochodzi z rejonu Katalonii.

szampan w kielszku
Musujące z natury

Włoskie Prosecco

Bąbelki w Prosecco również są naturalne, to znaczy pochodzą z fermentacji samego wina. Ale w odróżnieniu od francuskiego Champagne czy hiszpańskiej CavyProsecco nie przechodzi fermentacji w butelce, tylko w dużych, hermetycznie zamkniętych zbiornikach. Dzięki temu gaz powstający w czasie produkcji nie ulatnia się.

Dopiero po zakończeniu procesu produkcji przelewane jest (pod ciśnieniem) do butelek. Jest to technika tańsza i dzięki temu Prosecco kosztuje o połowę mniej od wyżej wspomnianych “kuzynów”.

Szczepy do jego produkcji uprawiane są w regionie: Wenecja Euganejska (wł. Veneto) w północno – wschodnich Włoszech, na żyznych i zielonych wzgórzach przedgórza Alp.

pola winorośli
Winorośl chłonie ciepło na włoskich stokach

Gdzie korek strzela najwcześniej

Trzynaście godzin wcześniej niż u nas, na wyspach należących do Republiki Kiribati strzelają korki witające Nowy Rok.
Stało się tak dzięki przesunięciu z początkiem 1995 roku Linii Zmiany Daty o prawie 1000 km, dzięki czemu Kiribati znalazły się w „najwcześniejszej strefie czasowej” na Ziemi.
linia zmiany daty
Linia zmiany daty źr: wikipedia

 Szampan strzela co godzinę

Na pozór nic dziwnego nie dzieje się w finlandzkiej miejscowości Tornio, gdzie o północy strzelają korki szampana i rozpoczyna się Nowy Rok.

Ale tylko na pozór, bo kto ma ochotę za godzinę uczynić to samo, przechodzi mostem nad Zatoką Botnicką na drugą stronę, a jednocześnie do innego kraju, do szwedzkiej miejscowości Haparanda, gdzie strzelając korkiem szampana, ponownie wita ten sam rok.

Oceń artykuł
[Głosów: 2 Średnia: 3]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!