Łosoś w galarecie z koperkowym dipem

0
220

Łosoś w galarecie z koperkowym dipem – w ten sposób przygotowany łosoś dość często gości w mojej kuchni, a jeszcze częściej w pudełku na drugie śniadanie. Może przepis brzmi nieco przydługo, ale zrobienie łososia w galarecie z koperkowym dipem, nie jest jakoś specjalnie skomplikowane ani pracochłonne.

A geniusz dania polega na tym, że będzie zarówno świetnym daniem na kolację – podany w towarzystwie sałaty i surówek, jak i pomysłem na posiłek do pracy. Jogurtu do sosu używam zawsze gęstego – typy grecki lub Bakoma – a majonez “kielecki”.

Przepis na danie: Łosoś w galarecie z koperkowym dipem

Składniki dania: Łosoś w galarecie z koperkowym dipem

  • 1/2 kg filetu z łososia ze skórą
  • 2 litry wody
  • 1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • 10 ziarenek białego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1  łyżka soli
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 cytryna
  • gałązka kopru
  • żelatyna lub agar – agar

Składniki dania: Dip koperkowy do łososia w galarecie

  • jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • pół pęczka zielonego kopru
  • pieprz,sól

Przygotowanie dania: Łosoś w galarecie z koperkowym dipem

  1. Marchew i cebulę obrać, przekroić na pół.
  2. Wodę zagotować. Dodać pokrojone warzywa, ziarenka białego pieprzu, listki laurowe, sól – gotować kilka minut.
  3. Po ugotowaniu warzyw dodać ocet winny/jabłkowy.
  4. Łososia umyć, skórę oczyścić z łusek.
  5. Łososia włożyć do wrzącego wywaru – gotować na delikatnym ogniu 5- 8 minut. Czas gotowania w zależności od grubości plastra łososia – mięso musi być miękkie, ale nie może się rozpadać.
  6. Po ugotowaniu łososia wyjąć, zdjąć skórę i zostawić do ostygnięcia.
  7. Wywar przecedzić, dodać do niego żelatynę – ilość według przepisu na opakowaniu -porządnie schłodzić, ale nie dopuścić, żeby galaretka ścięła się.
  8. Ugotowaną marchewkę pokroić w plastry.
  9. Cytrynę sparzyć i pokroić w cienkie plastry – jeżeli jest ekologiczna. Jeżeli nie – obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry.
  10. W małych kokilkach, miseczkach ewentualnie w większym pojemniku układać porcje:plasterek cytryny, kilka plasterków marchewki, kawałek gałązki zielonego kopru i kawałki łososia.
  11. Tak przygotowane produkty zalać tężejąca galaretą.
  12. Żeby warzywa “nie uciekały” na górę, dobrze jest zalać cytrynę, marchewkę i koperek niewielką ilością galarety, wstawić na chwilkę do lodówki – żeby stężała – i dopiero na nią położyć łososia i zalać pozostałą częścią galarety. Trochę więcej pracy i czasu to zajmuje, ale będzie lepszy  efekt wizualny.

Przygotowanie dania: Dip koperkowy do łososia w galarecie

  1. Koperek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
  2. Do miski wlać jogurt, dodać majonez,pieprz, posiekany koperek. Porządnie wymieszać, jeśli jest potrzeba dosolić.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!