Makówki śląskie i kompot z suszonych śliwek

0
752
danie z maku w misie i kompot ze śliwek w szklance i trzy aniołki
Potrawy - typowe, śląskie danie wigilijne: makówki

Makówki śląskie i kompot ze śliwek! Na moim wigilijny stole nie może zabraknąć makówek i kompotu z suszonych śliwek. Uwielbiam je i nie wyobrażam sobie wigilii bez ich towarzystwa.

Tak więc, gdy nawet gdy zdarzyło mi się spędzać wigilijny wieczór poza domem – makówki zawsze mi towarzyszą.

A z nimi kompot ze śliwek – tylko takie połączenie smaków w pełni mnie satysfakcjonuje.

Ale nie dla każdego – także w mojej rodzinie – jest to długo wyczekiwana potrawa. Kompot ze śliwek jest prawdziwą katorgą dla mojego syna ( już sam zapach gotowanych śliwek go “przeraża”), tak więc lata temu zostało mu odpuszczone popijanie kompotem makówek.

Pewnie nie bez powodu pojawił się ten właśnie kompot na świątecznym stole. Wiadomo, że w Święta bardziej sobie folgujemy z jedzeniem i wtedy właśnie pomocny okazuje się kompot  – świetnie wspomagający trawienie.

Przepis na danie: Makówki śląskie

Składniki dania: Makówki śląskie

  • 1 litr wody
  • 1 litr mleka lub nieco więcej
  • 700 gram suchego maku
  • 200 gram migdałów płatki lub słupki*
  • 250 gram rodzynek
  • 80 gram cukru
  • 3 duże bułki pszenne takie z “prawdziwej” piekarni, bez polepszaczy

Przygotowanie dania: Makówki śląskie

  1. Mak zmielić (ewentualnie można kupić zmielony).
  2. Bułkę pokroić na plastry około 1,5 cm.
  3. Mak wsypać do garnka, zalać gorącą wodą i zagotować.
  4. Dodać rodzynki i migdały.
  5. Gotować około 20 minut na małym ogniu ciągle mieszając – mak lubi się przypalać.W czasie gotowania mak nie może być sypki – w razie potrzeby dolać nieco wody, żeby był mokry.
  6. Pod koniec gotowania wlać gorące mleko.
  7. Dosłodzić do smaku.
  8. Masa powinna być gęsta ( o konsystencji gęstej śmietany) i wilgotna – jeśli będzie zbyt sucha, dodać trochę mleka.
  9. Przygotować misę pojemności około 3 litry.
  10. Na dno misy położyć warstwę maku – przynajmniej 1 cm.
  11. Na mak plastry bułki.
  12. Na bułkę wyłożyć gorącą masą makową.
  13. Na przemian układać plasterki bułki (ściśle obok siebie) i masę makową, aż do wyczerpania składników. Na górze musi warstwa maku.
  14. Całość docisnąć i wyrównać powierzchnię.
  15. Przykryć i zostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej – w takiej najlepiej smakują.
  16. Górę makówek można udekorować bakaliami.
  17. Podawać w towarzystwie kompotu z suszonych śliwek.
Wskazówki
  •  Bułki powinny być lekko podsuszone – nie świeże – więc najlepiej kupić je 2 dni wcześniej.
  • W niektórych śląskich domach zamiast bułek używa się chałki lub sucharów.
  • Często w przepisach są także orzechy w makówkach – oczywiście można dodać, ale mój smak to tylko migdały i rodzynki.
  • Migdały: albo sparzone, obrane ze skórki i potarte na kawałki albo kupić płatki lub słupki.
  • Jeśli makówki zostaną po wigilii, należy je przechowywać w zimnym miejscu – mak w towarzystwie mleka lubi się “skwasić”. Przed jedzeniem przenieść do ciepłego miejsca, aby ogrzały się do pokojowej temperatury.

Składniki  dania: Kompot z suszonych śliwek

  • 300 gram suszonych śliwek, koniecznie z pestkami
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 litra wody

Przygotowanie dania: Kompot z suszonych śliwek

  1. Śliwki wypłukać.
  2. Zagotować wodę i dodać śliwki.
  3. Gotować około pół godziny, aż śliwki zmiękną.
  4. Posłodzić do smaku.
  5. Schłodzić.
Wskazówki
  • U mnie muszą być śliwki z pestkami, oczywiście można zrobić bez pestek. Nie mogą to być śliwki kalifornijskie, tylko prawdziwe polskie suszone (wędzone).
  • W niektórych domach robi się mieszany kompot z suszu (jabłka, gruszki, śliwki i.t.p.)
  • Kompot ze śliwek jest także bazą do kolejnego, śląskiego dania wigilijnego MOCZKI.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!