Makówki śląskie i kompot z suszonych śliwek

0
444
danie z maku w misie i kompot ze śliwek w szklance i trzy aniołki
Potrawy - typowe, śląskie danie wigilijne: makówki

Makówki śląskie! Na moim wigilijny stole nie może zabraknąć makówek i kompotu z suszonych śliwek. Uwielbiam je i nie wyobrażam sobie wigilii bez ich towarzystwa.

Tak więc, gdy zdarzyło mi się spędzać ten wieczór poza domem – makówki zawsze mi towarzyszą. A z nimi kompot ze śliwek – tylko takie połączenie smaków w pełni mnie satysfakcjonuje. Ale nie dla każdego – także w mojej rodzinie – jest to długo wyczekiwana potrawa. Kompot ze śliwek jest prawdziwą katorgą dla mojego syna ( już sam zapach gotowanych śliwek go “przeraża”), tak więc lata temu zostało mu odpuszczone popijanie kompotem.

Pewnie nie bez powodu pojawił się ten właśnie kompot na świątecznym stole. Wiadomo, że w Święta bardziej sobie folgujemy z jedzeniem i wtedy właśnie pomocny okazuje się kompot  – świetnie wspomagający trawienie.

Przepis na danie: Makówki śląskie

Składniki dania: Makówki śląskie

  • 1 litr wody
  • 1 litr mleka lub nieco więcej
  • 700 gram suchego maku
  • 200 gram migdałów płatki lub słupki*
  • 250 gram rodzynek
  • 80 gram cukru
  • 3 duże bułki pszenne takie z “prawdziwej” piekarni, bez polepszaczy*

Przygotowanie dania: Makówki śląskie

  1. Mak zmielić (ewentualnie można kupić zmielony).
  2. Bułkę pokroić na plastry około 1,5 cm.
  3. Mak wsypać do garnka, zalać gorącą wodą i zagotować.
  4. Dodać rodzynki i migdały.
  5. Gotować około 20 minut na małym ogniu ciągle mieszając – mak lubi się przypalać.W czasie gotowania mak nie może być sypki – w razie potrzeby dolać nieco wody, żeby był mokry.
  6. Pod koniec gotowania wlać gorące mleko.
  7. Dosłodzić do smaku.
  8. Masa powinna być gęsta ( o konsystencji gęstej śmietany) i wilgotna – jeśli będzie zbyt sucha, dodać trochę mleka.
  9. Przygotować misę pojemności około 3 litry.
  10. Na dno misy położyć warstwę maku – przynajmniej 1 cm.
  11. Na mak plastry bułki.
  12. Na bułkę wyłożyć gorącą masą makową.
  13. Na przemian układać plasterki bułki (ściśle obok siebie) i masę makową, aż do wyczerpania składników. Na górze musi warstwa maku.
  14. Całość docisnąć i wyrównać powierzchnię.
  15. Przykryć i zostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej – w takiej najlepiej smakują.
  16. Górę makówek można udekorować bakaliami.
  17. Podawać w towarzystwie kompotu z suszonych śliwek.
Wskazówki
  •  Bułki powinny być lekko podsuszone – nie świeże – więc najlepiej kupić je 2 dni wcześniej.
  • W niektórych śląskich domach zamiast bułek używa się chałki lub sucharów.
  • Często w przepisach są także orzechy w makówkach – oczywiście można dodać, ale mój smak to tylko migdały i rodzynki.
  • Migdały: albo sparzone, obrane ze skórki i potarte na kawałki, albo kupić płatki lub słupki.
  • Jeśli makówki zostaną po wigilii, należy je przechowywać w zimnym miejscu – mak w towarzystwie mleka lubi się “skwasić”. Przed jedzeniem przenieść do ciepłego miejsca, aby ogrzały się do pokojowej temperatury.

Składniki  dania: Kompot z suszonych śliwek

  • 300 gram suszonych śliwek, koniecznie z pestkami*
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 litra wody

Przygotowanie dania: Kompot z suszonych śliwek

  1. Śliwki wypłukać.
  2. Zagotować wodę i dodać śliwki.
  3. Gotować około pół godziny, aż śliwki zmiękną.
  4. Posłodzić do smaku.
  5. Schłodzić.
Wskazówki
  • U mnie muszą być śliwki z pestkami, oczywiście można zrobić bez pestek. Nie mogą to być śliwki kalifornijskie, tylko prawdziwe polskie suszone (wędzone).
  • W niektórych domach robi się mieszany kompot z suszu (jabłka, gruszki, śliwki i.t.p.)
  • Kompot ze śliwek jest także bazą do kolejnego, śląskiego dania wigilijnego MOCZKI.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!