Marchewka – trzy różne surówki

0
344

Marchewka w roli głównej, tylko jej otoczenie ulega zmianie. A tym samym smaki. Jedna marchewka, a możliwości tak wiele!

Surówki z marchewki w trzech różnych odsłonach. Łączy je jedno  – łatwość przyrządzenia. Każda jest inna, każda pyszna.

Tak przyrządzone surówki są nie tylko dodatkiem do obiadu, czy kolacji, ale znakomitym pomysłem na surówkę do wzięcia w pudełku do pracy.

Przepis na danie: Surówka z marchewki i ogórka kiszonego

Składniki dania: Surówka z marchewki i ogórka kiszonego

  • 2 sztuki marchewki dość dużej
  • 1 duży lub 2 małe ogórki kiszone
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Surówka z marchewki i ogórka kiszonego

  1. Marchewkę umyć, obrać, pokroić w kostkę.
  2. W garnku zagotować trochę wody.
  3. Na wrzącą wodę wrzucić marchewkę – chwilę pogotować, aż marchewka ugotuje się, ale nadal będzie twarda.
  4. Jeśli po ugotowaniu marchewki  zostanie woda – odcedzić.
  5. Ogórek obrać i pokroić w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić ogórki, opiec chwilkę, nie dusić – aby nadal został twardy.
  7. Marchewkę połączyć z ogórkiem, popieprzyć. Uwaga! tylko połączyć, a nie dusić razem.
  8.  Podawać, gdy marchewka jest jeszcze gorąca.

Przepis na danie: Surówka z marchwi ze słonecznikiem

Składniki dania: Surówka z marchwi ze słonecznikiem

  • 2 spore marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kopiaste łyżki słonecznika
  • 1/2 łyżki majonezu (na przykład kieleckiego) lub 1 łyżka oleju słonecznikowego

Przygotowanie dania: Surówka z marchwi ze słonecznikiem

  1. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce.
  2.  Z ząbka czosnku usunąć środkowy “korzeń” – odpowiedzialny za brzydki zapach.
  3. Ząbki czosnku bardzo drobno poszatkować albo przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku.
  4. Rozgrzać patelnię.
  5. Na rozgrzaną patelnię wrzucić słonecznik, chwilę podprażyć, mieszając.
  6. Do startej marchewki dodać czosnek, słonecznik i majonez/olej słonecznikowy. Wymieszać.

Przepis na danie: Surówka z marchewki z sokiem pomarańczowym 

Składniki dania: Surówka z marchewki z sokiem pomarańczowym 

  • marchewki mini 200 dkg świeże lub mrożone
  • 2- 3 pomarańcze
  • łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie dania: Surówka z marchewki z sokiem pomarańczowym 

  1. Marchewki ugotować – w całości – w małej ilości wody. Muszą pozostać twardawe.
  2. Z pomarańcz wycisnąć sok.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlać sok pomarańczowy,sok z cytryny, dodać marchewki i na wolnym ogniu pogotować kilka minut.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!