Surówka z marchewki z ogórkiem kiszonym

0
283
surówka z marchewki i ogórka kiszonego

Kiedy moja koleżanka – jakiś czas temu – zaproponowała mi do obiadu surówkę z marchewki i ogórków kiszonych, jakoś nie zachwycił mnie ten pomysł. Do momentu, aż spróbowałam.

Połączenie lekkiej słodkości marchewki z kwaśnością ogórków kiszonych, daje niezły smaczek.

Często przyrządzam ją do mięs lub do kaszy i gotowanych na parze warzyw.

Przepis na danie: Marchewka z ogórkiem kiszonym

Składniki dania: Marchewka z ogórkiem kiszonym

  • 1/2 kg marchewki*
  • 2- 3 ogórki kiszone
  • łyżka masła – najlepiej klarowanego

Przygotowanie dania: Marchewka z ogórkiem kiszonym

  1. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
  2. Marchewkę obrać, pokroić w kostkę.*
  3. Pokrojoną marchewkę zalać wodą, posolić, ugotować do miękkości.
  4. Jeśli po ugotowaniu marchewki  zostanie woda – odcedzić.
  5. Dodać łyżkę masła, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, posolić i popieprzyć.Dobrze wymieszać.
  6.  Podawać, gdy marchewka jest jeszcze gorąca.
Wskazówka
  • * można użyć mrożonej marchewki pokrojonej w kostkę – wtedy ugotować według przepisu na opakowaniu. Czasem nawet lepiej takiej użyć – nie tylko będzie szybciej, ale i marchewka będzie pokrojona w idealnie równa kostkę.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!