Moczka na wigilię

0
246

Moczka, podobnie jak makówki podane z kompotem z suszonych śliwek, kompotem z dyni i siemieniotką stanowią nieodzowny składnik śląskiej Wigilii.

W tym oczywiście mojej. Wersji przygotowania jest wiele, ale zawsze zawiera trzy podstawowe składniki: kompot ze śliwek, bakalie i piernik. Moczkę nazwałabym deserem – spożywamy ją właśnie na koniec wigilii.

Wygląd wigilijnej moczki nie zachęca – wydaje się, że taka brunatna “bryja” nie może smakować. To jednak złudzenie – bakalie plus piernik na bazie kompotu z suszonych śliwek, nie mogą nie smakować :).

Jest jeszcze inna odmiana moczki – na wywarze rybnym. Z “tą moją” – oprócz nazwy, nie ma jednak nic wspólnego.

Przepis na danie: Moczka na wigilię 

Składniki dania: Moczka na wigilię 

  • kawałek podsuszonego piernika
  • 100 gram orzechów włoskich obranych z łupinek
  • 100 gram orzechów laskowych obranych z łupinek
  • 200 gram migdałów
  • 150 gram rodzynek
  • 300 gram suszonych (wędzonych) śliwek – najlepiej z pestkami
  • 0,5 l ciemnego piwa
  •  cukier –  w razie potrzeby dosłodzić

Przygotowanie dania: Moczka na wigilię

  1. Ugotować kompot z suszonych śliwek.*
  2. Powyjmować pestki ze śliwek.
  3. Śliwki pokroić na drobne kawałki i dodać do kompotu.
  4. Migdały, orzechy włoskie i laskowe zmiksować na bardzo drobne kawałki ( można też zmielić je w maszynce do mięsa na drobnym sicie).
  5. Do ugotowanego kompotu dodać bakalie i rodzynki. Gotować około 20 minut.
  6. Wlać ciemne piwo – powoli, bo pieni się.
  7. Zetrzeć na tarce kawałek podsuszonego piernika i dodać go do moczki. Zamieszać i zagotować. Jeśli moczka jest zbyt rzadka, dołożyć piernika – moczka musi być lekko gęstawa – zawiesista, co daje potarty piernik.
  8. Jeśli moczka jest mało słodka można ją dosłodzić według własnych upodobań cukrem.
Wskazówki

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!