Moczka na wigilię

0
404
deser z bakaliami moczka
Moczka - deser z bakaliami

Moczka, podobnie jak makówki podane z kompotem z suszonych śliwek, kompotem z dyni i siemieniotką stanowią nieodzowny składnik śląskiej Wigilii.

W tym oczywiście mojej. Wersji przygotowania jest wiele, ale zawsze zawiera trzy podstawowe składniki: kompot ze śliwek, bakalie i piernik. Moczkę nazwałabym deserem – spożywamy ją właśnie na koniec wigilii.

Wygląd wigilijnej moczki nie zachęca – wydaje się, że taka brunatna “bryja” nie może smakować. To jednak złudzenie – bakalie plus piernik na bazie kompotu z suszonych śliwek – pychota!

Jest jeszcze inna odmiana moczki – na wywarze rybnym. Z “tą moją” – oprócz nazwy, nie ma jednak nic wspólnego.

Przepis na danie: Moczka na wigilię 

Składniki dania: Moczka na wigilię 

  • kawałek podsuszonego piernika
  • 100 gram orzechów włoskich obranych z łupinek
  • 100 gram orzechów laskowych obranych z łupinek
  • 200 gram migdałów
  • 150 gram rodzynek
  • 300 gram suszonych (wędzonych) śliwek – najlepiej z pestkami
  • 0,5 l ciemnego piwa
  •  cukier –  w razie potrzeby dosłodzić

Przygotowanie dania: Moczka na wigilię

  1. Ugotować kompot z suszonych śliwek.
  2. Powyjmować pestki ze śliwek.
  3. Śliwki pokroić na drobne kawałki i dodać do kompotu.
  4. Migdały, orzechy włoskie i laskowe zmiksować na bardzo drobne kawałki ( można też zmielić je w maszynce do mięsa na drobnym sicie).
  5. Do ugotowanego kompotu dodać bakalie i rodzynki. Gotować około 20 minut.
  6. Wlać ciemne piwo – powoli, bo pieni się.
  7. Zetrzeć na tarce kawałek podsuszonego piernika i dodać go do moczki. Zamieszać i zagotować. Jeśli moczka jest zbyt rzadka, dołożyć piernika – moczka musi być lekko gęstawa – zawiesista, co właśnie daje potarty piernik.
  8. Jeśli moczka jest mało słodka można ją dosłodzić według własnych upodobań cukrem.
Wskazówki
Moczka wigilijny deser
Moczka wigilijny deser

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!