Moczka, podobnie jak makówki podane z kompotem z suszonych śliwek, kompotem z dyni i siemieniotką stanowią nieodzowny składnik śląskiej Wigilii.
W tym oczywiście mojej. Wersji przygotowania jest wiele, ale zawsze zawiera trzy podstawowe składniki: kompot ze śliwek, bakalie i piernik. Moczkę nazwałabym deserem – spożywamy ją właśnie na koniec wigilii.
Wygląd wigilijnej moczki nie zachęca – wydaje się, że taka brunatna “bryja” nie może smakować. To jednak złudzenie – bakalie plus piernik na bazie kompotu z suszonych śliwek – pychota!
Jest jeszcze inna odmiana moczki – na wywarze rybnym. Z “tą moją” – oprócz nazwy, nie ma jednak nic wspólnego.
Przepis na danie: Moczka na wigilię
Składniki dania: Moczka na wigilię
- kawałek podsuszonego piernika
- 100 gram orzechów włoskich obranych z łupinek
- 100 gram orzechów laskowych obranych z łupinek
- 200 gram migdałów
- 150 gram rodzynek
- 300 gram suszonych (wędzonych) śliwek – najlepiej z pestkami
- 0,5 l ciemnego piwa
- cukier – w razie potrzeby dosłodzić
Przygotowanie dania: Moczka na wigilię
- Ugotować kompot z suszonych śliwek.
- Powyjmować pestki ze śliwek.
- Śliwki pokroić na drobne kawałki i dodać do kompotu.
- Migdały, orzechy włoskie i laskowe zmiksować na bardzo drobne kawałki ( można też zmielić je w maszynce do mięsa na drobnym sicie).
- Do ugotowanego kompotu dodać bakalie i rodzynki. Gotować około 20 minut.
- Wlać ciemne piwo – powoli, bo pieni się.
- Zetrzeć na tarce kawałek podsuszonego piernika i dodać go do moczki. Zamieszać i zagotować. Jeśli moczka jest zbyt rzadka, dołożyć piernika – moczka musi być lekko gęstawa – zawiesista, co właśnie daje potarty piernik.
- Jeśli moczka jest mało słodka można ją dosłodzić według własnych upodobań cukrem.
Wskazówki
- Najlepiej ugotować więcej kompotu ze śliwek i część przeznaczyć na moczkę.

Podobał Ci się ten artykuł?
Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!