Moskole – placki po góralsku rodem z Podhala

0
155
placki pieczone na blasze pieca
Moskole pieczone na blasze

Moskole – placki po góralsku rodem z Podhala. Niegdyś były bardzo popularne, podawane jako najprostsze danie – takie z rodzaju “zrobić coś z niczego”.

Obecnie moskole są jednym z regionalnych dań, podawanych bardzo często w restauracjach jako przekąska z masłem, sosem grzybowym lub regionalną bryndzą.

I jak to zazwyczaj bywa z regionalnymi daniami, wersji dania jest mnóstwo. Poznałam smak moskoli lata temu u zaprzyjaźnionych górali. U nich moskole  przyrządzane są według podstawowego przepisu: czyli z mąki, ziemniaków i jaja – i takie właśnie najbardziej lubię. Próbowałam moskoli w wersji z kwaśnym mlekiem, z dodatkiem czosnku w cieście i jakiś ziół, a nawet kawałkami pokrojonej wędliny – to jednak nie to! Moim zdaniem – przedobrzone.

Moskole wywodzą się z czasów, gdy nie wyrzucano jedzenia, tylko przetwarzano pozostałe na – przykład z obiadu – produkty.

I tak właśnie do ugotowanych ziemniaków dodano mąkę i było gotowe danie. W późniejszych czasach zaczęto także dodawać jajo. I tak powstał moskol  “na bogato” posmarowany masłem.

Uwielbiam ciepłe moskole, prosto zdjęte z blachy, na których masło lekko się topi.

Takich prawdziwych możecie spróbować w agroturystyce u “moich górali” w Gliczarowie Górnym i porównać do tych, które sami zrobiliście według poniższego przepisu.

Przepis na danie: Moskole – placki po góralsku

Składniki dania: Moskole – placki po góralsku

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 20  dag mąki
  • 1 duże jajo
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Moskole – placki po góralsku

  1. Ziemniaki ugotować lub wykorzystać pozostałe z obiadu. Jeżeli były gotowane w łupinach – obrać.
  2. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Wystudzić.
  3. Połączyć ziemniaki z mąką, jajkiem, posolić i dodać szczyptę pieprzu.
  4. Zagnieść ciasto.
  5. Formować owalne placki o wielkości mniej więcej 6 na 9 cm i grubości około 2 cm.
  6. Piec na rozgrzanej blasze kuchennego pieca! Tak jest w wersji oryginalnej, jednak ilu z nas posiada taki piec? Dobrym rozwiązaniem jest użycie patelni grillowej bez tłuszczu lub pieczenie na blasze lub nawet na tacce do pieczenia na grillu. Ostatecznie można moskole upiec na patelni z tłuszczem, ale to już nie to samo. Moskole należy smażyć na średnim, nie na bardzo gorącym ogniu, ponieważ powinny mieć lekko wysuszoną, nieco chrupiącą skórkę i upieczony, miękki środek.
  7. Podawać ciepłe lub zimne – według upodobań. Najlepiej komponują się smakowo z masłem czosnkowym.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!