Filety z ryby usmażone w panierce z mąki i jajka podane wśród dodatków.

Ryba smażona – przepis i wskazówki jak zrobić dobrą rybę

Ryba smażona na patelni. Panierowana w jajku i mące. Jak zrobić dobrą rybę smażoną - kilka prostych porad i wskazówek. Prosty przepis na smażoną rybę....

Przewodnik po Wybrzeżu Amalfitańskim (Włochy)

Malownicza droga - La  Strada Statale 163 - wijąca się niezliczonymi zakrętami nad oszałamiającymi pięknymi klifami, z migoczącym gdzieś w dole morzem i skałami nad...
Grochowa wege z grzankami na wigilię.

Zupa grochowa na wigilię – wegetariańska

Zupa grochowa na wigilię po wegetariańsku przygotowana ze smażonymi na masełku warzywami. Delikatna i pyszna. Zupy z grochu nie miałam w swoim zestawie tradycyjnych potraw...
papryka

Sałatka z pieczonej papryki

Sałatka z pieczonej papryki powinna, ba musi, zagościć w każdej kuchni wielbiciela papryki. Pozornie jej wykonanie może wydawać się skomplikowane i nieco przydługie za sprawą...
Słodki arbuz w kawałkach latem. A przez resztę roku kiszony arbuz prosto ze słoika.

Arbuz kiszony – szalone kiszonkowe połączenie – spróbuj koniecznie!

Arbuz kiszony to przepis na mało znaną pyszną kiszonkę. Połączenie słodkiego z kwaśnym. Znakomite, a jednocześnie - dla mnie - odkrywcze. Wydawało mi się, że...
Białe szparagi kiszone to idealny przepis na zimowy dodatek do potraw. Szparagi poukładane jeden na drugim.

Kiszone szparagi – kiszonka z białych szparagów

Kiszone szparagi białe to absolutna nowość w mojej kuchni. Sama byłam ciekawa, czy będą dobre. Okazały się znakomite! Smak jednak jest wyborny dopiero w...
szparagi sałatka

Szparagi z jajkiem i suszonymi pomidorami – pyszna sałatka

Świeże szparagi goszczą stosunkowo krótko na naszych stołach, więc warto ten czas wykorzystać i "bombardować" domowników potrawami, w których szparagi będą grały pierwsze skrzypce. Nie...
Krem z biąłych szparagów podany w białym talerzu.

Zupa krem ze szparagów – białych lub zielonych

Przepis na zupę krem ze szparagów białych. Nie przegap czasu na szparagi! Zupa szparagowa jest nie tylko pyszna, zdrowa ale i bardzo łatwa do...

Gdzie na narty – dziewięć sprawdzonych miejsc

Kiedy dni stają się coraz krótsze, a noce porażają zimnym powietrzem to znak, że zima zagościła na dobre w narciarskich regionach. Czas na narty....
owoce pigwy na drzewie

Pigwa i pigwowiec – pogromca przeziębiania

Pigwa i pigwowiec powalają aromatem. A - po małej obróbce - także smakiem. Ponieważ drzemią w nich lecznicze właściwości, zaprośmy je do swojej kuchni,...
wakacje

Gdzie na wakacje – 15 zaskakujących propozycji

Gdzie na wakacje? Szukamy dla siebie i rodziny najlepszego pomysłu, coraz częściej niekonwencjonalnego. Aby poczuć ducha przygody, wypocząć z dala od tłumów, znaleźć się "tu...
kościół wśród gór

Bad Kleinkirchheim w Karyntii – ze stoku narciarskiego do termy

Bad Kleinkirchheim, malowniczo położona niewielka miejscowość w sercu austriackiej Karyntii, będąca unikalną kombinacją zapierającej dech w piersiach górskiej atmosfery i romantycznego krajobrazu, wzmocnioną leczniczymi, termalnymi...
kapusta kiszona

Kapusta kiszona w słoiku lub kamionce. Przepis

Kiszona kiszona to jedna z najlepszych - i najzdrowszych - kiszonych produktów.  Kapusta kiszona biała lub czerwona jest najlepsza ukiszona w domu. Bezsprzecznie! Poniższy przepis jest...
Ischia wyspa

Włoska wyspa Ischia kusi setką gorących źródeł

Ischia - naszpikowana gorącymi źródłami, dumnie nosi miano największego włoskiego Spa. Nie bez powodu, bowiem może się pochwalić ponad 100 naturalnymi termami z leczącą...
morze i położone nad nim miasteczka w na klifach

Wybrzeże Amalfitańskie – fotogaleria z Sorrento, Positano, Amalfi

Wybrzeże Amalfi ciągnące się od Sorrento, poprzez Positano aż do Salerno w zasadzie nie potrzebuje opisów. Wystarczy nacieszyć wzrok widokami i wtopić się w...
Jak przygotować nalewkę bożonarodzeniową?

Nalewka świąteczna wieloowocowa – przygotowana na spirytusie

Nalewka świąteczna na spirytusie przyrządzona z suszonych owoców nieodmiennie kojarzy się ze smakiem Świąt. Przygotowana najpóźniej w listopadzie, zdąży przegryźć się do końca grudnia,...
kurkuma w proszku, korzeń i woda z kurkumą

Pasta z kurkumy, czyli jak używać kurkumy na zdrowie

Kurkuma - piękna, żółta przyprawa o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwrakowym i działającym oczyszczająco na krew. Co to jest kurkuma Kurkuma na stale zagościła w...
przeziębiony mężczyzna

Zadbaj o odporność naturalnymi sposobami

Zadbaj o odporność naturalnymi sposobami zanim zaatakują Cię czyhające na potknięcie Twojego organizmu mikroby. Szczególnie zimniejszą porą roku jesteśmy atakowani nie tylko wszechobecnymi zarazkami, ale...
kleszcz na liściu

Robi się ciepło i groźne pajęczaki uaktywniają się. Co robić, gdy ugryzie kleszcz?

Ciepłe dni na wiosnę powodują, że do życia budzą się także kleszcze. I pozostaną aktywne aż do późnej jesieni. Kleszcz  to mały pajęczak, którego trudno...
buraki kiszone są w słoju na zakwas

Zakwas z buraków na barszcz wigilijny – dwie propozycje

Zakwas z buraków na barszcz wigilijny  jest obowiązkowym produktem do zrobienia dla każdego, kto chce w ten szczególny dzień rozkoszować się znakomity smakiem tej...

AUTORKA POLECA