Ryba smażona – przepis i wskazówki jak zrobić dobrą rybę
Ryba smażona na patelni. Panierowana w jajku i mące. Jak zrobić dobrą rybę smażoną - kilka prostych porad i wskazówek.Prosty przepis na smażoną rybę....
Sałatka z pieczonej papryki
Sałatka z pieczonej papryki powinna, ba musi, zagościć w każdej kuchni wielbiciela papryki.Pozornie jej wykonanie może wydawać się skomplikowane i nieco przydługie za sprawą...
Zupa grochowa na wigilię – wegetariańska
Zupa grochowa na wigilię po wegetariańsku przygotowana ze smażonymi na masełku warzywami. Delikatna i pyszna.Zupy z grochu nie miałam w swoim zestawie tradycyjnych potraw...
Przewodnik po Wybrzeżu Amalfitańskim (Włochy)
Malownicza droga - La Strada Statale 163 - wijąca się niezliczonymi zakrętami nad oszałamiającymi pięknymi klifami, z migoczącym gdzieś w dole morzem i skałami nad...
Arbuz kiszony – szalone kiszonkowe połączenie – spróbuj koniecznie!
Arbuz kiszony to przepis na mało znaną pyszną kiszonkę. Połączenie słodkiego z kwaśnym. Znakomite, a jednocześnie - dla mnie - odkrywcze.Wydawało mi się, że...
Kiszone szparagi – kiszonka z białych szparagów
Kiszone szparagi białe to absolutna nowość w mojej kuchni. Sama byłam ciekawa, czy będą dobre. Okazały się znakomite!Smak jednak jest wyborny dopiero w...
Szparagi z jajkiem i suszonymi pomidorami – pyszna sałatka
Świeże szparagi goszczą stosunkowo krótko na naszych stołach, więc warto ten czas wykorzystać i "bombardować" domowników potrawami, w których szparagi będą grały pierwsze skrzypce.Nie...
Zupa krem ze szparagów – białych lub zielonych
Przepis na zupę krem ze szparagów białych. Nie przegap czasu na szparagi! Zupa szparagowa jest nie tylko pyszna, zdrowa ale i bardzo łatwa do...
Gdzie na narty – dziewięć sprawdzonych miejsc
Kiedy dni stają się coraz krótsze, a noce porażają zimnym powietrzem to znak, że zima zagościła na dobre w narciarskich regionach. Czas na narty....
Pigwa i pigwowiec – pogromca przeziębiania
Pigwa i pigwowiec powalają aromatem. A - po małej obróbce - także smakiem. Ponieważ drzemią w nich lecznicze właściwości, zaprośmy je do swojej kuchni,...
Gdzie na wakacje – 15 zaskakujących propozycji
Gdzie na wakacje? Szukamy dla siebie i rodziny najlepszego pomysłu, coraz częściej niekonwencjonalnego. Aby poczuć ducha przygody, wypocząć z dala od tłumów, znaleźć się "tu...
Bad Kleinkirchheim w Karyntii – ze stoku narciarskiego do termy
Bad Kleinkirchheim, malowniczo położona niewielka miejscowość w sercu austriackiej Karyntii, będąca unikalną kombinacją zapierającej dech w piersiach górskiej atmosfery i romantycznego krajobrazu, wzmocnioną leczniczymi, termalnymi...
Kapusta kiszona w słoiku lub kamionce. Przepis
Kiszona kiszona to jedna z najlepszych - i najzdrowszych - kiszonych produktów. Kapusta kiszona biała lub czerwona jest najlepsza ukiszona w domu. Bezsprzecznie!Poniższy przepis jest...
Włoska wyspa Ischia kusi setką gorących źródeł
Ischia - naszpikowana gorącymi źródłami, dumnie nosi miano największego włoskiego Spa. Nie bez powodu, bowiem może się pochwalić ponad 100 naturalnymi termami z leczącą...
Wybrzeże Amalfitańskie – fotogaleria z Sorrento, Positano, Amalfi
Wybrzeże Amalfi ciągnące się od Sorrento, poprzez Positano aż do Salerno w zasadzie nie potrzebuje opisów. Wystarczy nacieszyć wzrok widokami i wtopić się w...
Nalewka świąteczna wieloowocowa – przygotowana na spirytusie
Nalewka świąteczna na spirytusie przyrządzona z suszonych owoców nieodmiennie kojarzy się ze smakiem Świąt.Przygotowana najpóźniej w listopadzie, zdąży przegryźć się do końca grudnia,...
Pasta z kurkumy, czyli jak używać kurkumy na zdrowie
Kurkuma - piękna, żółta przyprawa o silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwrakowym i działającym oczyszczająco na krew.Co to jest kurkuma
Kurkuma na stale zagościła w...
Zadbaj o odporność naturalnymi sposobami
Zadbaj o odporność naturalnymi sposobami zanim zaatakują Cię czyhające na potknięcie Twojego organizmu mikroby. Szczególnie zimniejszą porą roku jesteśmy atakowani nie tylko wszechobecnymi zarazkami, ale...
Robi się ciepło i groźne pajęczaki uaktywniają się. Co robić, gdy ugryzie kleszcz?
Ciepłe dni na wiosnę powodują, że do życia budzą się także kleszcze. I pozostaną aktywne aż do późnej jesieni. Kleszcz to mały pajęczak, którego trudno...
Zakwas z buraków na barszcz wigilijny – dwie propozycje
Zakwas z buraków na barszcz wigilijny jest obowiązkowym produktem do zrobienia dla każdego, kto chce w ten szczególny dzień rozkoszować się znakomity smakiem tej...