Naleśniki

0
265
upieczone dwa naleśniki
Potrawy - dobra podstawa: naleśniki

Naleśniki! Wydaje się, że to tak proste danie do zrobienia. I tak jest, jeśli “posiądzie się” przepis z dobrze dobranymi proporcjami składników.

I to jest właściwie cała filozofia ciasta. Prawie, bo druga ważna rzecz, to przygotowanie ciasta przynajmniej pół godziny przed pieczeniem.

Tak przygotowane naleśniki są w mojej kuchni bazą do różnych smaków: począwszy od wypełnienia je dżemem , poprzez słodki farsz z białego sera lub budyń, aż po nadzienie ze szpinaku lub białego sera z ziemniakami na ostro.

Przepis na danie: Naleśniki

Składniki dania: Naleśniki

  • 250 ml mleka ( jedna szklanka): krowiego/sojowego
  • 100 ml wody gazowanej
  • 150 g mąki *
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia – opcjonalnie

Przygotowanie dania: Naleśniki

  1. Do naczynia wbić jajka, dodać mleko i wodę. Zmiksować.
  2. Dodać oliwę, połowę mąki, później stopniowo dodawać pozostałą część mąki i szczyptę soli cały czas mieszając.
  3. Przygotowane ciasto naleśnikowe zostawić na przynajmniej pół godziny, żeby “pooddychało”. I zgęstniało.
  4. Jeśli jest zbyt rzadkie można dodać 2 – 3 łyżki mąki.
  5. Rozgrzać patelnię. Jeśli nie używamy beztłuszczowej dać odrobinę oleju.
  6. Ciasto wlewać chochelką na patelnię. Obracać patelnię, aby ciasto całkowicie ją pokryło.
  7. Smażyć kilka minut na średnim ogniu, aż brzegi naleśnika lekko się zrumienią. .
  8. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1 minutę.
  9. Usmażone naleśniki przełożyć na talerz ( najlepiej na odwrócony na drugą stronę).
  10. Jeśli zależy nam aby nie wychłodziły się, przykryć płócienną ściereczką.
Wskazówki:
  • * Ilość mąki użyta do tej proporcji jest zależna od jej rodzaju, a konkretnie symbolu oznaczającego stopień rozdrobnienia. Im wyższy symbol mąki,  tym  mąka bardziej wchłania wodę. Najczęściej używam zwykłej mąki oznaczonej symbolem 500. W ofercie wielu sklepów jest specjalna mąka do naleśników.
  • Bardzo ważne jest, aby ciasto przygotować co najmniej ( ale można dużo wcześniej) pół godziny przed smażeniem. W tym czasie bowiem, wskutek zachodzących procesów pomiędzy składnikami, zmienia ono swoją konsystencję – gęstnieje. Tak więc, gdy po zrobieniu ciasta z podstawowych składników wydaje nam się ono zbyt rzadkie, należy wstrzymać się przed dodaniem mąki na te kilkanaście minut.Po ewentualnym dodaniu mąki znowu zostawić ” na trochę”.
nalesnik na talerzu i dwa rodzaje dżemu
Potrawy – naleśniki w tym przypadku na słodko: z dżemem z figi gorzkich pomarańczy

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!